Osijek
RANO OTKRIVANJE KARCINOMA PLUĆA - ODAZOVITE SE!

Budući da pušim već 39 godina, rado sam prihvatila ponudu za CT pluća
Objavljeno 22. siječnja, 2022.
Liječnici obiteljske medicine posljednjih mjeseci obavljaju probir kandidata za Nacionalni program

Osječani su ovih dana počeli dobivati pozive svojih liječnika obiteljske medicine da se odazovu na Nacionalni program probira i ranog otkrivanja raka pluća. Dobili su ih ili će ih dobiti osobe u dobi između 50 i 75 godina koje su aktivni pušači, odnosno prestale su pušiti u posljednjih 15 godina (uz pušački staž od minimalno 30 godina). Među njima je i 54-godišnja Retfalčanka, koja je, kaže, bila iznenađena pozivom svoje liječnice obiteljske medicine, čija je dugogodišnja pacijentica i kojoj je davno prilikom ispunjavanja upitnika rekla da je pušač.



Odbacite cigarete!


- Rečeno mi je da sam naručena u Klinički bolnički centar Osijek zbog Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka pluća i nisam uopće razmišljala hoću li se odazvati. Otišla sam najprije po uputnicu k svojoj liječnici, uputila me na CT, koji sam obavila prije nekoliko dana. Najiskrenije, sama se ne bih, osim u slučaju kakvih zdravstvenih tegoba, odlučila otići na pregled pluća. Iskreno, nism strahovala od toga da bih zbog pušenja mogla oboljeti od karcinoma ili da bih mogla imati druge teške posljedice - iskreno će Osječanka, koja, kako kaže, konzumira cigarete punih 39 godina, i to otprilike kutiju na dan, odnosno oko 20 cigareta. Izuzev tijekom dviju trudnoća, kaže nadalje, nije razmišljala o prestanku pušenja. Koliko god potiskivala činjenicu da je pušenje štetno za zdravlje, ističe da joj cigareta u nekim njoj neugodnim ili tjeskobnim trenutcima pomogne, odnosno da je, uvjetno rečeno, smiri.

- Ima dana kad sam pod stresom i popušim više cigareta nego inače, a katkad samo nekoliko. Moram priznati da me ni COVID-19, koji sam preboljela, nije spriječio u pušenju. Sad, nakon poziva liječnice, svjesnija sam da sam u rizičnoj skupini, no ipak se nadam da nalaz neće biti loš. Ako bude nekakvih problema, ponašat ću se u skladu s dobivenim nalazom, no priznajem da mislim kako bez nečije tuđe pomoći ne bih mogla prestati pušiti - otvorena je Osječanka, koja je pokušala prijeći i na e-cigarete, no u tome nije uspjela.

- Realno, u sukobu sam sama sa sobom - naglašava. Drži kako bi uvođenje u Nacionalni program moglo prevagnuti u donošenju velike odluke - više nikad neću zapaliti cigaretu!

Dosad je nekolicinu svojih pacijenata o Nacionalnom programu obavijestila i dr. med. Dunja Ljubičić, voditeljica obiteljske medicine Doma zdravlja Osječko-baranjske županije i predsjednica županijskog KoHOM-a. Kaže, liječnici obiteljske medicine mogu, ali i ne moraju znati jesu li njihovi pacijenti aktivni pušači ili dugogodišnji bivši pušači. S pomoću podataka o određenom pacijentu u pacijentovu kartonu, odnosno broju godina pušačkoga staža, godina života i sl., objašnjava, program odredi je li određena osoba kandidat. Ako netko o tome nije obavijestio svoga liječnika, dodaje, ne može ni biti pozvan na pregled, jer nije moguće znati je li kandidat.

Pušački staž


- Bude pacijenata koji godinama ne dolaze k nama liječnicima, odnosno uopće ne govore o svom pušačkom stažu. Ali ako o nekome imamo realan podatak i on se uklapa u navedene kategorije, dobiva uputnicu za Klinički bolnički centar Osijek, gdje se podvrgava CT-u (neinvazivnoj dijagnostičkoj metodi, nap. a.), a mi liječnici dobivamo potom rezultate - kaže dr. Ljubičić, podsjećajući da se osobe koje puše mogu i same obratiti svom liječniku obiteljske medicine i uz točan iskaz o pušačkom stažu, broju cigareta, o tome jesu li prestajale pušiti i koliko dugo ne puše i drugom doznati jesu li kandidat za ovaj besplatan i koristan program. Dr. Ljubičić kaže da je do sada dobivala uglavnom nalaze koji nisu pozitivni na karcinom, no bilo je onih nedefiniranih, nakon kojih su pacijenti upućivani na kontrole nakon tri mjeseca, odnosno, ako je sve u redu, na redovite kontrole nakon godinu dana. Osječanka iz našega teksta još čeka rezultate i kaže kako će zatražiti pomoć da bi napokon prestala pušiti.

- Pokušala sam prestati pušiti pomoću tableta i flastera, ali nije mi pomoglo. Naravno, svjesna sam da, ako to sama želim, trebam odbaciti cigarete bez izgovora, ali čini se da nisam toliko jaka da bih to učinila bez potpore - priznaje naša sugovornica.

Naglasimo i to da je dr. Ljubičić pozvala sve liječnike obiteljske medicine da kontaktiraju svoje pacijente koji prema dobi odgovaraju kandidatima za Program. Ako nemaju podatke o tome jesu li im pacijenti aktivni pušači, koliko dugo puše i sl., trebaju ih o tome pitati i, ako pacijent pristane, uputiti ih u Klinički bolnički centar Osijek, gdje se tzv. niskodoznim CT-om otkriva imaju li kakve anomalije na plućima. Spomenutim uređajem otkrivaju se mali tumori koji su operabilni. CT snimke pregledavaju klinički radiolozi koji su dodatno educirani za sudjelovanje u Nacionalnom programu, odnosno prošli su poseban program kako bi pogreške u očitavanju bile svedene na minimum, a potom će se, u slučaju potrebe, građani slati na daljnje pretrage.




Marija Mihelić
TREĆINA STANOVNIŠTVA SU PUŠAČI
Cilj je Programa, koje Ministarstvo zdravstva provodi u suradnji s Hrvatskim torakalnim društvom i Hrvatskom kućom disanja, smanjiti ukupnu smrtnost od raka pluća za 20 posto u sljedećih pet do deset godina. Time bi se spasilo više od 500 života tijekom jedne godine. Istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj puši 31,1 posto stanovništva - 35,3 posto muškaraca i 27,1 posto žena. Zabrinjavajući je podatak da je 2018. godine od raka pluća oboljela 3021 osoba – 2122 muškaraca i 899 žena, a umrlo njih 2789, pri čemu pojavnost raka pluća stagnira kod muškaraca, a raste kod žena. Kod dvije trećine oboljelih osoba karcinom pluća otkriva se tek u uznapredovalom stadiju, kad izlječenje više nije moguće, unatoč naporima liječnika i svim medicinskim dostignućima, koja su s godinama sve veća.

U HRVATSKOJ 11 SPECIJALIZIRANIH CENTARA
Uz Klinički bolnički centar Osijek, u zdravstvenim je ustanovama u Hrvatskoj još 15 LDCT uređaja, i to u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Varaždinu, Zadru, Dubrovniku, Slavonskom Brodu, Virovitici i Puli te Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice. U slučaju pozitivnog nalaza liječnik obiteljske medicine uputit će pacijenta na daljnju pulmološku obradu u jedan od šest specijaliziranih centara, u KBC-ima Zagreb, Split, Rijeka i Osijek, Kliničkoj bolnici Dubrava ili Općoj bolnici u Zadru. Naime, riječ je o ustanovama gdje rade vodeći pulmolozi, klinički i torokalni kirurzi te citolozi, koji osobama kod kojih se sumnja na karcinom pluća mogu pružiti najbolju moguću skrb. Voditelj cjelokupnog Programa je akademik Miroslav Samardžija, koji je, kako je već preneseno i u medijima, zajedno s Ministarstvom zdravstva pozvao na odaziv.

Najčitanije iz rubrike