Novosti
UPOZORENJE POLJOPRIVREDNE KOMORE

Moguća povijesno najskuplja sjetva
Objavljeno 22. siječnja, 2022.

Hrvatsku čeka povijesno najskuplja proljetna sjetva u kojoj troškovi po hektaru mogu doseći šest tisuća kuna, upozorava u petak Hrvatska poljoprivredna komora (HPK), nakon što su predstavnici njezina Odbora za ratarstvo održali sastanak s Ministarstvom poljoprivrede.



Naime, prve procjene ratara govore da će proljetna sjetva zbog rasta cijena svih ulaznih troškova biti od 3000 do čak 6000 kuna skuplja po hektaru (ovisno o kojoj se kulturi radi) nego lani. Iz Komore objašnjavaju kako je zbog drastičnog rasta cijena sjemena, mineralnih gnojiva, nafte i svih drugih repromaterijala potrebno pronaći rješenja kako bi se ova izuzetna teška situacija smirila, jer će u suprotnom poljoprivrednici odustajati od sjetve, ili će ju obavljati u uvjetima smanjivanja troškova, što će se odraziti na prinose i razinu proizvodnje. "Drastični skokovi cijena plina izazvali su obustavljanje ili smanjenje proizvodnje većine europskih tvornica mineralnih gnojiva u razdoblju od rujna do studenoga 2021., što će rezultirati dodatnim poskupljenjima i limitiranim količinama svih mineralnih gnojiva za proljetnu sezonu prihrane i sjetve", kazao je predsjednik Odbora za ratarstvo Antun Vrakić. Napominje i kako postoji problem i kod nabave sjemena, jer su dobavljači počeli dizati cijene. Poskupljenje će otežati i značajno smanjiti količine mineralnih gnojiva tijekom proljetne sjetve, a bez uporabe mineralnih gnojiva smanjit će se prinosi, kazao je Vrakić, napominjući da su poskupljenjem mineralnih gnojiva pogođeni i ratari i stočari.

Iz HPK-a napominju kako im je ministrica Marija Vučković kazala da kriza nadilazi okvire Ministarstva poljoprivrede, ali da će u idućih sedam dana pokušati naći rješenja koja će ublažiti ovu situaciju. "Obećano nam je da će financijska služba nastojati naći sredstva u proračunu koja bi mogla ublažiti situaciju, ali će se također pregovarati o kreditnim linijama koje bi mogle osigurati nabavu materijala za proljetnu sjetvu. Proizvođače brine rast cijena plavog dizela te smo tražili da se zamrzne cijena tijekom najintenzivnijih proljetnih radova kako ne bi dodatno i s te strane imali povećanje troškova", ističu iz HPK. H/D.Pav.
Zbog rasta cijena svih ulaznih troškova sjetva bi mogla biti od 3000 do čak 6000 kuna skuplja po hektaru

Možda ste propustili...