Magazin
MARGARITIS SCHINAS POTPREDSJEDNIK EUROPSKE KOMISIJE

Europska sveučilišta temelj su europskog načina života
Objavljeno 22. siječnja, 2022.

Europa se suočava s velikim izazovima kao što su klimatske promjene, digitalna transformacija i starenje stanovništva, a sve u vrijeme najveće globalne zdravstvene krize u posljednjih sto godina i njezinih gospodarskih posljedica. Sveučilišta i cijeli sektor visokog obrazovanja u jedinstvenom su položaju - na raskrižju su obrazovanja, istraživanja i inovacija, oblikuju održiva i otporna gospodarstva te čine Europsku uniju zelenijom, uključivijom i digitalnijom.



Nedavno donesenim dvjema novim inicijativama, europskom strategijom za sveučilišta i Komisijinim prijedlogom preporuke Vijeća o povezivanju za uspješnu europsku suradnju u području visokog obrazovanja, poduprijet će se sveučilišta u tom radu. S tim u vezi, potpredsjednik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas izjavio je:

- Europska sveučilišta izvrsnosti i uključivosti uvjet su i temelj europskog načina života. Svojim radom pridonose otvorenim, demokratskim i pravednim društvima te održivom rastu, poduzetništvu, integraciji i zapošljavanju. Današnjim prijedlozima nastojimo unaprijediti transnacionalnu suradnju u području visokog obrazovanja. Zajedničke vrijednosti, veća mobilnost, širi opseg i sinergije osnova su za izgradnju istinske europske dimenzije u našem visokom obrazovanju.

Oglasila se i povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel:

- Današnji prijedlozi koristit će cijelom sektoru visokog obrazovanja, a prije svega našim studentima. Potrebni su im moderni transnacionalni kampusi s lakim pristupom mobilnosti u inozemstvu kako bi se omogućio istinski europski put studiranja i stjecanje pripadajućeg iskustva. Spremni smo udružiti snage s državama članicama i visokim učilištima u Europi. Zajedno možemo približiti obrazovanje, istraživanje i inovacije kako bi od toga pogodnosti imalo cijelo društvo. Savezi europskih sveučilišta tome utiru put; do sredine 2024. iz europskog proračuna podupirat će se do 60 saveza europskih sveučilišta, koje čini više od 500 sveučilišta u Europi.

U Europi postoji gotovo 5000 visokih učilišta. Cilj je strategije poduprijeti sva sveučilišta u Europi i omogućiti im da se prilagođavaju promjenama, napreduju i pridonose otpornosti i oporavku Europe. U njoj se predlaže niz važnih mjera kako bi se europskim sveučilištima pružila potpora u postizanju četiri cilja:

- Jačanju europske dimenzije visokog obrazovanja i istraživanja; konsolidiranju sveučilišta kao centara europskog načina života; jačanju položaja sveučilišta kao ključnih pokretača promjena u usporedno zelenoj i digitalnoj tranziciji; jačanju sveučilišta kao ključnih aktera u ostvarivanju uloge i vodstva EU-a na svjetskoj razini. (EK/DJ)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim