Magazin
TJEDNI OSVRT

Potpuno je jasno tko radi na "demontaži države"
Objavljeno 22. siječnja, 2022.

Nakon što je premijer Andrej Plenković u intervjuu Hrvatskom radiju rekao da “neki akteri rade na demontaži države i institucija”, glavno političko pitanje postalo je na koga se to odnosi. Tko to “salama-taktikom” demontira državu? Premijer je još dodao: “Unatrag mjesec dana na tapetu su HNB, HRT, Vrhovni sud i DORH. Radi se o sustavnom napadu - oni idu posebnom ‘salama-taktikom’ i režu ‘feticu po feticu’ svakih mjesec dana. Jedan je cilj ugroziti Schengen, a drugi europodručje”, kazao je.



Naravno, Plenković nije želio precizirati “demontere institucija u Hrvatskoj”, ali je ipak indirektno odgovorio kako svi koji prate političku situaciju u Hrvatskoj vide tko je konstruktivan, a tko destruktivan. Još je istaknuo kako je to očigledno superteza “čim izaziva takav šušur i zanimljivo je da se taj dio prenosi, propituje i analizira, a dio u istom intervjuu gdje je komentirano sve što je politički bitno oko popisa stanovništva i ostalih tema se ne prenosi”. I nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a ponovio je da će se “sami pronaći oni koji destabiliziraju državu”, a novinarima rekao: “Vi ćete to pronaći. Ako pogledamo unatrag godinu dana koje su institucije bile mete kritike, to gotovo ne stane na jedan papir. HNK, Sveučilište, HGK, HRT, Ustavni sud, Vrhovni sud, DORH, USKOK, vojska, policija, stožer jedan, stožer drugi... Vi tražite, ja samo analiziram. Ne mora se nužno braniti, ja samo govorim od činjenicama. Cilj je politički reći da ništa ne vrijedi”, rekao je. U Vladi, prema pisanju medija, pojedinci još navode da među onima koji za isključivi cilj imaju destabilizaciju vide sve - od SDP-a, koji je išao prema Ustavnom sudu, do krajnje desnice, koja podmeće noge Vladi u borbi s pandemijom. Tu ponajprije ističu Most, čiji je vrhunac destruktivne politike referendum o COVID potvrdama. Dodaje se kako se isto sad događa s raznim temama..., koje se odjednom otvaraju i gdje se unaprijed stvara političko-medijska haranga i osuda. A u krajnjoj liniji jasan je cilj - sve to pripisati i naštetiti Vladi i HDZ-u. U Vladi su uvjereni da se scenarij ponavlja u posljednje vrijeme, te da se isto to događa s procesima pridruživanja Schengenu i europodručju, koje neki žele ugroziti u trenucima kad je Hrvatska pred ostvarenjem ta dva strateška cilja.

Konačno, na oporbi jest da kontrolira i kritizira vladajuće, ali kada je se pita za moguća rješenja, nastaje muk. A cilj je, možda, otkrio i jedan od soloigrača, europarlamentarac Mislav Kolakušić, koji se u Bruxellesu baš i nije proslavio, rekavši ovih dana: “Pregovaram s cijelom oporbom, svi zajedno moramo smijeniti HDZ”.



Damir Gregorović
Možda ste propustili...

PROF. DR. SC. ENES KULENOVIĆ, FAKULTET POLITIČKIH ZNANOSTI SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Agresivni politički akteri svojim istupima štete razvoju demokratske kulture

DR. SC. PREDRAG HARAMIJA, PROFESOR NA ZAGREBAČKOJ ŠKOLI EKONOMIJE I MANAGEMENTA

Ključ pobjede na saborskim (i predsjedničkim) izborima izborne su jedinice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim