Kultura
NAJAVILI RAZNOLIKE SADRŽAJE U 2022. GODINI

Bogat program Zavičajnog muzeja Slatina unatoč pandemiji
Objavljeno 21. siječnja, 2022.
Unatoč dugotrajno otežanim uvjetima rada zbog pandemije koronavirusa, zaposlenici Zavičajnog muzeja Slatina pripremili su i za ovu godinu bogat, raznolik i pomno osmišljeni program. O tome su ravnatelj Muzeja Vlado Majhen i kustos Srđan Đuričić razgovarali s gradonačelnikom Denisom Ostrošićem i njegovim zamjenikom Ilijom Nikolićem prilikom njihova radnog posjeta Muzeju.

Noć muzeja ove će godine, 28. siječnja, biti obilježena tematskom izložbom "Između stvarnog i digitalnog", koju posjetitelji neće vidjeti u muzejskom galerijskom prostoru (kao što je uobičajeno), nego samo na web-stranici Zavičajnog muzeja. Tijekom ožujka bit će pripremljen drugi dio izložbe "Slatinčanke", a samostalna izložba amaterske slikarice iz Mikleuša Sanje Dušak bit će postavljena u travnju. Dan muzeja u mjesecu svibnju bit će obilježen izložbom karikaturista Nika Titanika.

Tijekom ljetnih mjeseci Zavičajni muzej u suradnji sa slatinskom Osnovnom školom Eugena Kumičića organizirat će nekoliko zanimljivih izložbi i radionica. Još nije definitivno odlučeno, ali za Dan grada (1. rujna) bit će predstavljeni slatinski zavičajnici, hrvatsko-izraelska akademska slikarica, pjesnikinja i glazbenica Shosha Talik ili akademski slikar Vladimir Udatny. U listopadu se tradicionalno održava izložba u okviru Međunarodnoga glazbenog festivala Dana Milka Kelemena, a godinu će zaključiti likovna izložba članova Slatinskog likovnoga kluba SLIK.

Uz vlastita i sredstva Grada Slatine kao osnivača, Ministarstvo kulture sufinancirat će tri projekta slatinskoga Zavičajnog muzeja. Riječ je o projektu svojevrsnih radionica s ciljem afirmacije učenika osnovnih škola s područja Slatine na polju glazbe i kreativnog rada pod nazivom "Ručicama do glazbe", tiskanju reprezentativnog kataloga "Numizmatička zbirka Zavičajnog muzeja", te nastavak programa "Virtualni vodič", kojim se dopunjuje i osuvremenjuje stalni interaktivni muzejski postav.

Osim programskih sadržaja, ustanova nastavlja modernizaciju, pa je za prijeko potrebnu nabavu nove opreme osigurano 50.000 kuna. P.Žarković
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

”Rock’n’roll bajka” raspjevana predstava o rockerima školarcima

2

PROLJETNA KONFERENCIJA KINO-MREŽE

Fabric Fabijanac nova predsjednica

3

“KIPAREVO SVJEDOČENJE VJERE”

Kuzma Kovačić izlaže u đakovačkoj katedrali