Novosti
KREĆE PRIKUPLJANJE POTPISA

Cijela oporba ide u opoziv ministra Horvata, HDZ ga podupire, ali želi bržu obnovu
Objavljeno 20. siječnja, 2022.

Cjelokupna saborska oporba dogovorila je da počinju s prikupljanjem potpisa za opoziv ministra graditeljstva Darka Horvata zbog spore obnove nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa te neiskorištavanja sredstava iz Fonda solidarnosti. Inicijatorica, čelnica Glasa Anka Mrak Taritaš, vjeruje da će im za prikupljanje potpisa biti dovoljno dan ili dva, zbog "grijeha nečinjenja" koji ide na Horvatovu dušu, jer nije odradio svoj posao.



"Trebalo mu je sedam mjeseci da pripremi zakon, a potom još godinu dana da shvati da ga mora mijenjati. Nijedna obiteljska kuća ni višestambena zgrada nije u procesu obnove. Pokazao je da ne zna kako iskoristiti pet milijardi iz Fonda, a koje već više od godinu dana stoje na računu. Također još dvije i pol milijarde za zgrade na prostoru Banovine", ističe Mrak Taritaš. Pokazao se apsolutno nesposobnim i nespremnim, poručila je. Sandra Benčić (ZL blok) smatra da ima smisla razgovarati o posljedicama "nečinjenja ministra Horvata i cijele vertikale u sustavu obnove". Stipo Mlinarić iz DP-a kaže da tu nema ideologije, nego je riječ o "klasičnoj nesposobnosti". Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ustvrdio je da je dužnost i obveza oporbe upozoriti na stvari koje ne funkcioniraju, i tražiti da se to promijeni, ali i reći kako se trebaju mijenjati. "Najveća je tragedija što ovdje nije problem novac, jer on postoji i stavljen je na raspolaganje Hrvatskoj, a mi nismo spremni jer Vlada i ministar ne znaju raditi svoj posao", kazao je.

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić poručio je da ministar ima podršku vladajuće većine. Upitao je i što su Možemo kao vlast napravili u Zagrebu da bi imali kredit tražiti Horvatovu ostavku. Prema njegovim informacijama, do sada je u Zagrebu "situirano svega 72 milijuna kuna, što je samo 18 %". Zanima ga, kaže, i koliko je Krapinsko-zagorska županija, gdje je SDP-ov župan Željko Kolar, utrošila sredstava. O Horvatovu će se opozivu raspravljati u roku od mjesec dana po zaprimanju prijedloga. "Epilog će biti isti kao i kod ranijih prijedloga oporbe za smjenu ministara", rekao je Bačić. Odbacio je optužbe da se na obnovi ništa nije napravilo. Podsjeća na zakon koji omogućuje "doista brzu obnovu područja" te kaže da je od 320 milijuna eura za petrinjski potres utrošena milijarda kuna, i da će ta sredstva u godinu i pol biti sigurno utrošena.

"Nismo zadovoljni dinamikom obnove, želimo da bude brža te očekujemo da će ministar sve obveze koje pogođeni potresom očekuju realizirati", zaključio je Bačić. I.Bošnjak/Hina
Što su Možemo kao vlast napravili u Zagrebu da bi imali kredit tražiti ostavku Horvata, pitao je Bačić

Možda ste propustili...

HRVATSKA NARODNA BANKA

Snažan rast kreditiranja

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura

Najčitanije iz rubrike