Novosti
HRVATSKA UZ BOK SLOVENIJI I SLOVAČKOJ

Pod pritiskom cijena energenata inflacija u EU-u ruši stare rekorde
Objavljeno 20. siječnja, 2022.
Godišnja stopa inflacije u Europskoj uniji i eurozoni u prosincu je dosegnula nove rekordne razine, u uvjetima nastavljenog snažnog rasta cijena energenata, a u Hrvatskoj se kretala oko europskog prosjeka, pokazalo je izvješće Eurostata u četvrtak.

Godišnja stopa inflacije u EU-u, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u prosincu je dosegnula rekordnih 5,3 %, porastavši za 0,1 postotni bod u odnosu prema mjesecu prije, pokazuju podatci europskog statističkog ureda. I u eurozoni je uvećana za 0,1 postotni bod, na 5 %, također dosegnuvši najvišu razinu otkad se prikupljaju ti podatci, u skladu s Eurostatovom procjenom objavljenom 7. siječnja. U prosincu 2020. u EU-u su potrošačke cijene porasle za 0,3 % dok su u eurozoni u istom postotku smanjene u odnosu prema istom mjesecu godinu prije. Rekordna stopa inflacije najvećim dijelom odražava skok cijena energenata, od gotovo 26 %, u zoni primjene zajedničke europske valute, pokazuju podatci Eurostata. Osjetno je na inflaciju utjecao i skok cijena u najvećem europskom gospodarstvu, onom Njemačke, za 5,7 %, dijelom odražavajući nisku poredbenu osnovicu u 2020., kada je vlada u drugoj polovini godine privremeno snizila stopu PDV-a kako bi poduprla potrošnju u koronakrizi. Inflacija je na godišnjoj razini ubrzala u 18 zemalja članica, uključujući Hrvatsku, usporila u sedam zemalja, a ostala stabilna u Francuskoj i Rumunjskoj, pokazalo je izvješće.

U prosincu su dvoznamenkaste stope godišnje inflacije bilježile Estonija i Litva, gdje su cijene u usporedbi s istim razdobljem godine prije poskočile za 12 odnosno 10,7 %. Blizu je i Poljska, s rastom potrošačkih cijena od 8 %. U Hrvatskoj su potrošačke cijene u prosincu bile 5,2 % više nego u istom razdoblju godinu prije, što je, prema Eurostatovim podatcima, najviša stopa njihova rasta od listopada 2008. godine, kada je iznosila 5,7 %.

U studenome je godišnja stopa inflacije iznosila 4,7 %, dok su u prosincu 2020. cijene bile niže 0,3 % nego istog mjeseca godine prije. Najbliže Hrvatskoj u prosincu bile su Slovenija i Slovačka s rastom cijena od 5,1 %. Najskromniji rast potrošačkih cijena u prošlom je mjesecu ponovno zabilježen na Malti i u Portugalu, od 2,6 odnosno 2,8 %. Najbliža im je Finska, s rastom od 3,2 %. H
PROSJEČNA PLAĆA 7333 KUNE
Prosječna mjesečna isplaćena netoplaća po zaposlenome u pravnim osobama u RH za studeni 2021. iznosila je 7333 kune, što je nominalno 6,8 %, a realno 1,9 % više nego u studenome 2020., pokazuju podatci DZS-a. U odnosu prema listopadu prosječna netoplaća za studeni bila je nominalno viša 2,7 %, a realno 2 %. Medijalna netoplaća za studeni 2021. iznosila je 6149 kuna, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa. Najviša prosječna netoplaća po zaposlenome u pravnim osobama isplaćena je u djelatnosti proizvodnje rafiniranih naftnih proizvoda (11.160 kuna), a najniža u zaštitnim i istražnim djelatnostima (4546 kuna).