Novosti
PCR I BAT POKAZALI ČAK 17.489 NOVOZARAŽENIH

Zbog niske procijepljenosti
zasad nema ukidanja mjera
Objavljeno 20. siječnja, 2022.
Unatoč velikom porastu broja novozaraženih, za sada nema porasta broja hospitaliziranih

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da Hrvatska, zbog niske procijepljenosti stanovništva, zasad ne može razmatrati ukidanje niza epidemioloških restrikcija, poput Izraela i Velike Britanije.



"U zemljama poput Hrvatske, gdje je nedovoljan broj cijepljenih, struka i dalje preporuča pridržavanje epidemioloških mjera kako bi se ograničilo širenje virusa u populaciji", rekao je Beroš na sjednici Vlade, osvrnuvši se na najave ukidanja restrikcija i COVID potvrda u zemljama poput Velike Britanije i Izraela. Za ukidanje COVID potvrda zauzeli su se u četvrtak i pojedini hrvatski političari. "Vrlo visoka stopa cijepljenih tim je zemljama ostavila mogućnost ukidanja restrikcija, no kod nas je broj cijepljenih za to nedovoljan", objasnio je ministar te ponovno upozorio da u dobnoj skupini iznad 75 godina imamo značajan broj necijepljenih.

Unatoč velikom porastu broja novozaraženih koronavirusom, za sada se ne bilježi porast broja hospitaliziranih na COVID odjelima, tako da je dostupna zdravstvena zaštita i ne-COVID bolesnicima. "Na bolničkom liječenju su 1792 zaražene osobe, četiri manje nego u srijedu. Ukupna popunjenost COVID postelja na razini cijelog bolničkog sustava je 53,4 posto, što omogućava pružanje zdravstvene zaštite i ostalim bolesnicima", istaknuo je Beroš na dan kada je u Hrvatskoj evidentirano rekordnih 17.489 novozaraženih osoba. Među njima je bilo 11.343 pozitivnih slučajeva na PCR testiranju i 6146 na brzom antigenskom testiranju, a umrle su 43 osobe. "Udjel novozaraženih među PCR testiranima je 51,44 posto, a na brzim testovima 18,82 posto. Na respiratoru je 195 oboljelih, devet manje nego u srijedu, što je dobrodošla stagnacija toga broja", istaknuo je ministar.

I dalje značajan broj hospitaliziranih COVID bolesnika imaju KBC Split, KBC Zagreb i KBC Rijeka. Utrošeno je više od pet milijuna doza cjepiva, a dodatnom dozom cijepljeno je 18,63 posto ukupnog stanovništva. Beroš je poručio da se u Hrvatskoj stručnjaci prilagođavaju omikronu, koji je promijenio način i brzinu širenja virusa, kao i težinu kliničke slike. "Delta-soj ima daleko teže kliničke slike i izaziva potrebu za respiratorom, kisikom i ECMO uređajima. Zaraženi omikronom koji stižu u bolnice većinom su stariji i necijepljeni te s nizom pridruženih bolesti", kaže. U vezi širenja kapaciteta za testiranje brzim antigenskim testovima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ustvrdio je kako se radi o "logičnom iskoraku unutar zdravstvenog sustava".

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović podsjetio je na ukidanje zabrane ulaska u Hrvatsku iz Južnoafričke Republike te niza drugih afričkih zemalja u kojima se omikron pojavio. Budući da je ta varijanta virusa u Hrvatskoj i Europi postala dominantna, prestali su razlozi za zabranu, kazao je. Stožer je pripremio odluku da obvezno testiranje zaposlenika trgovačkih društava neće biti obvezno ako ne pružaju javnu uslugu, a ta odluka uskoro će, zajedno s obrazloženjem, biti javno objavljena.

Od početka pandemije u Hrvatskoj je ukupno zabilježeno 848.150 osoba s koronavirusom, od kojih je 13.300 umrlo. U samoizolaciji trenutačno je 37.290 osoba. Zaključno sa srijedom 2.284.821 osoba cijepljena je bar jednom dozom, a od njih cijepljenje je završeno za 2.191.216 osoba (1.997.296 s dvije doze i 193.920 s cjepivom Jannsen), što čini 64,43 posto odraslog stanovništva.

Premijer Andrej Plenković rekao je u uvodu sjednice Vlade da je omikron od prije nekoliko tjedana u Hrvatskoj, i da se čini kako je taj soj virusa "nekako manje opasan za teške bolesti negoli je bilo ranije", no građane je pozvao na cijepljenje i "booster" dozu. Istaknuo je da je povjerenje u znanost, medicinu i struku izrazito važno, a da se od zaraze koronavirusom može zaštititi jedino kombinacijom cijepljenja i poštivanja epidemioloških mjera.



Dijana Pavlović
PRIJEDLOG HSLS-a
Saborski zastupnik i predsjednik HSLS-a Dario Hrebak izjavio je u četvrtak kako bi trebalo početi razmišljati o ukidanju COVID potvrda, što je predložio i na koalicijskom sastanku. “Kada će se to dogoditi prepuštam struci i Stožeru”, izjavio je Hrebak, inače član vladajuće većine. Razmišljamo svojom glavom, slušamo struku, pratimo što znanstvenici govore, dodao je Hrebak, navodeći kao primjere Izrael i Veliku Britaniju. Smatra i kako više nema razloga testirati, jer je udjel pozitivnih u testiranima veći od 50 posto i jer je broj samoizolacija golem. Hrebak pritom ističe kako smatra da se ljudi trebaju cijepiti.

51,44

posto udjel je novozaraženih među PCR testiranima, a na brzim testovima 18,82 posto

13.300

osoba umrlo je zbog koronavirusa u Hrvatskoj od početka pandemije

64,43

posto odraslog stanovništva potpuno je cijepljeno

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HDZ-a ANDREJ PLENKOVIĆ

Program za umirovljenike

NAPREDAK HRVATSKE U EUROPSKOM DIGITALNOM DESETLJEĆU

Umjetna inteligencija neka će radna mjesta ukinuti, ali će i stvoriti druga

Najčitanije iz rubrike