Osijek
GNIJEZDO NA VIJ. I. MEŠTROVIĆA, SREĆOM, PRAZNO

Oprez, stršljeni ne spavaju, aktivni su čak i na -12 Celzijevih stupnjeva!
Objavljeno 21. siječnja, 2022.
Kod nas su četiri vrste stršljena i sve su, upozorava Mišin, jednako opasne

Gnijezdo azijskoga stršljena na Vijencu Ivana Meštrovića ipak je prazno! Dobra je to vijest koju nam je priopćio poznati pčelar Ivica Mišin, i to nakon što je tamošnji stanovnik, uznemiren zbog gnijezda, o tome obavijestio Centar 112. No, ipak, ta je vijest dobra tek djelomično jer Mišin naglašava da je grad prepun ne samo azijskih stršljena već i mutanata indijskog i domaćeg, japanskih, ali i tzv. sitnih azijaca. Kako god se zvali, naglašava Mišin, stršljeni su jednako pogubni ako im se približite ili laički skidate gnijezdo bez zaštitne opreme.



- Nisam ni ja znao da je to gnijezdo na Vijencu prazno dok nisam provjerio, ali činio sam to, kao i uvijek, pod punom zaštitnom opremom. Naime, stršljen s pomoću infracrvenih zraka točno zna gdje će ubosti, i to ondje gdje je najtanja odjeća, odnosno gola koža. Ja sam u skafanderu, ali istovremeno imam i zaštitne naočale, jer kad stršljen vidi da mi ne može ništa, on šprica otrov u oči što može dovesti do jednakog smrtonosnog ishoda - upozorava Mišin, odbacujući teze kako je hladno vrijeme razdoblje kad stršljeni miruju u gnijezdu, pa opasnosti nema. Naprotiv, kaže kako je gnijezdo letno aktivno do čak -12 Celzijevih stupnjeva, a sve više temperature aktivirat će tzv. čuvare, odnosno stražare u gnijezdu, koji će puštanjem mirisa alarmirati i aktivirati i ostale stršljene u gnijezdu da napadnu čovjeka.

Mišin ističe i to da u gradu gotovo nema mjesta gdje stršljeni neće napraviti gnijezdo. Prisjetio se slučaja s Trga slobode, točnije iz tamošnjeg nebodera, kad su stršljeni, u dužoj odsutnosti vlasnika stana, kroz odškrinut prozor napravili gnijezdo u dnevnoj sobi koje je šokiralo i našeg sugovornika.

- Stršljeni su napravili gnijezdo u dnevnoj sobi od stropa do stolića, i to veličine 1,3 metra. Sjećam se da je to bio indijski stršljen, no ponavljam da nije bitno koja je vrsta, jer su sve jednako opasne. U gradu nema gdje ih nema – u parkovima, u olucima, ventilacijskim otvorima, na terasama, na krovovima, pa i u školama i dječjim vrtićima - naglašava Mišin, poručivši svima da vide li gnijezdo stršljena nipošto ne pomišljaju uništiti ga s pomoću spreja. Sprej, kaže nadalje, nema nikakvu svrhu i samo ih može još jače razbjesniti. Stoga je uputno, savjetuje, nazvati Centar 112 ili njega osobno na broj 0981754050.

Inače, stršljeni su najaktivniji, kaže Mišin, od lipnja do listopada kada primi i do 200 poziva mjesečno. U ovo vrijeme prima do 15 poziva u mjesec dana, tako da, ističe, osim spomenutih temperatura, nema razdoblja kad stršljen neće biti aktivan.

- Srećom, na Vijencu je staro gnijezdo jer stršljenima ipak smeta vjetar i propuh pa se sele dalje. Naravno, to nije dobro za one kod kojih su se odselili, a gdje, ne znamo - zaključuje Mišin.

Stoga, primijetite li gnijezdo na Vijencu Ivana Meštrovića kraj broja 37, ne trebate strahovati. No prije svake druge provjere stručnjaka itekako treba biti oprezan.



Marija Mihelić
Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike