Tehno
TEST: PHILIPS FIDELIO B97

Ispunjenje snova za one koji znaju što traže od soundbara
Objavljeno 21. siječnja, 2022.
S dubinom od 12 i visinom od 5 cm ovaj će soundbar zagospodariti TV komodom

Testirali smo uvjerljivo najbolji, najskuplji, najveći zvučni sustav koji potpisuje Philips, a koji pod nazivom Fidelio B97 nudi ispunjenje snova za one koji znaju što traže.



Odmah na početku razjasnit ćemo jednu stvar - je li vam potreban zvučni sustav uz onaj koji imate ugrađen u svojem televizoru? Na to pitanje lako je dati odgovor na osnovi toga što gledate na televizoru. Naime, ako vam je TV samo mjesto za gledanje vijesti, dnevnika i sličnih zabavno-informativnih emisija, tada zasigurno nema koristi od naprednijeg zvučnog sustava negoli ga ima vaš TV. No ako vam je televizor centralno mjesto dnevnog boravaka na kojem koristite nemali broj streaming servisa poput Netflixa, HBO GO, Prime i sličnih u kojima uživate u filmovima i serijama, ako na TV imate povezanu konzolu, možda BluRay player i ostala "čuda" zabave, onda je vrijeme da razmislite o nabavi ozvučenja za vaš TV koji će ga u pravom smislu riječi pretvoriti u "kućno kino". Upravo pod potonjim sloganom dugi niz godina prodavali su se zvučnički sustavi za televizore, pa ako je taj termin pomalo utihnuo, uz Philips Fidelio B97 dobit ćete baš to – ozvučenje kao iz kina.

Paket iz snova


Philips Fidelio B97 stigao nam je na test u maštovitoj kutiji. Naime, ovaj sustav poprilično je glomazan sam po sebi, a da to ne bude još i više pobrinulo se maštovito pakiranje na kojem jasno razaznajemo dio rezerviran za soundbar te dio za sub. Nakon brzog otvaranja postajemo svjesni o kakvom se ozvučenju radi. Philips Fidelio B97 dolazi iz nekoliko dijelova. Prvi i glavni je soundbar, centralna zvučnička jedinica koja je danas postala standard u ozvučenju televizora. Međutim, Philips Fidelio B97 ne donosi bilo kakav soundbar, nego pravu ‘mrcinu‘ širine čak 131 cm! Naš testni TV (usput rečeno iz iste kuće) sa svojih 165 cm u dijagonali djelovao je pomalo maleno pokraj ovakve ‘mrcine‘ od soundbara. Međutim, tajna koju donosi Philips Fidelio B97 je u tome da se soundbar može podijeliti na tri djela – centralni soundbar, dok se krajevi odvajaju i pretvaraju u punokrvne stražnje surround zvučnike. Zgodno je pri tome reći da se odvojeni zvučnici bežično povezuju s centralnom jedinicom dok tako odvojeni nude autonomiju rada od respektabilnih 10-ak sati bez potrebe za ponovnim spajanjem i punjenjem ugrađene baterije. Sam soundbar i bez odvojivih elemenata i dalje djeluje monumentalno. Crna boja s metalnim elementima u boji titanija djeluje izuzetno prestižno, premium. S dubinom od 12 i visinom od 5 cm ovaj će soundbar zagospodariti TV komodom. Uz perforiranu mrežicu koja skriva ugrađeni zaslon i zvučne jedinice, Philips Fidelio B97 izgleda doista dobro, bezvremenski. Niskotonska jedinica, odnosno sub, nešto je manje maštovit u svome izgledu. Velika crna kutija osim bass-reflex otvora i 8-inčne jedinice koja gleda u pod, malo toga otkriva. No sub se ionako povezuje bežično, a njega smještamo negdje u kut dnevnog boravka, tako da mu izgled i nije odveć važna karakteristika. O broju zvučnih jedinica, pojačala i ostale tehnikalije ovdje nećemo govoriti. Reći ćemo samo kako B97 raspolaže s 450 W RMS koji će biti dovoljni da zvukom ispune i najveće dnevne boravke.

Imerzivni 7.1.2


Nakon što smo sve posložili, spremni smo za povezivanje Philips Fidelio B97 sustava s TV-om. Ovo je lako izvesti s pomoću nekih od priloženih ulaza poput HDMI s podrškom za e-ARC, optički, analogni. Od bežičnih veza tu je Buletooth te WiFi s podrškom za Apple AirPlay 2, Chromecast, Play-Fi i Spotify Connect. Iako sustav na soundbaru donosi nekoliko dobrih starih tipki, naša je preporuka postaviti i Philips Sound aplikaciju koja donosi brojne mogućnosti podešavanja, kao i integracije B97 u multi-room sustav. Za sam kraj osvrta ostavljamo ono najvažnije – kakav je zvuk? Jednom riječju imerzivan, uranjajući. S obzirom na podršku za Dolby Vision/Dolby Atmos, veliku snagu i vrhunsku postavu, Philips Fidelio B97 će vas doslovno odvesti na mjesto radnje. Gledanje Formule 1 bit će kao da ste uživo pokraj staze, dok vas niski tonovi udaraju, a visoki osvajaju svojom preciznošću. Filmovi će zvučati kao nikada prije, a glazba svaki put zvučati kao da ste na koncertu. Teško je naći nešto što na ovom sustavu neće biti dobro. No ipak valja imati nešto na umu. Philips Fidelio B97 je sustav iz samog vrha ponude. To uostalom potvrđuje i cijena od 10-ak tisuća kuna. Međutim, još više potvrđuje to i sustav svojom izvedbom. Pa iako na njemu doista fenomenalno zvuče stvari koje iz ovog sustava mogu izvući njegov potencijal, vratit ćemo se na početak. Planirate li ovaj sustav koristi za gledanje prosječnog sadržaja, možete ostati pomalo zakinuti jer Philips Fidelio B97 neće ništa prenaglasiti, što je često očekivanje od onih koji se prvi put susretnu s ozvučenjem ovog kalibra. Stoga, ako znate što tražite - Philips Fidelio B97 zaslužuje naše preporuke.

Marin Režić
Gledanje Formule 1 bit će kao da ste uživo pored staze, niski tonovi udaraju, a visoki osvajaju preciznošću

Philips Fidelio B97 ne donosi bilo kakav soundbar, nego pravu mrcinu širine čak 131 cm

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike