Sport
MILIJUNA NEMA NA VIDIKU

HNS je to najavio kao megaprojekt, Šveđani još nisu uplatili ni eura
Objavljeno 20. siječnja, 2022.
I dalje traje potpuna neizvjesnost oko toga hoće li od sljedeće sezone HNS i klubovi HNL-a zarađivati puno više od televizijskih prava negoli što je to trenutno. Prije nešto više od godinu i pol dana tvrtka Endorphin Magine LTD otkupila je TV prava za HNL, futsal, ženski nogomet i pojedine reprezentacije te ponudila oko 103 milijuna eura tijekom desetogodišnjeg ugovora.

No to je trenutno još uvijek u sferi Potemkinovih sela, jer švedska tvrtka sa sjedištem u Londonu nije uplatila bankovna jamstva. Trebala je to napraviti do kraja prošle godine, s obzirom na to da bi ugovor trebao vrijediti od 1. srpnja ove godine i natjecateljske sezone 2022./23., no nije, ali joj je HNS produžio taj rok te bi prva rata ugovora trebala sjesti najkasnije do 15. veljače. Radi se navodno o iznosu od 2,5 milijuna eura, nakon čega bi se trebao isplatiti i preostali iznos. Hoće li se to i dogoditi, nemoguće je prognozirati. S jedne strane, Endorphin Magine LTD već je potrošio određena sredstva u pripremi ovog posla, no to je ipak "kikiriki" u odnosu prema onome što bi morao isplatiti HNS-u. Dojam je da su se preračunali oko toga za koliko će taj paket moći preprodati nekom drugom, koji bi potom utakmice i prenosio u svojim TV programima. Iako se to ne da zaključiti po posjećenosti stadiona (osim uglavnom splitskog Poljuda), HNL je kod nas iznimno praćena liga, po mnogim pokazateljima gledanija i od brojnih europskih koje se vrte u ponudama, pa i Lige prvaka. No očito je da tih planiranih desetak milijuna eura godišnje nije tako jednostavno namaknuti, odnosno toliko uložiti pa potom još tražiti profit. Prije tih 20-ak mjeseci jedino je Hajduk izrazio sumnju u mogućnost realizacije ovog projekta, no kao što vrlo često biva posljednjih godina, sve kritike ili prijedlozi koji stignu iz splitskog kluba budu dočekani sprdnjom i omalovažavanjem. Jedna od najvećih primjedbi, ne samo Splićana, odnosila se na desetogodišnje razdoblje trajanja ugovora, smatrajući kako je to predugo, jer se u tom vremenu puno toga može promijeniti, pa i konačni proizvod vrijediti puno više. Jesu li iz Hajduka bili "uvijek kontra" ili u pravu, sada je manje važno, pred svima je nestrpljivo iščekivanje raspleta situacije.

Ako Endorphin Magine LTD do krajnjeg roka ne uplati prvu ratu, HNS bi poništio cijeli natječaj te raspisao novi, što bi definitivno dodatno unijelo nervozu i nesigurnost kod većine klubova HNL-a. Iako se egzaktni iznosi nisu spominjali, nagađalo se kako bi klubovima HNL-a pripao najveći dio od tih deset milijuna eura godišnje, što je većini prvoligaša slamka spasa u pokušaju realizacije klupskog budžeta. S propasti ovog posla slijedilo bi iščekivanje oko uvjeta novih ponuđača, koji će teško biti izdašniji od ovih. Zanimanja ima, spominju se i vlasnici Arena Sporta i SportKluba, ali ne samo oni, no to je za naše klubove i sve ljubitelje nogometa u Hrvatskoj vjerojatno ipak sporedno pitanje. Klubovima je najvažnije da se realizira što je moguće izdašniji ugovor, a navijačima da mogu i dalje gledati sve utakmice HNL-a, kao i do sada. G. Roguljić
Oko 103 milijuna eura trebao je biti težak desetogodišnji ugovor za TV prava koji je sklopio HNS

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini