Crna kronika
RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILA

Pucali rafalima po kombiju koji je prevozio radnike
Objavljeno 20. siječnja, 2022.
U vozilu su bili radnici VUPIK-a koji su išli na posao u selo Svinjarevce, dvojica su ubijena

Uhićen je 65-godišnjak osumnjičen za ratni zločin nad civilnim stanovništvom 1991. godine. Kriminalističko istraživanje nad njim proveli su pripadnici Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina, uz potporu Policijske uprave osječko-baranjske i u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku.



Sumnja se da je, tada 34-godišnjak, 29. srpnja 1991. godine, oko 6.45 sati, na cesti na dionici između sela Negoslavci i sela Orolik, na mjestu udaljenom 162 metra od takozvanog "T" križanja, odnosno skretanja za selo Svinjarevce u smjeru Orolika, iz polja kukuruza koje se nalazilo s istočne strane navedene ceste, neposredno uz cestu, kao pripadnik srpskih paravojnih jedinica Teritorijalne obrane Negoslavci, zajedno s drugim počiniteljima, pucao iz automatskog vatrenog oružja na civilni kombi vukovarskih registracija, vlasništvo VUPIK-a. Kombi se kretao cestom iz smjera Orolika ka skretanju za selo Svinjarevce, a uhićeni se tereti da je namjeravao ubiti osobe koje su se prevozile kombijem. U vozilu su se nalazili radnici VUPIK-a koji su išli na posao u selo Svinjarevce.- Dolaskom kombija do opisane lokacije, osumnjičeni 65-godišnjak i drugi počinitelji pucali su rafalnom paljbom iz automatskog vatrenog oružja u smjeru kombija koje se kretalo cestom te ga pogodili više puta. Kombi je tada sletio s ceste i zaustavio se u jarku s iste strane ceste gdje su se nalazili počinitelji koji su pucali. Pet osoba u kombiju zadobilo je ozljede od vatrenog oružja, a od zadobivenih ozljeda smrtno su stradali tada 41-godišnjak i 21-godišnjak, dok su trojica (tada u dobi od 37, 51 i 44 godine), zadobili ozljede od vatrenog oružja. Tada 22-godišnjak zadobio je posjekotine i ogrebotine zbog slijetanja i zaustavljanja vozila. Nakon što su pucali iz vatrenog oružja, osumnjičeni 65-godišnjak i ostali osumnjičeni udaljili su se smjeru Negoslavaca. Osumnjičeni 65-godišnjak (tada 34-godišnjak), uhićen je u utorak te je po dovršetku kriminalističkog istraživanja predan pritvorskom nadzorniku. Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijeta je kaznena prijava za počinjeno kazneno djelo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva" - doznajemo iz Ravnateljstva policije.

Državno odvjetništvo podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv 65-godišnjaka zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ometanja istrage.



Sandra Lacić
RADNA SKUPINA OSNOVANA 2018. GODINE
Radna skupina Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina osnovana je 2018. godine. Skupina je vrlo brzo pokazala rezultate u složenom kriminalističkom istraživanju ratnog zločina počinjenog na i oko poljoprivrednog dobra “Ovčara”, u studenome 1991. godine i kasnije tijekom opsade grada Vukovara, a osobito po privremenoj okupaciji grada od strane postrojbi JNA, Teritorijalne obrane pobunjenih domaćih Srba te srpskih paravojnih jedinica. Od osnivanja skupina je podnijela devet kaznenih prijava protiv 22 osobe, od čega ih je osmero uhićeno, i to zbog 50 kaznenih djela ratnih zločina na štetu 253 osobe. Prošle je godine protiv 30 počinitelja podneseno je 15 kaznenih prijava za 101 ratni zločin.

Možda ste propustili...

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi