Crna kronika
OPTUŽEN VOZAČ "AUTOBUSA SMRTI"

Zbog neopreza 10 osoba više nije živo
Objavljeno 20. siječnja, 2022.
Protiv 52-godišnjeg vozača s Kosova podignuta je optužnica zbog izazivanje stravične prometne nesreći u kojoj je prošle godine poginulo 10 osoba. Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu optužnicom 52-godišnjaka tereti da je 25. srpnja 2021. oko 6.15 upravljao autobusom marke Setra kosovskih registracijskih oznaka desnim kolničkim trakom u smjeru istoka po južnom kolničkom traku autoceste A3. Neposredno nakon skretanja na čvor Slavonski Brod zapad, u ravnini Sibinja, došlo je do slijetanja autobusa s ceste i prevrtanja na bok.

Optužnica tereti 52-godišnjaka da se, lakomisleno smatrajući kako neće ugroziti druge sudionike u prometu, okrenuo prema stražnjem dijelu autobusa odakle je čuo buku, tako da nije mogao pratiti prometnu situaciju ispred sebe ni pravac kretanja autobusa. Zbog toga nije na vrijeme primijetio da je autobus počeo prelaziti preko prometnog traka za zaustavljanje vozila u nuždi i travnatog rubnjaka s južne strane kolnika sve dok nije udario prednjim dijelom u smjerokazni stupić. U optužnici se navodi da je potom poduzeo radnju skretanja ulijevo i kočenje zbog čega je došlo do zanošenja autobusa i njegova prevrtanja pri čemu je od posljedica zadobivenih višestrukih teških ozljeda na mjestu nesreće smrtno stradalo deset putnika, a jedanaest ih je zadobilo teške ozljede.

Podsjetimo, nakon ispitivanja u Županijskom odvjetništvu u Slavonskom Brodu vozač je osumnjičen da je kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu počinio u stanju umora i nesposobnosti za sigurno upravljanje vozilom, no provedenom istragom utvrđeno je da se okrenuo na trenutak. Nakon prometne nesreće, od 69 osoba koje su bile u autobusu, liječničku pomoć trebale su 44 osobe.

Ozlijeđene putnike iz autobusa u slavonskobrodskoj bolnici posjetili su hrvatski i kosovski premijeri Andrej Plenković i Albin Kurti poželjevši im brzo ozdravljenje. Autobus sa 67 putnika i dva vozača vozio je iz Frankfurta prema Kosovu. Prema Kaznenom zakonu, ako je prometna nesreća izazvana iz nehaja, a u njoj je smrtno stradala jedna ili više osoba, počinitelj će se kazniti zatvorskom kaznom u trajanju od jedne do osam godina. S.Lacić
Možda ste propustili...

NA CESTI ZATEČENO VIŠE PIJANIH VOZAČA

S 2,17 promila zabio se u stup

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

Najčitanije iz rubrike