Regija
ILOČKI POLJOPRIVREDNICI

Žive od zemlje, a do nje ne mogu jer idu novi natječaji
Objavljeno 20. siječnja, 2022.
Iz proračuna isplaćeno više od 30.000 kuna naknade za posao koji nije pravovaljano obavljen

Poljoprivrednici u Iloku koji su pokazali interes za dobivanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH do daljnjeg su na čekanju jer je krajem prošle godine Gradsko vijeće Iloka većinom glasova odbilo usvojiti odluku o izboru najpovoljnijih ponuda za zakup.



To u praksi znači da u zemljište namijenjeno i slobodno za zakup nitko ne može ući sve dok se cijeli postupak ne provede ponovno, što ne ide na ruku nikomu, ponajprije ne onima koji od poljoprivrede žive.

Predsjednica Gradskog vijeća Renata Banožić rekla nam je kako je na gradonačelnici Marini Budimir da predloži Vijeću odluku o raspisivanju novoga natječaja.

- Ne znam kada će ona to učiniti, no kada prijedlog dobijem, po hitnom ću postupku sazvati sjednicu Gradskog vijeća, makar to bila jedina točka dnevnoga reda, kako bismo donijeli odluku o raspisivanju novog natječaja i ubrzali cijeli postupak, koliko je u ovim uvjetima moguće. Problem je nastao još u rujnu, kada smo, na prijedlog gradonačelnice, dobili odluku povjerenstva za zakup poljoprivrednog zemljišta, međutim, naši su vijećnici upozorili kako iz dobivenih materijala nije jasno prema kojim je kriterijima neka ponuda najpovoljnija, odnosno prema kojim su kriterijima ljudi dobivali zemlju - navela je Banožić, objasnivši kako je stoga zatražila da im se dostavi tablični prikaz prioriteta koji je sastavni dio Pravilnika o zakupu poljoprivrednog zemljišta.

Banožić je naglasila kako im je pročelnica Ivana Arambašić, kao članica povjerenstva, obećala dostaviti tablicu i tri mjeseca ponavljala da na tomu radi, međutim, nisu je dobili ni za posljednju sjednicu u prošloj godini i stoga su prijedlog odbili, jer je i u tumačenju Ministarstva poljoprivrede navedeno kako je u provedbi natječaja bilo zakonskih propusta.

- U međuvremenu su pristizale žalbe poljoprivrednika, a kako tražene informacije nismo dobili, odluka o izboru najpovoljnijih ponuda za zakup državnog zemljišta je odbijena, čime je poništen natječaj raspisan u ožujku prošle godine.

Oni koji su se javili na natječaj i žive od poljoprivrede sada moraju čekati raspisivanje novog natječaja, međutim, vijećnici nisu mogli podržati prijedlog koji je u suprotnosti sa zakonom - naglasila je Banožić te rekla kako je članovima povjerenstva iz iločkog proračuna isplaćeno više od 30 tisuća kuna naknade za posao koji u konačnici nisu pravovaljano obavili.



Dragana Korpoš
novi skandal
PRIJEDLOG

JE SUPROTAN ZAKONU

VINOGRADE HTJELI DATI STOČARIMA
Neslužbeno smo doznali kako su u poništeni natječaj kao predmet zakupa bile uvrštene i čestice za koje aktualni zakupnici imaju ugovor do kraja ove godine i nemoguće ih je dodijeliti novom zakupniku prije toga roka. Vijećnici su upozoravali i kako je u odbijenom prijedlogu bilo slučajeva da se zemljište pod vinogradom namjeravalo dodijeliti stočarima. Pročelnica je, pak, vijećnicima rekla kako su “članovi povjerenstva imali dosta nejasnoća, konzultirali su se s kolegama koji su natječaje provodili u drugim jedinicama lokalne samouprave, iščitavali zakone i pravilnike te bodovanje odradili prema istim kriterijima za sve koji su se javili, pa ako su možda zakon krivo tumačili - jednako su ga krivo tumačili prema svima”.

Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike