Kultura
DANAS U CENTRU ZA KULTURU ĐAKOVO

Predstava "Kad svijeće dogore"
Objavljeno 20. siječnja, 2022.
Ovogodišnja kazališna sezona u Centru za kulturu Đakovo otvara se danas, u četvrtak, 20. siječnja 2022. godine u 20 sati s predstavom "Kad svijeće dogore" u izvedbi Teatra Erato. Predstava je nastala prema romanu Sándora Máraia i adaptaciji Christophera Hamptona, a nositelji predstave su Iva Mihalić, Siniša Popović i Goran Grgić.

Ako je smrt zadana i neizbježna, onda pitanja odnosa muškarca i žene, prijateljstva i izdajstva, moralnost ubojstva u namjeri postaju dominantna i kao kulminacija: Što je smisao ljudskog života, preživjeti ili doživjeti? Maraieva dramatična introspekcija budi kreativnu strast i neodoljivu potrebu da se dramska lica oplode životnom uvjerljivošću, a publici udahne jedinstveni emotivni doživljaj. Márai preskače banalnosti i piše o biti, a povratak biti za sve nas pomalo je zaboravljena kategorija.

Dva prijatelja nalaze se nakon trideset godina i svojevrsnim verbalnim dvobojem suočavaju se s dugo prešućivanom tajnom njihova odnosa. Što ih je razdvojilo i što ih je ponovo spojilo u jednoj burnoj noći, da bi se ponovo rastali, ali ovaj put zauvijek? Je li to duh mrtve žene koja se pojavljuje prelazeći u njihovu osobnu realnost? Koja je uloga glazbe u njihovim životima, poglavito Chopina? Dva ostarjela muškarca i tri žene isprepleću svoje živote, miješaju prošlost sa sadašnjošću dajući priči okvir napetog zapleta. Evocirajući prošlost, skidajući veo po veo s tajanstvenog događaja koji je turbulentno promijenio njihove živote, prenose dramski sukob u sadašnjost i tražeći razrješenje plešu između osvete i pomirbe. Jedno epizodno lice će im prigovoriti: Što hoćete? Preživjeli ste. Je li doista svrha naših života preživjeti? Na to pitanje Márai daje konkretan odgovor.

Ulaznice za predstave moguće je kupiti na dan predstave, 20. siječnja 2022. godine od 16 sati. Za ulazak u Centar za kulturu Đakovo potrebna je EU digitalna COVID potvrda (za osobe starije od 16 godina). Više informacija o predstavama, ali i tjednim filmskim projekcijama u Centru za kulturu Đakovo možete pronaći na Facebook stranici Centra za kulturu Đakovo i službenoj web stranici Centra. T.K.
Možda ste propustili...

TRI KONCERTA BIT ĆE ODRŽANA OD 26. DO 28. SVIBNJA

Kreću svibanjske glazbene večeri u Vukovaru

U MUZEJU VUČEDOLSKE KULTURE

Izložba o spoju prirode i tehnike

NA SCENI HRVATSKOGA NARODNOG KAZALIŠTA U ZAGREBU

”Leda” nakon dva desetljeća