Dome slatki dome
STANOVANJE MAKSIMALNO ISKORISTITI PROSTOR

Razna brza rješenja za praktične male kuhinje
Objavljeno 20. siječnja, 2022.
Osigurati dovoljno prostora za smještaj posuđa, raznih namirnica i mnogih drugih stvari potrebnih u kuhinji najveći je izazov

I male kuhinje mogu biti zanimljivije s pomoću jednostavnih i praktičnih rješenja. Osigurati dovoljno prostora za smještaj posuđa, namirnica i mnogih drugih stvari potrebnih u kuhinji najveći je izazov. Kuhinje su u malim stanovima sve manje, ali minimalizacija prostora potiče dizajnere da neprekidno smišljaju nova rješenja koja će ujedno biti i privlačna. Svaka mala kuhinja mora imati bar mali stol na preklapanje koji će poslužiti za brzi obrok ili pripremu hrane. Razna rješenja omogućavaju da stol jednostavno "maknemo" kada ga ne trebamo i tako oslobodimo prostor. Mnoge se namirnice mogu čuvati u različitim posudama, a odabir je doista velik. Lijepo složene na policu, limenke, posude i kutije raznih motiva uljepšat će prostor. Uske metalne police možete montirati iza vrata ili na neko drugo mjesto koje je usko, primjerice, iznad stola. Lijepo će se slagati u kuhinji uređenoj u industrijskom stilu. Neiskorišten prostor na kraju kuhinjskog elementa iskoristite tako što ćete postaviti mini police za vino, razne kuharice ili pribor koji često upotrebljavate.



Ako imate kuhinju s kutnim elementima, investirajte u police koje se mogu montirati u takve elemente kako biste posve iskoristili prostor. Iskoristite sav raspoloživi prostor. Kupite kuhinjski namještaj čija je visina do stropa, a najgornje police iskoristite za stvari koje rijetko upotrebljavate. Aparat za kavu zauzima puno prostora u kuhinji, no ne morate ga spremati nakon svake upotrebe radi uštede prostora. Da biste uštedjeli prostor, jednostavno postavite aparat za kavu i posuđe visoko na policu. To oslobađa prostor na vašoj ploči za pripremu obroka, a kuhinjski će aparat i dalje biti nadohvat ruke. Kuhinjski otok divno je i vrlo praktično rješenje, no ne postoje uvijek uvjeti za njegov smještaj. Srećom, možete nabaviti mali otok na kotačima koji će odlično poslužiti kada ga trebate. Za još više prostora nabavite male košare za odlaganje koje mogu biti obješene ispod kuhinjskog elementa i tako uštedjeti prostor. Dodajte police gdje god za njih ima mjesta.

Jasminka Knežević
Iskoristiti zidove
U mnogim su stanovima kuhinje povezane s dnevnim boravkom. Pokušajte u prostor između “ugurati” kuhinjski otok. Neka bude od čvrstih materijala, uzak, s mnogo skladišnog prostora ispod, poput polica i ladica. Ne samo što će kuhinju vizualno odvojiti od dnevnog boravka nego ćete i dobiti odlično rješenje za brze obroke. Iskoritite sve zidove u kuhinji, lonci i tave mogu biti i obješeni na kuke. Popunite kutove donjih elemenata posuđem koje rijetko rabite. Odaberite kuhinjske elemente i pripadajuću opremu u svjetlijim bojama jer vizualno povećavaju prostor.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike