Dome slatki dome
SOBNE BILJKE

Najvažnije je znati kakve uvjete traži pojedina biljka
Objavljeno 20. siječnja, 2022.
Kućnim biljkama često ne odgovara ni suh, ali ni previše vlažan zrak u prostoriji

Sve kućne biljke zahtijevaju redovitu njegu i održavanje, a zimi, kada mnoge miruju, naročito je važna pravilna njega. Jako je važno i čišćenje biljaka od prašine kako bi bile zdrave i lijepe. Čisti listovi biljkama olakšavaju disanje, upijanje sunčane svjetlosti i obavljanje fotosinteze.



Nužno je znati kakve uvjete traži pojedina biljka. Neke moraju prezimiti u hladnom prostoru, a druge zahtijevaju toplije uvjete. S obzirom na to je većina sobnih biljaka podrijetlom iz tropskih područja, tijekom zime potrebno im je osigurati visoku zračnu vlagu i umjerenu toplinu. I unutar same prostorije nisu sva mjesta pogodna za rast sobnih biljaka.

Sobne biljke koje cvatu zimi, poput ciklame, kamelije i sobnog jaglaca, traže nešto niže temperature i neizravno izlaganje sunčevu svjetlu, pa se mogu smjestiti u slabije grijanu prostoriju. Suhi zrak, niska ili previsoka temperatura, višak vlage, propuh i slično izazivaju stres kod sobnih biljaka. Velike promjene temperature u stanovima, osobito noću ili u vremenu kada na dulje vrijeme izbivamo iz stana, mogu ostaviti traga na biljkama jer one ne podnose nagle i veće promjene temperature. Sve će to opet izazvati šok i posljedice, odnosno oštećenja pojedinih dijelova, savjetuje Plantella. Pripazite da zimi biljke ne budu izložene izravnom prodoru hladnog zraka kao i da budu odmaknute od prozorskog stakla i izravnog izvora topline.

Stvaranje pogodnije vlažne atmosfere može se postići prskanjem, stavljanjem cvjetnog lonca u veću posudu s vodom ili navlaženim kamenjem i slično. Zimi treba reducirati zalijevanje te voditi računa i o temperaturi vode kojom zalijevamo jer ćemo hladnom vodom izazvati šok. Nerijetko voda ostavlja i tragove kamenca. Stoga se preporučuje zalijevanje odstajalom vodom sobne temperature. Lončanicama sada obvezno i redovito uklanjajte suhe listove i uvele izdanke. U zimskom razdoblju nije preporučljivo presađivanje biljaka, a smanjuje se i prihranjivanje osim kod biljaka koje stalno cvjetaju. Ako su listovi biljaka presvijetli, preporučuje se dodavanje prihrane koja sadrži željezo. Tropskim biljkama dobro će doći dodatno orošavanje kako bi se povećala vlaga zraka. Mogu se prskati kišnicom ili prokuhanom vodom sobne temperature.

Kaktuse i sukulente ne treba zalijevati ili zalijevanje svesti na najmanju moguću mjeru kako bi cvjetali iduće sezone. Treba voditi računa u koje doba dana zalijevamo sobne biljke. Zimi je najbolje zalijevati ujutro kako bi se zemlja do navečer stigla prosušiti. Ukrasne glinene kuglice za sobne biljke osim što djeluju dekorativno imaju i funkciju zadržavanja vlage. Većinu vrsta sobnih biljaka najbolje je obilnije, ali rjeđe zaliti. Petnaestak minuta nakon zalijevanja izlije se višak vode iz tanjurića ili dekorativne posude. Pojedine vrste ne vole da se supstrat zasuši između zalijevanja. Ako im u supstratu nedostaje vode, listovi će se objesiti i klonuti. Međutim, ako se odmah zaliju, biljke će se oporaviti. Iako se zimi biljke ne presađuju, ako je to ipak nužno učiniti, birajte visokokvalitetnu zemlju za sobne biljke.

Osim afričke ljubičice, ciklame, božićne zvijezde, zimi cvjetaju i orhideje. Iako ponuda vrsta kod nas nije velika, najomiljenije i najzastupljenije u ponudi su phalenopsisi, dendrobium i oncidijum orhideje, uz povremenu ponudu cambria, zygopetalum i cymbidium orhideja. Nerijetko listovi brzo požute, a cvjetovi opadaju. Orhideje traže mnogo svjetla, ali nikako sunce koje će ih oštetiti. Osim u toplini uživaju u visokoj zračnoj vlazi, ali zalijevaju se samo povremeno. Kada primijetite da je tlo suho, najbolje je uroniti cvjetnu posudu u veću posudu s odstajalom vodom u koju jednom mjesečno dodate prihranu za orhideju i ostavite biljku pola sata. Listove povremeno možete prskati vodom.



Jasminka Knežević
Sobne biljke
zimi trebaju pravilnu njegu

Kaktuse i sukulente ne treba zalijevati ili zalijevanje svesti na najmanju moguću mjeru

Tuširanje i čišćenje lišća
Biljke glatkog i sjajnog lišća lako je očistiti. Jednostavno namočite mekanu krpicu ili komadić vate i očistite listove s obje strane ili cijelu biljku istuširajte mlakom vodom. Biljke čiji su listovi prekriveni dlačicama nježne su i osjetljive. Čistite ih mekanim i suhim kistom poput onoga koji koristite za nanošenje pudera na lice. Na lišće nikako ne smije dospjeti voda.

Zimi rjeđe prihranjivanje
U prostorijama s manje svjetlosti i malo više vlage zraka odlično će uspijevati zamije, bršljani, filodendroni i paprati. Na mjestu iznad radijatora uspijevat će orhideje, afričke ljubičice. U vrijeme rasta, kada ima mnogo svjetlosti i topline, biljkama treba više hranjiva pa prihranjujemo svakog tjedna, zimi prilikom nižih temperatura i manje svjetlosti zelene lončanice prihranjujemo jednom mjesečno.

Zahvalni sukulenti i kaktusi
Kaktusi i razni sukulenti zaista mogu biti idealne biljke za svaki životni prostor jer traže vrlo malo pažnje i njege. Ljekovita aloja je, primjerice, i lijepa sobna biljka koja se lako održava, ali može poslužiti i kao pomoć kod kožnih problema. Dovoljno je mjesto iritacije lagano premazati njezinim sokom. Stavite je na mjesto koje dobiva jako neizravno svjetlo. Prozor okrenut prema jugu je idealan.

Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

Najčitanije iz rubrike