Dome slatki dome
DIZAJN

Kako iskoristiti veliki hodnik
Objavljeno 20. siječnja, 2022.
Mnogo je načina za kvalitetno iskorištavanje velikih hodnika, izaberite najbolji

Veliki ulazni prostori i hodnici često su neiskorišteni kvadrati stambenog prostora. Popunjavanjem njihovih sadržaja rasteretit ćete druge prostore ili uvesti sasvim novi sadržaj u svoj dom.Odlaganje


Hodnicima je osnovna uloga komunikacijska, no uz dovoljno veliku kvadraturu mogu dobiti i druge namjene. Najveći problem pri tome može biti broj i položaj vrata, jer njihova pogrešna i nepromišljena dispozicija mogu doista ovaj prostor svesti samo na komunikacijski. Ulazni prostor redovito je opremljen ormarom za odlaganje odjeće i obuće ili komodom i vješalicama. No veliki ulazni prostor daje dodatne mogućnosti za smještaj fotelje, dvosjeda ili udobne ležaljke s ministolićem. Na ovaj način on postaje prostor za opuštanje, čitanje ili slušanje glazbe s mogućnošću izolacije.

Veći hodnik ili ulazni prostor mogu postati i radni kutak smještajem radnog stola i računala. Iznad stola je moguće postaviti plitke police za odlaganje knjiga. Ako ovaj prostor nema prirodnu rasvjetu, omogućite dobro osvjetljenje umjetnom. Primijenite neku od toplijih boja kako bi boravak bio što ugodniji. Postavljanjem ogledala na potrebnim pozicijama, prostor možete učiniti vizualno još većim.

Slobodne plohe zidova iskoristite za smještaj polica, koje mogu poslužiti kao biblioteka ili ormara za odlaganje odjeće. Dizajn fronte ormara učinit će ga naglašenim i dekorativnim u prostoru ili neutralnim i neprimjetnim, sve ovisno o vašim željama.

Hobi i igra


Hodnike možete iskoristiti i za omiljene aktivnosti. Ako ste kolekcionar umjetnina, učinite hodnik malom galerijom slika i skulptura u kojima ćete uživati svaki put kada dolazite ili napuštate svoj dom. Osim toga, u hodniku možete slikati, modelirati, šivati na šivaćem stroju itd. Površinu hodnika možete iskoristiti i kao prostor za igru, ako sobu dijele školarac, kome je potreban mir za učenje i mlađe razigrano dijete. Mnogo je načina za kvalitetno iskorištavanje velikih hodnika, a na vama je samo da odaberete pravi, koji će biti usklađen s vašim navikama i stilom života.

Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh
Dizajn
funkcionalno opremanje

Atraktivni okviri
Odlični dekorativni predmeti su ogledala, koja mogu optički povećati prostor ili ga dodatno osvijetliti refleksijom. Veća ili manja ogledala atraktivnih okvira mogu stajati samostalno na istaknutim zidovima, iznad komoda ili biti integrirana s namještajem. Zelenilo je u svakom domu izuzetan ukras, no kao dekoracija je preporučljivo za one koji će mu se s pažnjom posvetiti.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET : BORBA PROTIV KOMARACA

Uklonite predmete gdje se može zadržati voda

2

ZDRAV DOM : KAKO SPRIJEČITI ZARAZU

I neki kućanski uređaji postaju staništa plijesni

3

DIZAJN: PROSTORNA INTERAKCIJA

Ugodan pogled i pravilan odnos