Novosti
IZ VLASTITOG DŽEPA IŠLI U OBNOVU, NE ČEKAJUĆI GRAD ILI DRŽAVU

Frka Petešić nije ništa urgirao, bračni par Ćurić proveo je obnovu zgrade
Objavljeno 18. siječnja, 2022.

Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda premijera, opovrgnuo je napise prema kojima je stan u kojemu živi kao najmoprimac (Jurišićeva 8) prvi u Zagrebu obnovljen jer on tamo živi naglasivši da nije tražio niti je urgirao kod Državnih nekretnina da se što prije krene u njegovu obnovu.



Naime, Nacional je objavio da je stan u središtu Zagreba u vlasništvu države kojim se Frka Petešić koristi obnovljen rekordno brzo nakon potresa 22. ožujka 2020. Objasnio je kako su se vrlo brzo nakon potresa, početkom travnja, okupili vlasnici osam stanova u zgradi, zahvaljujući prije svega tomu što su jedni od suvlasnika, bračni par Ćurić, građevinari, kako bi se krenulo u konstrukcijsku obnovu zgrade i u hitne sanacije. "Oni su okupili ostale suvlasnike, a kako je jedan od stanova u vlasništvu Državnih nekretnina, i njih su uključili kako bi mogli krenuti u cjelovitu obnovu, jer bez uključivanja svih to ne bi bilo moguće", kazao je Frka Petešić, dodavši da u tome nije sudjelovao. "Suvlasnici su 2. travnja imali sastanak, krenuli u proceduru i nekoliko stanova krenulo je u obnovu, a nakon toga i stan u kojem živim", ističe. Kaže da su suvlasnici sami našli izvođače, a za stan u kojem živi Državne nekretnine imale su podizvođača. On je prijavljen na adresi obiteljske kuće u Salima na Dugom Otoku.

Viktoria i Luka Ćurić za Index su potvrdili da su obnovu organizirali i proveli oni. Već deset dana nakon što je zgrada teško stradala, odlučili su krenuti u obnovu ne čekajući Grad Zagreb ili državu, a u ove dvije godine kompletan su život, kažu, posvetili tomu. Viktoria Ćurić kaže da je bilo potrebno konstrukcijski ojačati cijelu zgradu - sve stanove. "Suprug i ja smo pokrenuli obnovu zgrade i stanova. Detektirali smo opasnost s Jurišićeve 10, čiji se zabatni zid trebao srušiti u dvije spavaće sobe Frke Petešića, kao i na uličnu stranu Jurišićeve. Država to nije ni znala", ističe, dodajući kako je 2. travnja pokrenula obnovu zgrade, a Frku Petešića upozorila na opasnost koja prijeti njemu i obitelji. Kaže da je to bila opasnost za život.

"Mi smo digli kredit, a Državne nekretnine su kao suvlasnici dale potpis kako bi zgrada mogla dignuti kredit preko GSKG-a. Njemu je stan potom obnavljala firma, isto kao i naš izvođač zgrade", kaže Viktoria Ćurić. Ističe da nisu čekali donošenje zakona o obnovi jer su zbog dugogodišnjeg iskustva znali da tehničke smjernice ne odstupaju od onoga što su radili. "Državne nekretnine imaju oko 36 % suvlasništva u zgradi i njihov dio kredita je oko 400.000 kuna", ističe. "Frka Petešić nije imao potrebe pomoći zgradi, nego smo mi pomogli njemu. Država je pomogla samo u smislu što nam Državne nekretnine nisu kočile kredit. Mi, dakle, nismo išli u obnovu preko Fonda za obnovu, nego iz vlastitog džepa", kaže. I.Bošnjak/H
"SAMOOBNOVA, A NE EKSPRESNA OBNOVA"
Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je da nije bilo nikakve ekspresne obnove u državnom stanu u Jurišićevoj ulici kojim se koristi Frka Petešić. “Dogodio se proces takozvane samoobnove”, kaže, dodajući da je obnova bila brzo gotova na inicijativu sustanara, odnosno privatnih vlasnika. Istaknuo je da se u obnovu stana išlo nakon odluke ostalih suvlasnika zgrade. “Oni su sjeli za stol i donijeli odluku, za koju im je trebala suglasnost države, odnosno Državnih nekretnina. Mi smo tu suglasnost dali”, rekao je te dodao da država nije mogla iskoristiti proračunska sredstva bez javne nabave, pa je i za svoj stan angažirala podizvođača. “Da je u tom stanu bio netko drugi, primjerice, saborski zastupnik oporbe, postupak bi bio potpuno isti. Nikakvih tu prioriteta nema”, tvrdi Horvat. Na pitanje zna li za druge primjere tako brzo obnovljenih zgrada, odgovorio je da u ovom trenutku “za njih nije čuo” te da je ta zgrada i u medijima bila izdvojena kao primjer obnove.

Možda ste propustili...