Osijek
UDRUGA KATOLIČKIH INTELEKTUALACA

Novi ciklus razgovora je na platformi YouTube
Objavljeno 18. siječnja, 2022.
Udruga katoličkih intelektualaca iz Osijeka počela je s novim ciklusom razgovora o temama s vjerskom i sličnom tematikom. Svaki razgovor koji vodi prof. dr. sc. Ružica Pšihistal objavljuje se na internetu, točnije na platformi YouTube te je dostupan svakome koga tako nešto zanima.

Prvih dvoje gostiju u novome ciklusu bili su izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta, sa sjedištem u Đakovu, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, i dr. sc. Sanja Nikčević, sveučilišna profesorica u mirovini i direktorica nakladničke kuće Citadela libri. Razgovori s ovo dvoje intelektualaca vođeni su odvojeno.

Tema razgovora s Vladimirom Dugalićem bila je izjava povjerenstva Hrvatske biskupske konferencije “Iustitia et pax”, s naslovom “Ljubavlju nadvladati pandemiju straha”. Riječ je o dokumentu kojim je Katolička Crkva željela dati svoj doprinos aktualnoj društvenoj temi. Naime, Dugalić je tajnik i dugogodišnji član te komisije. Iako je već ranije sudjelovao u emisiji sa sličnom temom na televiziji Laudato te ondje jedini zastupao razumno stajalište da se neka zajednica suočena s opasnom pandemijom ne samo smije, nego i mora braniti svim legitimnim sredstvima, Dugaliću je i ovaj put pala neugodna dužnost da pokuša lavirati između dva suprotstavljena stajališta u hrvatskom društvu. Predsjednica Udruge katoličkih intelektualaca i voditeljica ovih razgovora te sveučilišna profesorica književnosti Ružica Pšihistal nastojala je na svaki način zastupati mišljenje kako je od svih lijekova koje su ljudi u suvremenoj civilizaciji prisiljeni uzimati kako bi spasili svoje zdravlje, upravo cjepivo najspornije. Ipak, Dugalić se nije dao smesti, pokušavajući uvjeriti svoju sugovornicu kako vlada ima legitimno pravo, pa čak i dužnost, staviti se u koštac s pandemijom. Bio je to zanimljivi razgovor na ovu temu o kojoj svi imaju svoje mišljenje, neovisno o tome znaju li što o medicini, ili su u toj temi teški laici. D. Celing
S prof. dr. sc. Vladimirom Dugalićem, dekanom KBF-a u Đakovu, razgovarala je prof. dr. sc. Ružica Pšihistal

2006.

godine osnovana je Udruga katoličkih intelektualaca u Osijeku

Najčitanije iz rubrike