Osijek
OD ZARAZA SAMO - KORONA

Fluronu je teško otkriti,
slučajeva gripe još nema
Objavljeno 19. siječnja, 2022.
Prilikom bilo kakve sumnje liječnici najprije otklanjaju onu na COVID-19 zbog aktualne pandemije

Iako je, s obzirom na sredinu siječnja i najave epidemiologa s kraja 2021. bilo očekivano da će i šire osječko područje već biti pogođeno gripom, čini se da još uvijek nema slučajeva zaraze od bolesti koja je, za razliku od COVID-19, godinama vrlo dobro poznata, a procijepljenost ove godine bolja od očekivane.



Potvrdila nam je to dr. med. spec. obiteljske medicine i voditeljica obiteljske medicine Doma zdravlja Osječko-baranjske županije Dunja Ljubičić, rekavši kako ne može biti sigurna postoji li na našem području flurona - istodobna zaraženost uzočnikom gripe i uzročnikom COVID-19. No kod pacijenata koji pristižu sa simptomima nalik na gripu, odnosno COVID-19, pojašnjava dr. Ljubičić, najprije se otklanja sumnja na COVID-19 s obzirom na to da je pandemija te bolesti aktualna. I izv. prof. dr. sc. Nataša Turić, ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, izjavljuje da Zavod još ove zime nije evidentirao ni jedan slučaj gripe.

- Same gripe za sada nema, a naši pacijenti, ako isključimo koronavirus, odlaze na pregled i dobivaju daljnje upute, ovisno o tome koliko im već traju simptomi. Moram naglasiti da se dosta građana cijepilo protiv gripe, a oni koji to još nisu učinili, a žele, moraju znati da između dva cjepiva, onog protiv gripe i COVID-19, mora biti razmak od najmanje dva tjedna - poručuje dr. Ljubičić.

Na upit što građani trebaju učiniti ako nisu sigurni imaju li COVID-19 ili su među prvima koji su ove sezone dobili gripu, naša sugovornica savjetuje da nazovu svog liječnika obiteljske medicine. Trebaju mu, kaže, pojasniti sve simptome, no isto tako valja znati da se zbog primljenoga cjepiva može dogoditi i da simptomi budu drukčiji od očekivanih. Dr. Ljubičić kaže kako ima slučajeva da građani zbog još uvijek prisutnog mirisa i okusa smatraju da nemaju COVID-19, nego da su oboljeli od gripe, no taj se osjet može izgubiti i u kasnijem tijeku bolesti.



Marija Mihelić
14

dana nužan je razmak u cijepljenju protiv COVID-19 i gripe. Moguće je i oba cjepiva primiti istovremeno, ali se to ne preporučuje

RAZLIKE U SIMPTOMIMA GRIPE I COVID-19
Dr. Ljubičić kaže da će laik teško moći razlikovati COVID-19 od gripe, a jedan od prvih pokazatelja je temperatura koja se u slučaju gripe diže naglo i visoko, dok koronavirus počinje sufebrilno, s tek nešto višom temperaturom od 37 stupnjeva. Tu su i bolovi u kostima i u mišićima, što u slučaju pojave gripe kod osoba cijepljenih protiv te bolesti, kaže naša sugovornica, obično prođe bez većih problema. Grlobolja, opća malaksalost, kasnije i kašalj znak su gripe, dok je kod COVID-19 kašalj odmah prisutan, kao i teže disanje i pri mirovanju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike