Mozaik
NIK TITANIK PREDSTAVIO KARIKATURE U SLAVONSKOM BRODU

Posao je vrlo lak, treba
samo pratiti svijet oko nas,
odmah se nađu teme
Objavljeno 18. siječnja, 2022.
Cilj je iskritizirati postupke osoba koje su glavni akteri karikature. Ako sve to još bude i smiješno, tim bolje

Izložbenu sezonu 2022. godine Galerija umjetnina Grada Slavonskog Broda nije mogla započeti nego otvaranjem putujuće izložbe karikatura poznatog Nika Titanika pod naslovom "Kronika hrvatske gluposti". Zanimljivost izložbe je da se postav neprestano mijenja i proširuje - kako Nik stvara nove dnevne karikature, prenosi SBplus. Posjetitelje Galerije Ružić u Tvrđavi Brod, na ulazu u izložbeni prostor, dočekali su Štefica Jambriščak, pretila i prenašminkana protagonistica Nikovih urnebesnih karikatura, te njezin suprug Joža. Već dugi niz godina najpoznatiji hrvatski karikaturist, 48-godišnji Nikola Plečko, koji stvara pod pseudonimom Nik Titanik, uveseljava Hrvate bojeći njihovu katkad tmurnu stvarnost i poigravajući se motivima iz svakodnevnog života nerijetko obilježenog apsurdom.



Crni humor


Autorica izložbe, povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol, svojim je izborom najboljih radova Nika Titanika oduševila Brođane koji rijetko koju izložbu poprate u ovolikom broju.

- Bilo je vrlo zabavno i vrlo inspirativno, ali i zahtjevno, jer je Nik prilično profesionalan i organiziran. Sve je moralo ići prema planu. No veliki je užitak i mislim da ovakav odaziv publike govori kako nam je svima potrebno umjetnosti, smijeha i distance od svakodnevice. Nik, doduše, problematizira naš život, ali tako da se svemu tomu možemo nasmijati, opustiti se i skrenuti pažnju s vijesti i informacija kojima smo posebno bombardirani posljednjih godina. On nama pomaže da ostanemo zdrave svijesti i glave jer kada čujemo kontradiktorne informacije ili sulude odluke, pitamo se je li problem u nama. Onda pogledamo dnevnu karikaturu Nika Titanika i vidimo da smo na istoj razini. Lakše je tako proživljavati teške trenutke - kazala je Švec Španjol.

Posjetitelji će u Slavonskom Brodu, osim prvih Nikovih karikatura iz 1991. (nastalih kada je imao samo 17 godina i rađenih olovkom na papiru), do 10. veljače moći pogledati i one najnovije karikature - nastale i objavljene tek nedavno.

- Nikov stil je danas toliko prepoznatljiv da na grupnoj izložbi karikaturista, među 500 karikatura, možete odmah znati što je njegov rad. S druge strane, on nikad nije dosadan. Puno je raditi dvije karikature dnevno toliki dugi niz godina, no još nas uspije nasmijati i pogoditi u srž problema. U jednoj karikaturi on obradi više problema - dodala je autorica izložbe, istaknuvši kako nas humor spaja i kad nismo istih svjetonazora.

Crni humor u oslikavanju političke zbilje - osnovni je alat kojim Plečko šalje poruku. Karikaturu koristi kao sredstvo oštre medijske kritike kojom utječe na javno mnijenje. No, pomislili smo, imati svaki dan ideju za provokaciju karikaturom zasigurno nije jednostavno. Nik pak tvrdi da mu stanje u državi taj posao uvelike olakšava.

- Inspiracija dolazi iz svakodnevnih događaja, iz medija... Posao je vrlo lak, treba samo pratiti svijet oko nas, upaliti bilo koji portal i odmah se nađu bar dvije-tri teme za obradu za taj dan. No, osim crtačkog dijela, treba raditi na novinarskom i analitičkom dijelu - to je ono što je komplicirano. Sve te teme nastojim ne obraditi površno, nego ući u dubinu problematike te proučiti svaku aferu i ono što se iz nje može izvući. Cilj je iskritizirati djela ili postupke osoba koje su glavni akteri određene karikature. Ako sve to još bude i smiješno, tim bolje - za SBplus kazao je Nikola Plečko.

Popis stanovništva


Posljednjih 15 godina objavljeno je čak 13 tisuća Nikovih karikatura, pa je teško izdvojiti one najbolje ili one koje su podigle najviše prašine.

- Nažalost, uvijek su one vezane za proklete ustaše i partizane i tu tematiku. Sjećam se karikature vezane za iseljavanje koja je aktualna danas kada su izišli rezultati popisa stanovništva. Iz karikature koja je objavljena prije četiri-pet godina puno se toga ostvarilo. Svaka od političkih garnitura dobila je dvije-tri karikature koje su istaknute. Novinske karikature radim u kratkom razdoblju tijekom dana, najčešće popodne od 13 do 15 sati, jer uz to radim i puno drugog posla, primjerice ilustracije za druge naručitelje i slično. Dakako, tijekom cijelog dana intenzivno pratim što se događa i tako mi i podsvjesno u prvi plan dođu neke teme premda ih možda obradim tek za koji dan. To je ono što je teško - stalno biti u toku i uzimati u obzir teme relevantne za naše društvo - otkrio je Nik.

Opisao nam je i kako, tehnički gledano, danas nastaju njegove karikature.

- Trenutno radim na grafičkom tabletu s digitalnom olovkom u Photoshopu. Sve je to i dalje crtanje. Jedina je razlika što je krajnji proizvod digitalni. Taj mi način rada omogućava brže reagiranje. Do 2008. radio sam na klasičan način - olovka, flomaster i crtaj, briši, skeniraj, oboji u Photoshopu. Tako da je u tehničkom smislu napredak značajan, posebice u vidu stizanja rokova - opisao je za SBplus autor, kojemu ne smeta što ga rijetki znaju kao Nikolu Plečka. Nadimak Nik nosi odmalena, a dodatak Titanik dobio je 1997. na Ekonomskom fakultetu. Popularnost istoimenog filma preslikala se i na najpoznatijeg hrvatskog karikaturista koji je prvi strip nacrtao kada je imao šest godina... SBplus
Možda ste propustili...

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

Najčitanije iz rubrike