Kultura
"NEKI STARI KLINCI" 20. SIJEČNJA U REKTORATU

Pop-up muzej pun igračaka te dragocjenih uspomena
Objavljeno 19. siječnja, 2022.
Temeljni mu je cilj realizacija interesa i ideja kreativnih studenata Akademije

Kreativni studenti druge godine diplomskih studija Odsjeka za kulturu, medije i menadžment osječke Akademije za umjetnost i kulturu povest će vas u četvrtak, 20. siječnja, na nostalgično putovanje na kojem ćete oživiti najljepša sjećanja iz djetinjstva.



Temelj izložbe


Na posljednjoj godini fakultetskog obrazovanja upisali su izborni kolegij Transdisciplinarni projekti te, uz pomoć mentora, došli na ideju o izložbi u obliku pop-up muzeja, pod nazivom "Neki stari klinci", koja će prostorije Rektorata (Trg Svetog Trojstva 3), s početkom u 18 sati, pretvoriti u zgradu punu igara i igračaka te dragocjenih uspomena.

- Profesor Igor Mavrin i asistentica Maja Haršanji dali su nam smjernice i rekli što bi trebala biti poanta pop-up muzeja, odnosno privremene umjetničke izložbe čiji su kreatori sami posjetitelji. Bilo je tu puno sastanaka i dogovaranja, da bismo na kraju došli na ideju kako se želimo baviti temom djetinjstva i igračaka - priča nam Lora Vukušić, studentica diplomskog dvopredmetnog studija Mediji i odnosi s javnošću te Menadžment u kulturi i kreativnim industrijama.

Organizacija projektnog događaja kao jednodnevne izložbe osmišljena je, dakle, sa svrhom da posjetitelji ne budu samo pasivni gledatelji nego da postanu aktivnim sudionicima. Svojom aktivnošću te vlastitim izlošcima, koje su donirali ili posudili, oni su postavili temelj ove izložbe.

- U studenom smo pokrenuli kampanju za prikupljanje izložaka i skupili smo popriličan broj. Aktivno smo ispitivali ljude koje poznajemo mogu li nam nekako pomoći i moram reći da smo zadovoljni odazivom te brojem izložaka. Naravno, tu su i naše stvari jer smo shvatili da i mi možemo pridonijeti izložbi s našim uspomenama i igračkama, tako da smo si malo i olakšali potragu - kaže Lora.

Na izložbi "Neki stari klinci" bit će predstavljene neke od najpoznatijih, nezaboravnih igara i igračaka koje su obilježile djetinjstvo milenijalaca. Program je, napominju organizatori, prilagođen svim dobnim skupinama. Koncepcijski obuhvaća kombinaciju edukativne i zabavne funkcije, a temeljni mu je cilj realizacija interesa i ideja kreativnih studenata preko kojih će se promicati obrazovne vrijednosti koje njeguju umjetničku i humanističku tradiciju te istovremeno čuvaju kulturološke i umjetničke posebnosti. Izložbom se nastoji postići buđenje osjećaja nostalgije te ponovno proživljavanje djetinjstva kroz susret s izložbenim primjercima i interaktivnim sadržajima.

Kreativno mjesto


- Što se tiče toga što će naši posjetitelji moći vidjeti, to su definitivno neke njima poznate društvene igre, plišane životinje, bit će postavljena polja za igru školice, drvene igračke... Plan nam je donijeti i stari TV prijamnik, VHS kasete kao i PlayStation 1 i 2, tako da će posjetitelji moći i zaigrati neku od igara te se i na taj način zabaviti. Bit će tu i Barbie lutkica, kolekcije malih automobila, ali i glazbe. Imamo jedan stari kasetofon, a bit će i nešto gramofonskih ploča. Doista smo si dali oduška i stvorili jedan vremeplov za sve one koji se žele vratiti u devedesete i nulte, kada je sve bilo nekako drukčije i jednostavnije. Neki su imali i PlayStation i računalo, no imam osjećaj da su djeca više bila vani i igrala se u društvu - rekla je Lora.

Ovim studentskim projektom osječka se Akademija još jednom dokazuje kao poticajno, provokativno i kreativno mjesto studiranja koje potiče mlade i ambiciozne ljude da stvaraju inovativne i umjetničke sadržaje. Naime, studenti su preuzeli odgovornost o svim organizacijskim i logističkim strukturama, kao i o provođenju svih komunikacijskih aktivnosti, što znači da su dobili priliku samostalno organizirati čitav događaj. Lora je voditeljica tima za medije i odnose s javnošću, koordinatorica tima Menadžment i cijele izložbe je Manuela Zujić, a timom Modul, zaduženim za dizajn vizuala i izložbe, koordinira Melita Lucić.

Treba napomenuti kako će posjetitelji izložbe “Neki stari klinci” zbog aktualne epidemiološke situacije na ulazu u zgradu Rektorata morati predočiti EU digitalnu ili tiskanu COVID potvrdu.



Danijel Miklić
DOBILI UVID KAKO IZGLEDA ORGANIZACIJA
- Osim što nam je ovo posljednji projekt kao studentima, uskoro se bliži kraj semestra te smo zahvalni što smo dobili ovu priliku da zajedno surađujemo. Bilo je naporno, jako se puno radilo i razgovaralo, ali mislim da možemo biti ponosni na organizaciju i kako se sve odvija. Dobili smo uvid u to kako izgleda stvarna organizacija nečeg ovako važnog, od kreiranja same ideje, formiranja timova pa sve do nekih završnih sitnica koje je trebalo provjeriti i riješiti - kaže Lora Vukušić te poziva sve zainteresirane na ovu pop-up izložbu.

Posjetitelji nisu samo pasivni gledatelji nego aktivni sudionici, budući da su donirali svoje predmete

Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike