Sport
EUROPSKO PRVENSTVO RUKOMETAŠA

Uvjerljiva pobjeda za oproštaj od Szegeda
Objavljeno 17. siječnja, 2022.
Unatoč novim problemima sa zaraženima u našim redovima Hrvatska se lako obračunala s nemoćnim Ukrajincima

Nekolicina preostalih hrvatskih navijača u Szegedu "zabavljala" se posljednjih desetak minuta susreta pjevajući domaće hitove. Od Inati se, Slavonijo, preko Dalmacijo, do Poljubi zemlju. Bio je to znak da su naši rukometaši odradili svoj dio posla. Na oproštaju od Szegeda, u 3. kolu skupine C, svladana je Ukrajina s uvjerljivih 38:25.



I na dan utakmice stigle su nove loše vijesti o novima pozitivnima u redovima Hrvatske. Samo tri dana nakon što je stigao u Szeged i potom odlično odradio utakmicu protiv Srbije, pozitivan je bio Željko Musa. Protiv Ukrajine nije mogao zaigrati ni David Mandić. Prethodno je bio suspendiran zbog plavog kartona, a ovaj put su mu "plavi karton" pokazali iz epidemiološke službe.

Zagrijavanje


Zbog lakšeg potresa mozga susret s Ukrajinom propustio je i Halil Jaganjac, a njegovo mjesto zauzeo je Tin Lučin, najugodnije iznenađenje u našim redovima na ovom EP-u. U obranu, u sredinu ulazili su povratnik u reprezentaciju Jakov Gojun i Grahovac, a, neuobičajeno, Hrvoje Horvat je na startu mijenjao čak trojicu u obrani, pa je umjesto Martinovića ulazio Šime Ivić. Prvi put na EP-u na crti smo vidjeli Marina Marića. Prvu priliku, neometan, nije iskoristio. Bojali smo se da je i gubitak preciznosti jedan od simptoma korone. No Marić nas je razuvjerio kada je u 9. minuti postigao pogodak "šraubom". Uvodna Horvatova ideja u obrani nije se pokazala dobrom. Nije ta 6-0 obrana dobro funkcionirala pa su Ukrajinci na početku susreta imali minimalnu prednost. Nije bio zadovoljan ni Horvat, u 9. minuti zatražio je time-out, prebacio na 5-1, ponovno s Jelinićem na prednjem. I krenulo je. Poveli smo 8:6 pa je i Nijemac na ukrajinskoj klupi Michael Biegler zatražio time-out. Nije ponovno dobro u utakmicu ušao vratar Ivan Pešić. U 18. minuti ušao je Šunjić i donio upravo što je trebalo. Dvije obrane u nizu i Hrvatska je u 22. minuti bila u prigodi povesti s pet pogodaka prednosti. Kod rezultata 14:10 umjesto Ivića pogodio je Turchenko i otvorio ukrajinsku seriju od 3-0 pa je u 27. minuti bilo samo 14:13 za Hrvatsku. Završnica prvog poluvremena pripala je našim rukometašima. Pogotkom Jelinića na prazan gol sa zvukom sirene na odmor smo otišli s vodstvom od 18:13.

Minute svima


Ako izuzmemo prvi ukrajinski pogodak Ilchenka na crti za smanjenje vodstva na 18:14, nastavak susreta protekao je u dizanju prednosti Hrvatske do konačnih "plus 13". Omogućilo je to Hrvoju Horvatu pružiti prigodu svim igračima koje je imao na klupi. Prije toga nezaustavljiv je bio Marin Šipić na crti. Ivan Martinović još jednom se pokazao izvana, a osim obrambeno ovaj put i napadački odličan je bio i Marin Jelinić. Lijevo krilo NEXE-a zabilo je šest pogodaka iz šest pokušaja. U završnici, kada je sve bilo jasno, čak je i Jakov Gojun zaigrao u napadu. Davno je to bilo kada je Gojun bio odličan šuter, ali su ga potom treneri "pretvorili" u specijalista u obrani. Zaigrali su na krilima i Ravnić i Glavaš, koji je postigao četiri pogotka, dva je dodao i Grahovac. Susret je uglavnom vrlo mirno priveden kraju, no i nakon njegova završetka naši rukometaši još nisu znali hoće li nakon Szegeda nastaviti natjecanje u Budimpešti. Za to su morali čekati ishod sinoćnje utakmice Francuska - Srbija.


Krešimir Lacković
HRVATSKA * 38 (18)

UKRAJINA * 25 (13)

SZEGED – Pick Arena. Gledatelja: 3500. Suci: Bogdan Stark i Romeo Mihai Stefan (oba Rumunjska)

HRVATSKA: Pešić (1+0), Šunjić (6+0), Marić 2, Gadža 3, Gojun, Ivić 1, Čupić 1(1), Cindrić, Grahovac 2, Lučin 5, Ravnić, Martinović 7(2), Šipić 7, Glavaš 4(2) i Jelinić 6

UKRAJINA: Terekhov (6+0), Komok (2+0), Zalevskyi 1, Buinenko 2, Kasai 2, Tiutiunnyk, Tilte 2, Kravchenko 2, Dontsov 2, Horiha 4, Blyzniuk 2, Turchenko 1, Minotskyi, Ilchenko 2 i Artemenko 5(2)

SEDMERCI: Hrvatska 5(5), Ukrajina 2(2); ISKLJUČENJA: Hrvatska 10 minuta (Marić 2+2, Gojun 2+2, Martinović 2), Ukrajina 10 minuta (Blyzniuk 2+2, Kravchenko 2, Buinenko 2 Horiha 2)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike