Novosti
NOVA ORGANIZACIJA RADA U EPIDEMIJI

OBŽ: Osigurani izdvojeni punktovi za brzo testiranje, dio škola na online nastavi
Objavljeno 18. siječnja, 2022.

U Hrvatskoj je u 24 sata zabilježeno 1397 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od 3662 testirana, a broj aktivnih slučajeva popeo se na 48.441. Na bolničkome liječenju nalazi se 1763 pacijenta, dok ih je na respiratoru 221. Broj zaraženih osoba sve je veći, zbog čega su i neke osnovne i srednje škole u Osječko-baranjskoj županiji zatražile prelazak na C model, odnosno online nastavu.



"U našoj županiji šest se škola odlučilo za C model, ali ne u potpunosti. Dvije osnovne škole u potpunosti su online, također i dvije područne škole, gdje su učenici samo od 1. do 4. razreda. Jedna osnovna škola učenike 5. do 8. razreda prebacila je na C model te je od srednjih škola jedna u potpunosti također online", navodi Miranda Glavaš Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije. Naglasila je i da je ukupno u izolaciji 40 cijelih razrednih odjeljenja, a u Osječko-baranjskoj županiji 296 je pozitivnih učenika. Također, u izolaciji se nalaze i 972 nastavnika, pozitivno na koronavirus je njih 86, dok ih je u izolaciji ukupno 53. Kad je u pitanju nenastavno osoblje, pozitivne su 33 osobe, u izolaciji je njih 13. Ostalo je neizvjesno, kaže pročelnica, hoće li u skorije vrijeme više škola prelaziti na online nastavu, no ističe da dokle je god sigurnost učenika na visokoj razini, nastojat će se da ostanu u školskim klupama, odnosno da nastavu pohađaju prema A modelu. U Osijeku su u ponedjeljak s C modelom krenule tri osnovne škole (Mladost, Vladimira Becića i Frana Krste Frankopana), dok od utorka na taj model prelazi i škola Dobriše Cesarića, a u već spomenutoj OŠ Vladimira Becića od srijede će i prvi razredi krenuti online. Osnovna škola Ivana Filipovića u nižim razredima održava nastavu prema A modelu, dok su učenici viših razreda krenuli na online nastavu.

Broj zaraženih osoba nužno je doveo i do veće potrebe za testiranjem, a u ponedjeljak su ordinacije primarne zdravstvene zaštite opskrbljene određenim količinama brzih antigenskih testova. Potvrdila je to ravnateljica Doma zdravlja Osječko-baranjske županije dr. med. interne medicine Justinija Steiner, dodajući da je liječnicima domova zdravlja omogućeno testiranje na izdvojenim punktovima, kako u Osijeku, tako i u Đakovu, Valpovu, Belom Manastiru te u Donjem Miholjcu. "Svima je problem prostor, pa smo se pobrinuli za punktove, no mogu reći da je dio liječnika pristao na testiranje i na udaljenim lokacijama. U ponedjeljak sam na sastanku koncesionarima ponudila lokacije koje imaju i liječnici domova zdravlja, ali u različito vrijeme. Neki su lokacije prihvatili, a drugi će testiranje obavljati u svojim ordinacijama", pojašnjava ravnateljica Steiner, dodajući da još nisu dobivene upute koliko puta tjedno liječnici trebaju testirati, niti koliko točno pacijenata. U Osijeku će liječnici domova zdravlja testirati na adresi Ljudevita Posavskog 2, u Đakovu u Preradovićevoj ulici 2, u Valpovu u Kralja P. Krešimira IV 4, u Donjem Miholjcu u Ulici Ante Starčevića 25, dok će se u Belom Manastiru testiranje brzim antigenskim testom organizirati na adresi Školska 5.

Voditeljica obiteljske medicine županijskog Doma zdravlja, dr. med. Dunja Ljubičić, ujedno i predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) za Osječko-baranjsku županiju, ponavlja kako će biti vrlo nezgodno ako se testiranja budu obavljala u ordinacijama. Ističe da je već u ponedjeljak ujutro pred svojom ordinacijom imala nekoliko pacijenata koji su se došli testirati, ne vodeći računa o razmaku od ostalih pacijenata, što ne smatra dobrim. "Testiranje svakako mora biti odvojeno i drukčije ne može. Točnije, potrebni su punktovi za sva testiranja, jer u protivnom mi svi, zaraženi ili ne, diramo iste predmete, udišemo isti zrak... Naglašavam da u bolnicama nijedan liječnik ne uzima brisove, a mi ‘primarci‘ padamo s nogu i neće biti dobro ako se i mi zarazimo", zaključuje dr. Ljubičić.

U 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, obrađen je 301 uzorak, a od tog broja 91 je pozitivan nalaz. Ukupno je 76 hospitaliziranih - 62 u KBC-u Osijek i 14 u Općoj županijskoj bolnici Našice. U Respiracijskom centru je 14 osoba. Preminule su četiri osobe, i to iz Našica, Feričanaca, Levanjske Varoši i Magadenovca, u dobi od 62, 75, 76 i 93 godine.



Marija Mihelić
Liječnici testiraju na punktovima u Osijeku, Đakovu, Valpovu, Belom Manastiru i Donjem Miholjcu