Novosti
SUSRET MINISTARA U MOSKVI

Lavrov: Vidimo i mi diskriminaciju Hrvata u BiH
Objavljeno 17. siječnja, 2022.
Grlić Radman istaknuo je da dobri odnosi s Ukrajinom ne isključuju i dobre odnose s Rusijom

Rusija vidi očiglednu diskriminaciju Hrvata u BiH te inzistira na poštivanju Daytonskog sporazuma i provođenju izborne reforme, rekao je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov u Moskvi, na konferenciji za novinare nakon bilateralnog susreta s hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom. On je stigao uoči 30. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa, koji se obilježavaju 25. svibnja 1992. godine. Moskva je Hrvatsku priznala 17. veljače, mjesec dana nakon članica EU-a. To je uzvratni posjet, a Grlić Radman prvi je ministar iz EU-a u Moskvi ove godine.



Lavrov kaže da postoje planovi da se BiH pretvori u unitarnu državu, čime se "demonizira i Republiku Srpsku". Ističe da je SAD imenovao posebnog izaslanika za izbornu reformu, a istovremeno poziva na neuplitanje u unutarnja pitanja drugih zemalja te često optužuje Moskvu za miješanje u svoje izborne procese. Grlić Radman mu je zahvalio na konstruktivnoj ulozi i pomoći tijekom stjecanja neovisnosti 90-ih godina i naglasio da dobri odnosi RH s Ukrajinom ne isključuju dobre odnose s Rusijom. Razgovarali su o jačanju poslovnih veza i drugoj suradnji te sporazumu o ruskom kulturnom centru u RH.

Grlić Radman kaže da su, kad se dogovarao posjet, međunarodne okolnosti bile mnogo drugačije, no da to otvara priliku da se "prilično otvoreno" razgovara o velikim napetostima između Moskve i Zapada zbog Ukrajine. On je na konferenciji, dugoj gotovo sat, kazao da je Lavrovu prenio poruke s neformalnog sastanka europskih ministara, ne otkrivši koje. I Zagreb i Moskva drže da se rješenje treba naći unutar nikada zaživjelih Sporazuma iz Minska. Grlić Radman kaže da hrvatska ponuda Ukrajini svog iskustva u mirnoj reintegraciji istoka RH, nije usmjerena protiv Moskve. Dodao je da je to bila jedna od najuspješnijih operacija odobrenih u Vijeću sigurnosti UN-a, pa i Rusije, kao značajnog sudionika. Kaže da Hrvatska "u suradnji s Ukrajinom nema namjeru raditi ništa što nije u skladu sa Sporazumom". Lavrov kaže da Hrvatska i Ukrajina imaju različita tumačenja "prenošenja iskustava mirne reintegracije" - Hrvatska "razmišlja o humanitarnim aspektima, rješavanju jezičnih problema, stvaranju kulturnih autonomija", a Kijev želi iskoristiti "vojni dio procesa", kazao je, ocijenivši to opasnim. Rekao je da taj sporazum "mora biti ispunjen do zadnje točke".

Grlić Radman sastao se i s predstavnicima hrvatskih tvrtki, članicama hrvatsko-ruskog Poslovnog kluba. Veleposlanik RH u Rusiji Tomislav Car izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatsku 2021. posjetilo 145.000 ruskih turista, uz 800.000 noćenja. Direktor HTZ-a u Rusiji Rajko Ružička rekao je da je to rezultat brzog otvaranja Hrvatske za ruske turiste izdavanjem viza (1. travnja) te što je Hrvatska među prvima priznala rusko cjepivo Sputnjik V.


Igor Bošnjak
200.000

ruskih turista 2022. očekuje RH, kaže direktor predstavništva HTZ-a u Rusiji Rajko Ružička

NAJVEĆA ROBNA RAZMJENA ZADNJIH GODINA
Grlić Radman rekao je kako je 2020. izvoz iz Hrvatske u Rusiju povećan za 16,2 % u odnosu na 2019., i iznosio je 201,7 milijuna dolara. Za 2021. očekuje dodatan rast od oko 25 %. "Naše statistike za prvih deset mjeseci 2021. pokazuju da će to biti najveća robna razmjena u zadnjih nekoliko godina", rekao je, najavivši hrvatsko-gospodarski forum koji će se 2022. održati u nekoliko ruskih gradova. Hrvatska s Rusijom bilježi trgovinski deficit "koji je neizbježan sa zemljom bogatom energentima kao što je Rusija, za gotovo sve države svijeta", kazao je.

Možda ste propustili...

POSAO ZA OSJEČKE KOMUNALNE REDARE

Kazne za izborne plakate na javnim površinama

"SKANDAL KOJI DO SADA NIJE VIĐEN U KAMPANJI"

Anušić: Milanović stalno kršio Ustav