Regija
BRANKA KOKOŠAREVIĆ SPAJA TRADICIJU I MODERNO

Likovi iz mašte i crtića od vune
Objavljeno 18. siječnja, 2022.
Veseli ju kada unuci gledaju kako se iz bakinih ruku rađaju njihovi ljubimci
VINKOVCI



Vinkovčanka Branka Kokošarević poznata je vinkovačkoj javnosti kao voditeljica u Folklornom ansamblu Lisinski i strasna ljubiteljica ručnog rada kojim spaja tradiciju i moderno, ali u zadnje vrijeme poznata je i po izradi igračaka, ukrasa i brojnih drugih predmeta od vune.



Još dok je bila mala zanimalo ju je sve ono što može napraviti sama svojim ručicama, a tome su ju učile njezina majka i tri sestre, i od njih je mnogo toga naučila, a što primjenjuje i danas. U početku je radila miljetiće i stolnjake, poslije heklane veste, kape i šalove, a nedavno se rodila ideja o maštovitim lutkama od vune.

- Ideja je nastala vrlo jednostavno. Moji unuci, Josip i Lucija, obožavaju plišane igračke, pa su prvi radovi završili u rukama mojih najdražih: medvjedići, žabe, jednorozi, žirafe, hobotnice, brojni likovi iz crtića, poput Winnie Pooha, Else i Ane, ili Mickeyja Mousea - kaže 54-godišnja Branka Kokošarević, dodajući kako su s vremenom nastajale i prigodne igračke, poput Djeda Božićnjaka, snjegovića, gnoma, uskrsnih zečića, ili pilića. Uz razne vunene igračke i ukrase, Branka radi i uporabne predmete, pa na njezinoj Facebook stranici “Ručni unikati Koka” mogu se pronaći i veste, majice, papuče, torbe, ruksaci, ljetni cekeri te jedan od definitivno najvećih hitova - dekice igračke.

- Ovom dekicom možete pokriti dijete u kolicima i krevetiću, ili je staviti na pod kad je dijete već u fazi sjedenja, a pri tome će uvijek imati omiljenog plišanca uz sebe - pojašnjava Branka.

Materijale s kojima radi, dječju mekanu vunu, plišanu vunu, ili stopostotni pamučni konac, nabavlja uglavnom u Vinkovcima, ponekad i u Zagrebu. Sve igračke puni antibakterijskim punilom, oči i nos stavlja sa sigurnosnom kopčom zbog onih najmanjih, a mame ih mogu bezbrižno prati u perilici rublja na 30 C stupnjeva.

Beskrajno uživa u ovome što radi. Kaže kako ju opušta od svakodnevnih briga i misli, ali i odvraća od gledanja u ekran. Ipak, najviše ju veseli kada njezini unuci gledaju kako se iz bakinih ruku rađaju njihovi ljubimci, a vjeruje kako će jednako biti i s još jednim unučetom koje je na putu. Osim sa svojom djecom i unucima, svoj hobi rado isprepliće i s omiljenim folklorom, budući da je dugi niz godina bila plesačica, dok je zadnjih pet voditeljica Mlađe dječje skupine u FA-u Lisinski.

- Tu zapravo mogu povezati tradiciju ručnog rada i veselu dječju zaigranost - kaže Branka Kokošarević i dodaje kako, ako se nekada i umori, sve jednostavno i u trenu nestane kada vidi reakcije mališana koje ju svaki put oduševe, a ništa drugačije ne reagiraju ni odrasli koji se nerijetko i sami požele igrati, ili imati pokoji predmet od vune za sebe. Oduševljenje njezinih pratitelja zapravo i ne čudi, jer svaka njihova želja bude ispunjena u svega nekoliko dana, i iako radi sama, velika su joj pomoć mali pomagači koji samo imaju zadatak nacrtati ili poželjeti lutka iz mašte, ili lika iz crtića ili bajke.



Miroslav Flego
Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike