Sport
DEPORTACIJA IZ AUSTRALIJE

Đoković je igrao neku svoju igru i izgubio jako važan meč
Objavljeno 16. siječnja, 2022.
Prvi tenisač svijeta pokušao je zaobići pravila i zakone, ali se samo osramotio

Cirkus koji je režirao u Australiji završio je loše za njega. Savezni sud u tročlanom sastavu jednoglasno je presudio da odluka ministra imigracija Alexa Hawkea o ukidanju vize Novaku Đokoviću stoji te da srpski tenisač mora biti deportiran s australskog tla. Umjesto da krene u Melbourne Parku po obrane naslova na prvom Grand Slamu sezone, Đoković se vraća kući.



Suci potvrdili ministra


Epilog je to trakavice koju sportski svijet s velikim zanimanjem prati posljednjih desetak dana. Đoković je pokušao zaobići pravila, ali je uhvaćen u niz laži, a Australci za to nisu imali nimalo razumijevanja. Ni tamošnji stanovnici, kao ni i ministar imigracija te Savezni sud. Koliko god je ljudima s ovih prostora neshvatljivo, u Australiji su pravila i zakoni isti za sve, i to se mora poštovati, a kad netko pogrešno ispuni formulare za dobivanje vize, posebice u ovim vremenima borbe s pandemijom, za njega nema oprosta. Pa bio on i prvi tenisač svijeta i deveterostruki pobjednik Australian Opena.

- Uzet ću neko vrijeme za odmor i oporavak prije nego što dam neki dodatan komentar na ovu temu. Jako sam razočaran odlukom da mi se ukine viza jer to znači da ne mogu ostati u Australiji i natjecati se na Australian Openu. Poštujem odluku suda i surađivat ću s nadležnim tijelima oko mog napuštanja države - kratko je poručio Đoković.

Iako su mu Australci još prije nekoliko mjeseci poručili: “Cijepi se, pa možeš doći u našu državu”, Đoković ih nije slušao. Pokušao je nadmudriti svoje domaćine, predočio je dokument u kojem stoji kako je u drugoj polovini prosinca bio zaražen koronom i nije se stigao cijepiti. Dobio je posebno medicinsko izuzeće i vizu za ulazak u zemlju, ali stroga australska granična policija je obučena da primijeti ako u dokumentaciji za ulazak ima i najmanjih pogrešaka. A u Đokovićevu zahtjevu za vizu ih je bilo. Odmah su ga zadržali i prebacili u hotel za migrante, Novakov tim se žalio i pobijedio na sudu. Đoković je izišao iz oronulog hotela i slavio, kako je njegova obitelj rekla, “najveću pobjedu u karijeri”, no ta prva pobjeda nad australskim sudom bila je samo Pirova. Klupko se počelo odmotaviti, a javnost je saznala o Novakovim “muljažama”. Australske vlasti otvorile su nove istrage zbog nelogičnosti u potvrdama koje je Đoković priložio za dobivanje vize. Posumnjalo se je li uopće bio zaražen, na temelju čega je dobio “posebno medicinsko izuzeće”, jer je baš tih dana slobodno šetao Beogradom. Ako i jest imao koronu, ponašao se nesavjesno, družio se s ljudima te ih dovodio u opasnost. Zatajio je i kako je prije dolaska u Australiju bio u Španjolskoj, ali razotkrile su ga videosnimke. Ministar Hawke ga je potom odlučio protjerati, a to su potvrdili i savezni suci u Melbourneu James Allsop, Anthony Besanko i David O’Callaghan.

Sam je kriv


Ovom dramom koju je je sam režirao i za koju je jedini krivac, Đoković je narušio svoj imidž koji u svijetu ionako nije na visokom nivou. Uglavnom neomiljen kod navijača diljem zemaljske kugle, zasigurno će postati još neomiljeniji, jer je u svojoj bahatosti “znaš li ti tko sam ja” pokušao izigrati pravila i nasmijati se u brk Australcima koji su zbog korone gotovo dvije godine bili pod ključem i proživjeli strogi “lockdown”. Naime, Australci su podnijeli mnogo žrtava tijekom ove pandemije i s pravom očekuju da će rezultat tih žrtava biti zaštićen. Zajedno su postigli jednu od najnižih stopa smrtnosti i imaju jednu od najvećih procijepljenosti u svijetu. Jake granice temelj su australskog načina života, kao i vladavina prava, ali teško je to objasniti pojedincima koji misle kako Đoković ispašta na pravdi Boga. Jest da je u “slučaju Đoković” bilo i političkih konotacija s predstojećim izborima u Australiji, ali sukus svega je da neke države imaju jasna pravila i njih se drže po cijenu svega. Nema tu nikakvih urota ni zaustavljanja najboljeg, samo ima jasnih zakona.

On je necijepljen došao u tuđe dvorište jer je mislio da zbog onoga što radi na teniskom terenu može kako i što hoće, ali Australci su ga prizemljili. Ušao je u njihovu državu, ali brzo mora van. I to osramoćen. Najboljem tenisaču današnjice ovo nije trebalo, ali sam je kriv. Ako se već ne želi cijepiti, mogao je biti frajer i zaobići Australiju uz poruku “u svoju zemlju puštate samo cijepljenje, hvala vam, ne dolazim ove godine, možda neke druge”. No Đoković očigledno nije frajer, a ni osoba koja misli da za njega vrijede ista pravila i zakoni kao za sve ostale smrtnike. To mu prolazi u ovom našem okruženju, u Australiji ne. Tamo se laži pri ulasku u državu kažnjavaju - protjerivanjem. No, daleko je ta Australija...



Ivana Liović
Scott Morrison

australski premijer

Ova odluka o otkazivanju donesena je radi zdravlja, sigurnosti i reda, jer je to bilo u javnom interesu. Pozdravljam odluku da se naše granice održe jakima i Australci sigurnima

Gubitak oko 6 milijuna dolara
Cijela drama koju je sam izazvao u Australiji Đokovića bi mogla i skupo stajati. Neće moći braniti naslov na prvom Grand Slamu sezone na kojem pobjednik osvaja 4.4 milijuna dolara. Mora platiti i sudske troškove, a neki australski mediji procjenjuju ih na pola milijuna dolara. Procjenjuje se da će financijska šteta koju će Đoković pretrpjeti, kada se uključi i gubitak od sponzora, iznositi više od šest milijuna dolara. No sumnjamo da Đokovića zabrinjavaju dolari, za njega je “šamar” deportacija i nemogućnost napada na svoju 21. Grand Slam titulu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana