Regija
MEDICINSKA ČUDA IZ BUŠETINE KOD VIROVITICE

Sijamske blizanke Valentina i Kristina proslavile treći rođendan
Objavljeno 17. siječnja, 2022.
Sijamske blizanke pri rođenju su imale spojen donji dio prsnog koša, zajednička crijeva i jetru

Vezani članci

POVIJESNA OPERACIJA

Liječnici su se borili za blizanke od prvog dana

Sijamske blizanke iz Bušetine kod Virovitice, medicinska čuda, proslavile su treći rođendan, zdrave i vesele. Prije tri godine, pri rođenju, Valentini i Kristini Tambolaš liječnici i suvremena medicina davali su samo 16 posto šanse da će preživjeti, jer su rođene u 33. tjednu trudnoće kao jedine sijamske blizanke spojene donjim dijelom prsnog koša, zajedničkim crijevima i jetrom. Zajedno su težile samo 3800 grama.



Majka Marija i otac Petar nisu sumnjali ni gubili nadu - svoje su povjerenje poklonili vrhunskom timu liječnika i medicinskog osoblja, koji je, kad su djevojčice imale samo tri mjeseca, na KBC-u Rebro obavio povijesnu operaciju odvajanja, koja je trajala 15 sati i koja je ušla u medicinsku povijest. Valentina i Kristina, male borkinje, prozvane su čudima s Rebra, a njihova je priča ujedinila Hrvatsku.

Postale su simbolom nade za svu djecu koja se bore za život. Život ove dvije male heroine danas je ipak nešto drukčiji, ali, hvala Bogu, zdrav. Razvoj im je išao sporije, roditelji su s puno više pozornosti morali pratiti svaku razvojnu etapu, od prvih kašica do koraka i govora, a s oprezom se gledalo i na običnu prehladu:

- Uporne su i vrijedne pa smo s njima radili i vježbe dok nisu prohodale, a i pod redovitom su kontrolom liječnika na Rebru, kojima, kao i svom osoblju, od srca zahvaljujemo što nas sve prate od prvog dana. Neke su se stvari potpuno promijenile. Daleko su od onih malih beba kada su obje stale na jednu našu ruku. Kristina je i dalje mirnija, povučenija, no već želi u školu s bracom i sekom. Valentina je ostala “svoja”, no još je borbenija i otvoreno kroji pravdu svima u obitelji. Borac od prvog dana ostao je u njoj - kažu roditelji Marija i Petar. Neka budu i dalje sretne i zdrave!



Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

Najčitanije iz rubrike