Svijet
"MORA SE SUOČITI S TIME"

Zabave u vrijeme lockdowna srušile rejting Johnsonu
Objavljeno 17. siječnja, 2022.

Jedan od čelnika britanske Konzervativne stranke otklonio je u nedjelju zahtjeve za ostavkom premijera Borisa Johnsona, ali je istaknuo da se Johnson treba suočiti s kulturom unutar vlade koja je dovela do zabava u premijerovoj rezidenciji u vrijeme lockdowna zbog COVID-19. Johnson se ispričao zbog sudjelovanja na zabavi u vrtu svoje rezidencije u Downing Streetu u svibnju 2020.Johnson je zvao osoblje da donese svoj alkohol u vrijeme kada je prema strogim pravilima bilo zabranjeno gotovo bilo kakvo druženje. Zbog kritike javnosti da vlada nije poštovala vlastita pravila u pandemiji, pokrenuta je interna istraga o toj zabavi i nekoliko drugih. “Moramo doznati činjenice, a onda premijer mora učinkovito odgovoriti i pozabaviti se (takvom) kulturom u Downing Streetu”, rekao je glavni tajnik Konzervativne stranke Oliver Dowden za Sky News u nedjelju. Zbog otkrivenog skandala mnogi, uključujući i neke torijevce, pozivaju na Johnsonovu ostavku. Prema anketama je, nakon skandala, opozicijska Laburistička stranka prestigla konzervativce. Dowden inzistira na tome da Johnson treba ostati premijer i brani njegovo upravljanje pandemijom.

”Sunday Express” objavio je, pozivajući se na izvor iz vlade, da će Johnson uskoro ukinuti sve postojeće restrikcije, uključujući obvezno nošenje maski u zatvorenom te preporuku za rad od kuće. Upitan o tome, Dowden je odgovorio: “Jako sam optimističan, ali naravno da ćemo pričekati podatke prije donošenja konačne odluke.”

Tijekom lockdowna svakog petka u rezidenciji u Downing Streetu organizirana su druženja uz vino i ostala pića, otkriva u subotu tabloid The Mirror. Bivši ministar iz Johnsonove stranke Tobias Ellwood poručio je Johnsonu neka “vodi ili odstupi”. “Ovoj zemlji treba vodstvo”, rekao je Tobias za BBC. “Taj britanski ‘Petak k’o metak’ dugogodišnja je tradicija koju su prakticirale sve vlade”, podsjeća list i dodaje da se od nje nije odustalo čak ni nakon uvedenih mjera zabrane druženja ljudi u zatvorenim prostorima. “The Mirror” tvrdi da je osoblje premijera kupilo i hladnjak kako bi pri ruci uvijek imalo rashlađena pića te da je Johnson znao za ta druženja. H
Oliver Dowden: Moramo doznati činjenice, a onda premijer mora učinkovito odgovoriti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana