Zdravlje
BLAGODATI JEČMA POZNATE SU OD DAVNINA

Ječmena kaša najbolji je izbor za zdravi doručak
Objavljeno 17. siječnja, 2022.
Ječam je bez sumnje žitarica koju bismo trebali konzumirati svakodnevno

Ječam se među žitaricama ističe po niskom glikemijskom indeksu, što ga čini pogodnim za prehranu vrhunskih sportaša, rekreativaca, ali i svih drugih koji se žele ujednačeno hraniti. Blagog je okusa i uglavnom se koristi u juhama, u kuhanim jelima može zamijeniti rižu, dok se u obliku kaše ili pahuljica može konzumirati za doručak. Ječam je idealna prirodna namirnica koja uistinu može biti lijek. Prirodni je analgetik i antioksidans. Sadrži vitamin A, vitamin D, vitamin E te veće količine vitamina B12. Od minerala sadrži kalij, magnezij, cink, željezo, fosfor, kobalt, fluor i jod. Ječam je bogat i pantotenskom kiselinom (vitamin B5), koja ima ključnu ulogu u stvaranju eritrocita i spolnih hormona. Vitamin B5 može pomoći kod zacjeljivanja rana i ublažavanja simptoma reumatoidnog artritisa. Ječam u obliku čaja i brašna rabimo i u vanjskoj primjeni, za obloge za liječenje reume, gihta, oteklina, upaljenih i iščašenih zglobova, čireva, jer smanjuju bol i djeluju umirujuće. Oblozi se uglavnom prave od ječmenih mekinja, ječmenog brašna kojem se dodaju razni dodaci kao što su med, ocat, rakija, biljni ekstrakti, ulja... Danas na tržištu možemo naći razne proizvode od ječma: ječmenu krupicu, ječmeno brašno, ječmeni slad, ječmenu kavovinu i ječmeno pivo. Postoji i ječam koji se brzo priprema, u obliku pahuljica, a koji je kuhan na pari i osušen. Pahuljice se mogu koristiti zajedno s drugim žitaricama za doručak, ili dodavati pecivima. Ječmeno brašno koristi se za dodavanje vlakana pečenoj hrani. U mastima sa zasićenim masnim kiselinama sadržan je kolesterin, tvar koja je slična masti, a nepovoljno djeluje na izmjenu masnih tvari u tijelu. Pri većem nakupljanju u krvi prouzročuje bolesti krvnih žila, opterećuje i oštećuje jetru, žuč, srce, izaziva šećernu bolest i prijevremenu starost.



Ječmena masnoća sadrži 35 % nezasićenih masnih kiselina, a prema istraživanjima povoljno djeluje na smanjenje kolesterola u krvi. Ova saznanja upućuju nas da u svoju prehranu uvrstimo ječam kao namirnicu koja nam može pomoći kao preventivna namirnica u zdravoj prehrani (antioksidans), ali i pri raznim tegobama sa zdravljem, poput bolesti respiratornog sustava (upale grla, dišnih putova, pluća, bronhitisa), kod zaraznih bolesti, kao lijek za smanjenje masnoća u krvi te pri nedostatku vitamina A, B, C, E. Sastojak u klicama ječma djeluje na suženje krvnih žila te ujedno povećava krvni tlak, a u većim količinama može izazvati štetne posljedice. Ječam je poznata dijetalna hrana (juhe, kaše, ječmena sluz), preporučljiva za liječenje želučanih i probavnih smetnji (katar želuca i crijeva, kronični začep).Ječmeni slad dobijemo od proklijala ječma koji osušimo, meljemo te kao prašak rabimo za liječenje želuca, za jačanje rekonvalescenata, jetre, žuči, srca i slezene te za osobe oboljele od hemoroida, a preporučuje se vegetarijancima zbog sadržaja vitamina B 12, koji izravno utječe na stvaranje krvi.

Ječam se odavno koristi kod bolesti zglobova i kostiju, cirkulacije, kolitisa, čira, kolesterola, kožnih bolesti, katara respiratornih, probavnih i mokraćnih organa, probavnih tegoba u djece, visokog tlaka, želučanih tegoba, za jačanje imunološkog sustava i za detoksikaciju. I američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) nakon analize znanstvenih dokaza i studija potvrdila je da ječam može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, pa proizvodi koji sadrže ječam na pakovanjima mogu nositi oznaku da su topiva vlakna koja sadrže korisna za srce. Netopiva vlakna u ječmu pomažu uspostavljanju redovnog pražnjenja crijeva i mogu pomoći u smanjivanju rizika od određenih oblika raka. Konzumiranje hrane bogate vlaknima može povećati i produžiti osjećaj sitosti, što je važno za održavanje odgovarajuće tjelesne težine i prevencije pretilosti.

Jasminka Knežević
Ljekovito bilje
blagodati ječma poznate su od davnina

Ječam se odavno koristi kod bolesti zglobova, respiratornih problema te za jačanje imunosnog sustava

Sirup koji pomaže kod promuklosti
Sirup od ječma koristi se kod plućnih bolesti, promuklosti i loše probave. Priprema se od 250 g ječmenog brašna, dvije litre vode i 2 kg šećera. Ječmeno brašno kuhamo na laganoj vatri oko 15 minuta, kad se ohladi procijedimo. Preostali talog razrijedimo s 2 dl vode te opet procijedimo. Dodamo 1 l vode i 2 kg šećera. Kad smo dobro promiješali, stavimo grijati do 50 °C da se šećer dobro otopi. Pohranimo u staklenu ambalažu.

Juha od ječma za detoksikaciju
Zdravu juhu od ječma koja će pomoći u jačanju i detoksikaciji organizma pripremamo od 250 g oljuštenog ječma, 1 l vode, poriluka i peršina. Navečer stavite ječam da nabubri. Ujutro u litru vode stavite kuhati ocijeđeni ječam. Kad ječam malo omekša, dodajte usitnjeni poriluk i kuhajte dok ječam potpuno ne omekša. Neposredno prije jela posipajte obilato sjeckanim peršinom.

Vegetarijanski popečci sa sezamom
Za jednostavne i ukusne vege popečke potrebno je 150 g ječma, šaka svježe blitve ili špinata, jaje, dvije žlice maslinovog ulja, dva češnja češnjaka, tri žlice kukuruznih krušnih mrvica, žlica sezama i soli. Začinite po želji i paprom ili kurkumom. Sve sastojke dobro promiješajte, oblikujte popečke morkim rukama i pecite sa svake strane dok ne poprime boju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike