Crna kronika
PRESUDA BIVŠEM DOZAPOVJEDNIKU PU SISAČKO-MOSLAVAČKE

Mora platiti MUP-u više od 150.000 kuna odštete za smrt Steve Ratkovića 1991.
Objavljeno 17. siječnja, 2022.

Vladimir Milanković, nekadašnji zamjenik načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke, koji je već odslužio kaznu za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na sisačkom području 1991./1992. godine, mora platiti državi 153.269,43 kuna sa zateznim kamatama koje je Ministarstvo unutarnjih poslova isplatilo kao naknadu kćeri za smrt oca Steve Ratkovića 1991. godine.



Milanković je bio osuđen na Županijskom sudu u Osijeku na osam godina zatvora, no Vrhovni sud kaznu mu je povisio na deset godina. Nakon što je izdržao dvije trećine kazne, pušten je na slobodu krajem 2018. godine. Vladimir Milanković bio je uhićen zajedno s Đurom Brodarcem, ratnim načelnikom PU sisačko-moslavačke, i suborcem Dragom Bošnjakom. Đuro Brodarac preminuo je u pritvoru u Osijeku, a Drago Bošnjak, bivši pripadnik SJP-a ‘Vukovi‘ bio oslobođen optužbe za ratni zločin. Osječki sud osudio je Milankovića prema načelu tzv. garantne odgovornosti, odnosno za nesprječavanje zločina za koje je znao da ih čine pripadnici njemu podređenih policijskih postrojbi, što je dovelo do ubojstva 23 civila i jednog ratnog zarobljenika. MUP je za neimovinsku štetu Ratkovićeve kćeri, na temelju izvansudske nagodbe, isplatio 150.000 kuna, 3125 kuna parničnog troška te iznos kamate 144,43 kuna.

MUP je u svibnju 2018. podnio tužbu protiv Vladimira Milankovića radi naknade štete, pozivajući se na presudu osječkog suda od 9. prosinca 2013. godine. Milanković je proglašen krivim da je kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba naredio da se primjenjuju protuzakonita zatvaranja i da se izvrši napad na pojedine civilne osobe kojega je posljedica smrt tih osoba, nečovječno postupao prema civilnom stanovništvu te, iako je bio dužan, propustio spriječiti da se civilno stanovništvo ubija, muči, da se nečovječno postupa prema njemu, da mu se nanose ozljede tjelesnog integriteta i da se primjenjuju protuzakonita zatvaranja civilnog stanovništva. Kršeći pravila međunarodnog prava, iako je bio dužan, propustio je spriječiti da se ratni zarobljenik ubije, muči i da se prema njemu nečovječno postupa.

Uvidom u presudu Županijskog suda Osijek, Općinski sud u Sisku utvrdio je, između ostaloga, kako su 17. rujna 1991. više nepoznatih pripadnika djelatnog i pričuvnog sastava sisačke policije, postupajući po zapovjedi načelnika Policijske uprave Đure Brodarca i njegova zamjenika Vladimira Milankovića, u prigradskom naselju Mošćenica i na ulicama Siska uhitili najmanje 24 civila srpske nacionalnosti sa svrhom da ih iskoriste za razmjenu s neprijateljskom stranom koja je držala zatočene pripadnike MUP-a i ZNG RH, pri čemu su prilikom uhićenja Stevu Ratkovića teško fizički zlostavljali nepoznati pripadnici policije zadajući mu brojne udarce tupim tvrdim predmetima po glavi te mu nanijeli više rana i razderotina po licu i tjemenu, zbog čega je Stevo Ratković istog dana prevezen u Sisačku bolnicu, gdje je uslijed zadobivenih ozljeda preminuo 2. listopada 1991.

Općinski sud u Sisku u obrazloženju nepravomoćne presude ističe kako, s obzirom na činjenicu da je upravo kaznenom presudom utvrđeno da je Milanković učinio određene propuste i radnje zbog kojih je u konačnici usmrćen Stevo Ratković, da odgovara solidarno zajedno s drugim neposrednim počiniteljima kaznenog djela, jer je njegov propust izazvao Ratkovićevu smrt.

- Da je tuženik poduzeo sve u cilju sprječavanja da se civilno stanovništvo ne ubija, ne muči, da se nečovječno ne postupa prema njemu, da mu se ne nanose ozljede tjelesnog integriteta i da se ne primjenjuju protuzakonita zatvaranja civilnog stanovništva, a što je bio dužan (a pravomoćnom kaznenom presudom je utvrđeno da je isto propustio učiniti i to svjesno i znajući), tada u konačnici do štetne posljedice ne bi došlo ili bi se bar mogla isključiti odgovornost samog tuženika - zaključuje sud.

Uz navedenu odštetu Milanković Ministarstvu unutarnjih poslova mora nadoknaditi trošak parničnog postupka na sisačkom sudu u iznosu od 13.000 kuna, zajedno sa zateznim kamatama tekućim od 14. siječnja 2022. pa do isplate.


Sandra Lacić
MUP je u svibnju

2018. podnio tužbu radi naknade štete, pozivajući se na presudu osječkog suda

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

Najčitanije iz rubrike