Osijek
BLAGOSLOV I KOLAUDACIJA ORGULJA

Svečani koncert održat će maestro Ante Knešaurek
Objavljeno 17. siječnja, 2022.
Očekuje se i dolazak na koncert ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek

Dugoočekivani blagoslov i kolaudacija novoobnovljenih orgulja u osječkoj konkatedralnoj župnoj crkvi svetih Petra i Pavla, apostola, koji će pratiti i svečani koncert, održat će se u srijedu, 19. siječnja, s početkom u 19 sati. Tome činu nazočit će brojni ugledni gosti, među kojima i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.



Liturgijski obred blagoslova s nagovorom i zahvalom predvodit će nadbiskup đakovačko-osječki, mons. Đuro Hranić. Očekuje se i dolazak osječkog gradonačelnika Ivana Radića i dožupana Mate Lukića. Kako je također najavila Đakovačko-osječka nadbiskupija, orguljarski majstor Anton Škrabl predstavit će dispozicije obnovljenih orgulja. Nakon blagoslova i kolaudacije održat će se solistički koncert uglednog hrvatskog orguljaša, izv. prof. mr. art. Ante Knešaureka, a nazočnima će se obratiti i konkatedralni župnik, mons. Adam Bernatović. Maestro Knešaurek izvest će nekoliko skladbi Johanna Sebastiana Bacha, Maxa Regera i Olivera Messiaena te jednu vlastitu. Na programu koncerta nalazi se zacijelo najpoznatija orguljska skladba svih vremena, Toccata i fuga u d-molu, BWV 565.

Kolaudacija je orgulja faktički službeno stavljanje u uporabu ovog instrumenta. Rastavljene su orgulje osječke konkatedrale poslane na temeljitu obnovu u Sloveniju još u rujnu 2017. godine. Izvođač ovih delikatnih radova bilo je Orglarstvo Škrabl iz Rogaške Slatine. Tada smo objavili službeno da će obnovljene orgulje zasvirati za Uskrs 2019. Stvari su se ipak odužile. Konkatedralne su orgulje ponovno sastavljene u svibnju 2020., a najavljena kolaudacija u lipnju iste godine nije održana zbog pandemije COVID-19. No u međuvremenu vjernici nisu bili uskraćeni za veličanstveni zvuk ovog instrumenta. U Glasu Slavonije zabilježili smo da su obnovljene orgulje prvi put neslužbeno zasvirale 30. lipnja 2020. godine. Obnova orgulja stajala je više od tri milijuna kuna, a novac su namaknuli Ministarstvo kulture i medija, Đakovačko-osječka nadbiskupija i matična Župa sv. Petra i Pavla.



Draško Celing
INSTRUMENT JE 1933. GODINE SAGRADIO HANS MAURACHER IZ LINZA
Orgulje u osječkoj župnoj crkvi sv. Petra i Pavla sagradila je 1933. tvrtka “Orgelbauanstalt Gebrüder Mauracher” sa sjedištem u Linzu. U to su vrijeme orgulje bile moderan, luksuzni instrument, najveći u Kraljevini Jugoslaviji. Bilo je to reprezentativno koncertno glazbalo, sa stilskim odrednicama svog doba. Kako pišu Zlata Živaković Kerže i Antun Jarm u monografiji “Župna crkva sv. Petra i Pavla”, gradnju orgulja pratile su financijske poteškoće, ali i probijanje rokova, a najveće je iznenađenje bio zahtjev graditelja Hansa Maurachera da mu se nadoknade navodni dodatni troškovi. Dana 23. lipnja 1933. izbio je požar u đakovačkoj katedrali sv. Petra, za koji se sumnjalo da su ga prouzročili Mauracherovi radnici. Postojala je opasnost da cijela katedrala izgori. Poslije je odrađeno više popravaka spomenutih osječkih orgulja, koji nisu uvijek bili najstručnije napravljeni.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike