Sport
SUBOTNJI DVOBOJ HRVATSKE I SRBIJE

Horvat: Trebat ćemo uključiti glavu i imati srce veliko kao Velebit
Objavljeno 15. siječnja, 2022.
Za nastavak nastupa u drugom krugu na Europskom prvenstvu Hrvatska večeras (20.30) u Szegedu mora pobijediti Srbiju

Vezani članci

MIHAILO RADOVANOVIĆ

Cveba i Gerona rade dosta slično

Kao jedan od razloga zbog čega treba ovih dana doći u Szeged u Pick Arenu organizatori na službenoj stranici navode i "mogućnost gledati sudar Hrvatske i Srbije. "To je veliki sudar u bilo kojem sportu", kažu organizatori Europskog rukometnog prvenstva, navodeći kako za tu utakmicu vlada i najveći interes.



Pa onda spomenimo. Subota, 20.30, Pick Szeged Arena. Hrvatska - Srbija. U rukometu posljednjih gotovo 20 godina znamo odnose snaga između naših zemalja. Mi smo ti koji Srbima predstavljaju uzore. Pa tako bivši srpski izbornik Nenad Peruničić na pitanje "koju biste jednu stvar preuzeli od hrvatskog rukometa kada biste mogli", uz smiješak kroz zube lakonski odgovara:

- Ja imam nešto više želja od samo jedne!

Nakon visoke pobjede Srbije u prvom susretu nad Ukrajinom (31:23) očekivali smo pretjeranu euforiju, toliko karakterističnu za naše susjede, koja se najviše očituje kroz napise u njihovim medijima. Međutim, iščitavajući srpske portale, euforije ni u tragovima. Valjda i zbog činjenice što je sva koncentracija srbijanske javnosti i dalje na Novaku Đokoviću i njegovoj "push me-pull me" situacije u Australiji.

Previše respekta


U Hrvatskoj, nekako smo dojma, da je unatoč porazu na startu od Francuske (27:22) atmosfera nekako previše melankolična. Valjda su i ljudi svjesni nenormalne situacije koja vlada s COVID-19. Da smo igrali bez Cindrića, Mamića i Marića, bez ozlijeđenog kapetana Duvnjaka. S njima bi, sigurni smo, to bio potpuno ravnopravan meč. Unatoč porazu, nekako je većina zadovoljna što je Hrvatska ipak protiv olimpijskih prvaka pokazala i neke dobre stvari. Što su vidjeli Tina Lučina, vrlo dobrog Srnu u obrani, što smo do one 47. minute, kada su češki suci pogubili konce, igrali otvoren meč. Možda na mirnoću utječe i prilično mirna komunikacija Hrvoja Horvata, premda je temperament pokazao na time-outu. Za njega je francuska priča već završena, a uzroke poraza prvenstveno traži u izvedbi svoje momčadi.

- Previše smo respektirali Francuze. Bilo je puno nervoze. Francuska je iza nas. Ne bi bilo vremena ni za slavlja da smo pobijedili, pa tako nema vremena ni za plakanje zbog poraza. Napravili smo prve razgovore, pogledi su usmjereni k Srbiji, gledamo prema naprijed. Srbija je odigrala dobro protiv Ukrajine, ali to ništa ne znači. Svaka utakmica je za sebe. Očekujem od svojih igrača da im sijeva iz očiju svih 60 minuta. Možete protiv Srbije očekivati borbenu i jaku Hrvatsku. Srce mora biti veliko kao Velebit, ali moramo uključiti i glavu - rekao je izbornik Horvat.

Tko će nastupiti?


Treba li "uključiti" glavu i zbog onoga što se događalo u 47. minuti susret s Francuzima kada smo ostali i bez trojice igrača?

- Ne samo zbog toga. Imali smo protiv Francuske više trenutaka gdje smo gubili glavu, promašivali čiste situacije. Vjerojatno nam je i malo sudački kriterij poremetio koncentraciju. Sve što smo radili bilo je u najboljoj želji. U toj 47. minuti htjeli smo napraviti prekide - objasnio je Horvat koji još uvijek ne zna u kakvom će se sastavu Hrvatska danas suprotstaviti Srbiji. Vjerojatno ne zna ni srbijanski izbornik Toni Gerona. Horvat i dalje očekuje priključivanje Luke Cindrića i Marina Marića. Zbog famoznog "plavog kartona" neće moći računati na Davida Mandića, a Domagoj Duvnjak i dalje provodi sanaciju ozlijeđenih leđa i, prema svemu sudeći, možda bi mogao biti na raspolaganju za drugi krug. Nema sigurno ni pozitivnog Marka Mamića, a crni niz se nastavio pa je Hrvatska ostala i bez Leona Šušnje koji je također dobio pozitivan COVID test. Simptome zaraze ima i Lovro Mihić... U svakom slučaju, tko danas nastupi, više nema pravo na kiks. Poraz bi sigurno značio oproštaj od Europskog prvenstva već nakon prvoga kruga. Tako rano nismo zaključili prvenstvo još od Švedske 2002. godine. Zato vjerujemo da ćemo i dalje susjedima u rukometu ostati "oni koji znaju što rade".



Krešimir Lacković
POZVAN JELINIĆ IZ NEXE-a
Nakon plavog kartona Davidu Mandiću u utakmici protiv Francuske, Disciplinska komisija EHF-a donijela je odluku o jednoj utakmici suspenzije, što znači da će Mandić propustiti dvoboj protiv Srbije. Reprezentaciji se priključilo lijevo krilo NEXE-a Marin Jelinić. Bez obzira na to što javnost zagovara iskusnog Manuela Štrleka, poziv Jeliniću čini se vrlo logičan. Radi se o igraču za oba smjera, koji u NEXE-u igra i u 6-0 obrani i prednjeg na 5-1 obrani, pa je stoga prava Mandićeva alternativa. Zbog novih pozitivnih testova Horvat na kraju možda pozove i Štrleka...

Tin Lučin

hrvatski reprezentativac

Tko god uđe, bacit će se “na glavu. Moramo popraviti ulaz u utakmicu te pokušat ponoviti borbenost.

Možda ste propustili...

TRETMAN, TRENING, PONOVNO TRETMAN…

Mitrović razveselio Srbe

Najčitanije iz rubrike