Svijet
PLIN VIŠE NIJE DOVOLJAN

Stanovnici Beča uskoro će se grijati i uz pomoć vodika
Objavljeno 15. siječnja, 2022.
Bečke vlasti istražuju nove mogućnosti primjene vodika, pa ga planiraju dodati prirodnom plinu

U glavnom gradu Austrije istražuju nove mogućnosti primjene vodika te ga planiraju dodati prirodnom plinu u stvarnim uvjetima u kombiniranom postrojenju za proizvodnju toplinske i električne energije. Ako se testiranje pokaže uspješnim, to bi moglo imati presudan utjecaj na postizanje energetske tranzicije.Vodik se smatra ključnim energentom na putu prema klimatskoj neutralnosti, posebice u sektoru proizvodnje energije. Bečko gradsko energetsko poduzeće "Wien Energie", njemački energetski koncern "Rheinenergie", tvrtka za energetiku "Siemens Energy" i austrijski dobavljač električne energije "VERBUND" stoga istražuju nove mogućnosti primjene vodika. U kogeneracijskom postrojenju Donaustadt, u kojem se istodobno proizvodi električna i toplinska energija, zajedno će testirati primjenu vodika u stvarnim uvjetima. Pritom će vodik dodati prirodnom plinu koji se uglavnom koristi kao gorivo u takvim postrojenjima. Bit će to prvi pokušaj dodavanja vodika u velikom kombiniranom postrojenju s plinskom i parnom turbinom. Nedavno je potpisan sporazum o suradnji, a predviđa se da će troškovi projekta iznositi gotovo deset milijuna eura.

Ako se testiranje pokaže uspješnim, to bi moglo imati presudan utjecaj na postizanje energetske tranzicije. "Ovo je važan korak na putu do klimatski neutralnih mreža centralnog grijanja i proizvodnje električne energije", kazao je Dieter Steinkamp, predsjednik uprave poduzeća "RheinEnergie", koji je također objasnio da bi se na ekološki prihvatljiv način moglo grijati nekoliko tisuća kuća i stanova, ako im pođe za rukom "zelenijom" učiniti proizvodnju koja predstavlja srž takvih toplinskih mreža. Direktor tvrtke "VERBUND" Robert Koubek istaknuo je inovacije i suradnju kao odlučujuće faktore u postizanju klimatskih ciljeva, a direktor poduzeća "Siemens Energy Austria" Aleš Prešern naglasio je da su inovativne tehnologije i upotreba vodika ključ u borbi protiv klimatskih promjena.

Prvi test ove vrste u praksi će se provoditi u takozvanoj plinskoj turbini za teške uvjete rada, ili heavy-duty turbini. Radovi na prilagodbi plinske turbine trebali bi početi već u proljeće, a nakon završetka radova 2023. godine trebao bi se početi koristiti vodik. Udjel vodika najprije bi trebao iznositi 15 posto po volumenu, dok bi se poslije trebao udvostručiti. Već ovim prvim korakom emisija ugljikovog dioksida trebala bi se smanjiti za oko 33.000 tona godišnje. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana