Osijek
TURISTIČKI PRIHOD

Pristojba za turiste u Osijeku samo simboličnih 10 kn
Objavljeno 15. siječnja, 2022.
Dugo je Osijek "lomio" granicu od 100 tisuća noćenja, a kada je to uspio, stigao je koronavirus

U moru doista lijepih vijesti koje u zadnje vrijeme dolaze iz Osijeka, svakako je zgodna i ona o sve boljim turističkim učincima. Dugo je, naime, godina Osijek "lomio" granicu od 100 tisuća noćenja i napokon ju je u 2019. godini i preskočio s 129 tisuća ostvarenih noćenja. Potom se dogodila korona i jednostavno su u iduće dvije godine brojčani rezultati turističkih učinaka pali u drugi plan.



Sada, vezano uz pobjedu Osijeka kao najljepšeg domaćeg adventa, gradonačelnik Ivan Radić obznanio je kako je turistički prosinac 2021., u odnosu na rekordni prosinac 2019., bolji za sedam posto. To ponovno budi optimizam za ovu godinu, jer dobrom rezultatu Osijeka, kao polazne destinacije mogu se veseliti i u Baranji, kao i okolnim vinogorjima, jer ova je županija definitivno prepoznata kao zanimljiva eno i gastrodestinacija.

Naravno, bit će i financijske koristi kroz turističku pristojbu koju plaćaju gosti koji koriste uslugu noćenja. A ona, odlukom Županijske skupštine kao mjerodavne institucije, iznosi od sedam do deset kuna. Taj iznos, dakle, nije jedinstven za cijelu županiju, za područja općina i gradova koji se smatraju potpomognutim područjima, turistička pristojba može biti snižena za 30 posto. To onda izgleda ovako: za područje gradova Đakova, Našica i Osijeka te općine Antunovac, osobe koje noće u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost plaćaju pristojbu u iznosu od deset kuna. Za područje gradova Belog Manastira i Donjeg Miholjca taj se iznos snižava za deset posto i pristojba iznosi devet kuna, naposljetku, za sve ostale gradove i općine pristojba je snižena za 30 posto i iznosi sedam kuna.

Iznos turističke pristojbe može se odrediti za najviše dva sezonska razdoblja, primjerice od 1. travnja do 30. rujna (što odgovara trajanju turističke sezone na Jadranu), no kako je za područje najveće slavonske županije evidentirano da je cjelogodišnja destinacija, usvojen je prijedlog da se za cijelu kalendarsku godinu odredi ista visina turističke pristojbe.

Vlasnici koji pružaju ugostiteljske usluge u smještajnom objektu u kojemu se obavlja ugostiteljska djelatnost na području Đakova, Našica, Osijeka i Antunovca plaćaju godišnji paušalni iznos po krevetu od 350 kuna, ako je riječ o domaćinstvu, a ako je riječ o registriranom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, od 200 kuna. Te su cijene zatim za sljedeće dvije grupe snižene, pa, recimo, paušal po krevetu za domaćinstvo u Belom Manastiru iznosi 300 kuna (za OPG 160 kn), a, primjerice, u Bilju 245 kuna (za OPG 140 kn).

Naposljetku, vlasnik kuće (apartmana ili stana za odmor) u kojoj se obavlja ugostiteljska djelatnost i sve osobe koje noće u tom smještaju, po svakom ostvarenom noćenju plaćaju deset (Osijek), devet (Beli Manastir i Donji Miholjac), odnosno sedam kuna (svi ostali). No vlasnicima se ostavlja mogućnost da umjesto toga uplate godišnji paušal koji, primjerice za Osijek iznosi po 60 kuna za prvog i drugog člana obitelji te 25 kuna za svakog sljedećeg član obitelji. Potom, umanjeno, 45 i 18 kuna, odnosno 42 i 18 kuna...



Dario Kuštro
U Osijeku je turistički prosinac 2021., u odnosu na rekordni prosinac 2019. godine, bolji za sedam posto

IZNOSI ZA 2023.
U istim iznosima cijena boravišne takse za turiste te paušala za vlasnike smještajnih jedinica bit će i u 2023. godini. Iznimka je za grad Đakovo, gdje je odlučeno da za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu godišnji paušalni iznos turističke pristojbe bude 500 kuna.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike