Magazin
TRIJUMF FANTASTIKE: PUSTOŠENJE VRAŽJEG RALA

Raspetljavanje petlje: Konačna bitka za duše čudnovatih
Objavljeno 15. siječnja, 2022.
EPSKA ZAVRŠNICA: ŠESTI ROMAN RANSOMA RIGGSA O DOMU ZA ČUDNOVATU DJECU...

Tko zna kamo bi nas odveo filmski serijal rađen prema sad veće kultnim fantasy romanima Ransoma Riggsa - Miss Peregrine's Home for Peculiar Children ("Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu") da redatelj Tim Burton i scenaristica Jane Goldman nisu uprskali u startu snimiši blijed i sterilan prvi nastavak istoimene Riggsove knjige. No, s obzirom na teško razočaranje filmom, ali i težak komercijalni podbačaj, Hollywood zasad ne kani nastaviti filmovati storiju o čudnovatoj djeci iako, prema nekim najavama, Burton ima želju snimiti drugi dio kako bi popravio sve loše što je učinio s prvim nastavkom.

 


Bilo kako god, blamaža s Hollywoodom i Burtonom nije nimalo naštetila poduzetnom Ransomu Riggsu te on i dalje, u furioznom tempu, isporučuje nove knjige o pustolovinama čudnovate djece. Doduše, da je holivudska verzija njegove prve knjige bila uspješna, tko zna, možda bi završio kao George R. R. Martin, kojeg je globalna slava TV serijala "Igre prijestolja" koštala daljnjeg poticaja da konačno završi preostale dvije knjige i tako okonča sagu "Pjesma leda i vatre".

 

ORIGINALNI KONCEPT

 

I tako smo od Ransoma Riggsa dobili The Desolations of Devil's Acre - "Pustošenje Vražjeg rala" (Lumen, Zagreb, 2021.), šesti roman o domu za čudnovatu djecu gospođice Peregrine, epsku završnicu fantastičnog serijala započetog prije jedanaest godina na spektakularan način objavljivanjem prvijenca "Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu".

Ostalo je, kaže otrcana ali uvijek rado korištena fraza - povijest! A ta nas je povijest u slučaju Ransoma Riggsa i njegovih fascinantnih romana naučila puno toga, ne samo o čudnovatoj djeci s nevjerojatnim nadnaravnim sposobnostima koja im omogućuju da prežive u teškim vremenima ratova, katastrofa i sunovrata civilizacije u eksplicitnoj i implicitnoj stvarnosti, zapravo vremenskoj dimenziji (petlji), nego i da se kroz superiornu naraciju u romanima suočimo s pomno razrađenim profilima sudionika i referencama koje su poučne za svako doba, izmaštano i realno, objektivno i subjektivno. Drugim riječima, koliko su god Riggsove knjige prvorazredna klasična žanrovska, fantasy literatura, toliko su i unikatna djela osebujnog sadržaja, a još više osebujne forme, zahvaljujući prije svega lucidnom konceptu Riggsa da svoje epsko pripovijedanje poveže sa serijalom stvarnih, zagonetnih i raritertnih fotografija hendikepirane i naizgled neobične (i čudne, dakako) djece, osoba, zbivanja..., nerijetko pronađenih negdje u prašnjavim arhivima i privatnim zbirkama. Upravo je takav originalni koncept - čitanje i gledanje, riječi i slike - ono što Riggsov serijal izdvaja na posebno mjesto u okvirima ne samo fantastične književnosti nego i književnosti općenito. I da spomenem još jednu referencu, koju su ljubitelji stripova i fantasy filmova odmah zamijetili - svijet gospođice Peregrine i čudnovate djece može se, više ili manje, od romana do romana, uspoređivati s kultnim serijalom stripova i filmova X-Men (X-Men) Stana Leeja i Jacka Kirbyja, izdavačke kuće Marvel Comics, koje je Hollywood, zahvaljujući u prvom redu Bryana Singeru, uspješno i kvalitetno i komercijalno pretvorio u globalne hitove.

 

TRIJUMFALNI ZAVRŠETAK


Sve u svemu, knjiga "Pustošenje Vražjeg rala", u vrsnom prijevodu Marka Marasa, nastavlja se tamo gdje je pripovijest prekinuta s knjigom The Conference of the Birds, odnosno s "Konferencijom ptica", petim romanom o domu gospođice Peregrine za čudnovatu djecu. Sve što je tamo ostalo (namjerno, naravno) nedorečeno i ne do kraja objašnjeno, sad imamo prigodu u furioznoj završnici shvatiti, povezati i zaokružiti. U takvom efektnom razotkrivanju, uskrsnulo čudovište, vojska iz noćne more i konačna bitka za duše svih čudnovatih, doima se kao bitka Sudnjeg dana o kojoj ovisi ne samo sudbina djece gospođice Peregrine nego i svih ljudi ovoga svijeta...

Ukratko, prije nego što se sve smračilo, Jacob Portman ugledao je strašno i poznato lice. Opet je ondje gdje je sve počelo - u djedovoj kući. Ne sjeća se kako je iz V.-ine petlje s Noor pobjegao u Floridu. No zna: Caul se vratio! Nakon što se jedva spase od krvožednog praznoduha, Jacob i Noor napokon se u Vražjem ralu sastanu s gospođicom Peregrine i čudnovatom djecom. U Ralu je pravo pravcato pustošenje - haraju oluje od pepela, krvi i kostiju. To je strašna prethodnica Caulove vojske.

 

 

Caul je uskrsnuo u Knjižnici duša i moćniji je nego ikad. Čini se da nitko ne može zaustaviti njegov apokaliptični plan. Preostaje samo jedno: Noor pod svaku cijenu mora stići na zborno mjesto sedmero čudnovatih čiji je dolazak najavljen u proročanstvu. Jedino oni mogu osloboditi sve čudnovate (od Caula?) i zapečatiti vrata (čega? pakla?). Gdje je zborno mjesto? To tek trebaju otkriti. Sudbina svijeta čudnovatih visi o koncu. Jacob i njegovi prijatelji bore se protiv smrtonosnih neprijatelja i jure najopasnijim petljama u povijesti...

 

HRVATSKI FANOVI


Što se pak hrvatskih čitatelja tiče, Ransom Riggs i njegove knjige i kod nas su odlično prihvaćeni, romani rado čitani i popularni. Što ne čudi ako se zna da je sklonost prema fantastičnoj književnosti u Hrvatskoj odavno tradicionalna i dugovječna. Riggsovi romani, uključujući i "Pustošenje Vražjeg rala", možda nemaju kod nas status apsolutnih trendovskih hitova poput recimo Martinovih knjiga, ali da se radi o knjigama visokih autorskih dosega brojni hrvatski, uostalom kao i svjetski, fanovi o tome uopće ne dvoje. Vidimo se u "Vražjem ralu"!

Piše: Darko JERKOVIĆ

Oduševljena kritika


I za kraj ovog osvrta navest ćemo neke od redom pohvalnih recenzija posljednjeg romana Ransoma Riggsa “Pustošenje Vražjeg rala”. Primjerice, globalno čitani i cijenjeni The New York Times Book Review, za knjigu piše da je “vizualno bogat književni doživljaj”, dok magazin People naglašava samo dvije riječi: Jezovito, čudesno! Portal NPR.org ovako zbori: Čovječe, kako taj Riggs zna pripovijedati! John Green, dobitnik nagrade Printz 2006. za svoj debitantski roman “U potrazi za Aljaskom”, kaže: Napeti, dirljivi i čudesno neobični romani... Fotografije i tekst sjajno se dopunjuju i čine nezaboravnu priču. Popularni USA Today bilježi: Uzbudljiva priča u stilu Tima Burtona popraćena zagonetnim fotografijama.

Možda ste propustili...

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI: TASKO S RAZLOGOM I POKRIĆEM

Ironija kao feministički pogled

Najčitanije iz rubrike