Regija
IZVJEŠĆE O SUZBIJANJU OVISNOSTI U 2021.

Najčešće su pomoć tražili zbog alkohola
Objavljeno 13. siječnja, 2022.
VIROVITICA



Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije objavio je godišnje izvješće o radu Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja pod nazivom “Godišnjak za 2021. godinu”. Izvješće obuhvaća aktivnosti u prevenciji i suzbijanju ovisnosti te aktivnosti u području proaktivne skrbi o mentalnom zdravlju koje su tijekom 2021. godine bile provedene na području županije u okviru aktivnosti Zavoda.

Statistički pokazatelji upućuju na daljnji porast ukupnog broja ovisnika u Zavodu. Broj novih klijenata u odnosu prema prethodnom razdoblju nešto je veći od tri posto u odnosu prema ukupnom broju klijenata registriranih do prethodne godine, ali u posljednjih osam godina, iz godine u godinu, sve je manje novopridošlih klijenata. To znači da se u Zavod stalno javljaju novi klijenti, ali to nikako ne znači da je ovisnika više nego prije, iako se u sljedećem višegodišnjem razdoblju ne može isključiti porast njihova broja kao posljedica ili kolateralna šteta od pandemije koronavirusa.

– Od svih novopridošlih klijenata u 2021. godini najviše je bilo onih koji imaju probleme s prekomjernim pijenjem alkohola, odnosno liječenih alkoholičara, zatim onih koji zloupotrebljavaju kanabinoide, a tek potom osoba liječenih od opijatske ovisnosti i, na kraju, onih koji zloupotrebljavaju psihostimulanse. Zabilježeni su i novi slučajevi osoba s teškoćama s mentalnim zdravljem koje su potražile pomoć u Zavodu. Iako broj ovih osoba nije velik, može se očekivati porast njihova broja kao posljedica pandemije kao kolektivne traume – kaže prof. Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti.

Od početka rada s ovisnicima 2000. godine pa do kraja 2021. godine u Zavodu je evidentirano ukupno 707 osoba u tretmanu. Klijenti su uglavnom s područja Virovitičko-podravske županije, ali se javljaju i osobe iz ostalih krajeva Hrvatske, pa i iz inozemstva.

Kao posebno važno područje djelovanja prof. Brlas ističe prevenciju ovisnosti i ostalih rizičnih ponašanja usmjerenu ranjivoj populaciji djece i mladih. P. Žarković
Možda ste propustili...

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

Najčitanije iz rubrike