Novosti
UBLAŽAVANJE UDARA ZBOG RASTA CIJENA ENERGENATA

Inflacija veća od prognoza, moguće snižavanje PDV-a
Objavljeno 14. siječnja, 2022.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak da je Vlada naviše korigirala projekciju rasta inflacije za 2022. godinu, na 3,5 posto, a osvrnuo se i na najavljeni paket mjera za ublažavanje učinka rasta cijena energenata, naznačivši da se u tom kontekstu razmatra snižavanje PDV-a.



Marić je izjavio da u Vladi ne "sjede skriženih ruku" te da se prati razvoj situacije oko rasta cijena. Apostrofirao je da je proteklih mjeseci došlo do ubrzanja inflacije, očekuje se da će i podaci DZS-a za prosinac pokazati nastavak tog trenda, a da će stopa rasta inflacije u posljednjem mjesecu prošle godine probiti granicu od pet posto, kao i da će taj efekt biti vidljiv početkom ove godine. Zbog toga je, prema njegovim riječima, Vlada korigirala projekcije, pa tako trenutačno prognozira da će prosječna razina inflacije u 2022. iznositi 3,5 posto, što je više od predviđanja u prijedlogu proračuna. Ranije Vladine projekcije za 2022. su predviđale inflaciju od 2,5 posto. Marić je rekao da bi dinamika kretanja inflacije trebala biti obrnuta u odnosu prema 2021. godini kada su u početku godine bile niske stope, a onda došlo do ubrzanja prema kraju godine. "U 2022. godini, prema trenutačno raspoloživim podacima te našim saznanjima i očekivanjima, trend bi trebao biti obrnut. Dakle, prvi bi mjeseci bili s višim stopama, a onda bi trebalo doći do određenog konvergiranja prema prosječnoj razini od 3,5 posto", izjavio je Marić. Uz hranu, rekao je Marić, najveći je fokus na cijenama energenata, s obzirom i na kretanja cijena sirovina na europskoj razini, pri čemu je apostrofirao plin i najavljenu korekciju njegove cijene za kućanstva od 1. travnja. "U okviru mogućnosti i svega što imamo na raspolaganju, složit ćemo paket ili pojedinačne mjere koje bi trebale biti usmjerene da se taj efekt povećanja cijena ublaži i da znatnije ne utječe na standard građana", najavio je Marić. Na tom tragu, rekao je Marić, mjere se između ostalog promišljaju i u okviru porezne politike. Podsjetio je i na primjere iz prošlosti kada snižavanje PDV-a u određenim segmentima nije dovelo i do pada cijena, tako da tu garancija ne postoji. "Međutim, u ovim okolnostima (...) mislim da možemo složiti jedan adekvatan način i pristup koji bi onda u konačnici postigao efekt koji hoćemo", rekao je Marić. Na pitanje novinara koliko bi se bilo spremno sniziti PDV i bi li to bila privremena mjera, Marić je rekao da u ovom trenutku još ne želi o tome "licitirati i spekulirati". Tek je podsjetio da PDV na električnu energiju trenutačno iznosi 13 posto, a na plin 25 posto.

Da će Vlada izići s cjelovitim paketom mjera za ublažavanje učinka rasta cijena energenata na građane i gospodarstvo najavio je u srijedu i premijer Andrej Plenković. Na početku sjednice Vlade u četvrtak premijer je ponovio kako je cijela Europa pogođena rastom cijena energenata. Iznio je podatak kako je prosječan rast cijene struje do studenoga prošle godine na razini EU-a iznosio 27 posto, a cijena plina za kućanstva prosječno je rasla 40 posto. No, kako je rekao, Hrvatska je iznimka i tu činjenicu treba respektirati i to ponajprije zahvaljujući mjerama koje su poduzete u ograničavanju cijene goriva, kao i mehanizama koje Vlada ima i zahvaljujući kojima se taj porast cijena nije odrazio na nas u sezoni grijanja. H/D.Pav.
PREVENCIJA CJENOVNIH SKOKOVA
Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade ponovio da do 1. travnja i do kraja sezone grijanja struja i plin neće poskupjeti, a da Vlada kontinuirano analizira stanje te je prije dva do tri tjedna započela s prvim zakonskim izmjenama koje će omogućiti prevenciju drastičnih cjenovnih skokova. Najavio je da će Vlada u idućim tjednima poduzeti daljnje korake radi ublažavanja cjenovne korekcije, pri čemu će iskoristiti sve dostupne alate, uz preduvjet održavanja makroekonomske stabilnosti, kao što su smanjenje stope PDV-a, vaučeri, itd.

Dalibor Pudić

Hrvatska stručna udruga za plin

NEVIĐEN SKOK

Predviđanja su kako bi struja i plin u travnju mogli poskupjeti čak za 80 posto. Vlada za sada demantira takav crni scenarij, ali poručuje da ne dolazi u obzir zamrzavanje cijena energenata jer postoje mehanizmi kojima se može zaštititi od neželjenog financijskog udara. Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, o tome je za HTV rekao da je ono što se događa s cijenama plina na tržištu "neviđeno u posljednjih 10-ak godina". "Godinama nije bio ovakav skok cijena", rekao je te naveo kako je do toga došlo prije svega zbog povećane potražnje na europskom tržištu, hladnije zime, slabe popunjenosti kapaciteta, manje proizvodnje. Smatra da je smanjenje PDV-a najmanje što država može napraviti, no to je nedostatno za većinu kućanstava. "Treba najviše voditi računa o onima koji su u energetskom siromaštvu, njih je oko 20 posto, a ovim poskupljenjem će ih biti i više", rekao je.

Možda ste propustili...

TROŠKOVI PREDIZBORNE KAMPANJE

Arsen Bauk koaliciji dao 3010,66 eura

POJAČAN NADZOR SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA

Utvrđeno je 45 nepravilnosti

Najčitanije iz rubrike