Novosti
SPORNA KUPOPRODAJA VRIJEDNOSNICA

HNB: Surađivat ćemo s Hanfom i ostalima
Objavljeno 13. siječnja, 2022.
Hrvatska narodna banka priopćila je u četvrtak da će u skladu sa zakonom i općim aktima poduzeti mjere radi provjere zakonitosti postupanja djelatnika u kupoprodaji vrijednosnica banaka te aktivno surađivati s Hanfom i drugim državnim institucijama ovlaštenima provesti nadzor nad zakonitosti rada i postupanja čelnika i djelatnika HNB-a kako bi svako njihovo eventualno protupravno ili neetičko postupanje bilo sankcionirano.

Uvažavajući činjenicu da je tema kupoprodaje dionica, obveznica i drugih vrijednosnih papira banaka od opravdanog javnog interesa, osobito ako kupnju ili prodaju obavljaju čelnici i djelatnici institucije koja provodi nadzor poslovanja tih banaka, HNB smatra svojom obvezom obavijestiti javnost da su guverner Boris Vujčić, zamjenica guvernera Sandra Švaljek i drugi zaposlenici postupali u skladu s propisima i etičkim standardima koji su bili na snazi u vrijeme poduzimanja pojedinih radnji, te da prema dosad poznatim podatcima ne postoje čak ni naznake da su koristili neke povlaštene informacije, kaže se u priopćenju. Podsjeća se da je Boris Vujčić dionice Riječke banke i Zagrebačke banke kupio u vrijeme kad nije bio guverner, zamjenik guvernera ili član Savjeta HNB-a i kada mu ni jedan propis nije zabranjivao ili ograničavao mogućnost stjecanja dionica neke hrvatske banke. Te dionice prodao je 2001., iako ga ni jedan propis ili etičko načelo na to nisu obvezivali. Sandra Švaljek je, navodi se dalje, kupila korporativne obveznice Erste&Steiermaerkische Bank krajem 2012., u vrijeme kad je bila vanjska članica Savjeta HNB-a. Učinila je to na temelju javno dostupnih informacija, sadržanih u prospektu izdavatelja obveznica, koji je odobrila Hanfa.

Hanfa je u srijedu objavila da je pokrenula nadzor po službenoj dužnosti nakon članka na portalu Index, koji je u ponedjeljak objavio da je u posljednjih dvadeset godina više od 40 zaposlenika HNB-a trgovalo vrijednosnim papirima banaka, za čiji je nadzor zadužen upravo HNB. H