Novosti
HRVATSKO PODUNAVLJE - ZAVRŠNICA RATA

Mirna reintegracija obnovila je povjerenje
Objavljeno 13. siječnja, 2022.
Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac rekao je da je proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, čija se godišnjica, kao i međunarodnog priznanja Hrvatske, obilježava 15. siječnja, bio "mirovna završnica rata u Hrvatskoj": Ona je, osim mira, donijela i obnovu međuetničkog povjerenja, u ratu teško i ozbiljno narušenog. "Ta mirovna završnica bila je temeljena na dva mirovna sporazuma, Erdutskom sporazumu, koji je donesen u širem paketu s Daytonskim sporazumom, i usvojenim dokumentom kojim je Vijeće sigurnosti odobrilo mandat za prijelaznu upravu UN-a za provođenje mirne reintegracije istočne Slavonije, a istodobno definiralo status i prava Srba u Hrvatskoj i njihovih institucija", rekao je Pupovac u Vukovaru.

"Obnova međuetničkog povjerenja između većinskog hrvatskog i manjinskog srpskog naroda je bila pretpostavka, kao i danas, demokratizacije zemlje, izlaženja iz ratnih i etničkih sukoba, kao i za povratak prognanim Hrvatima i izbjeglim Srbima", rekao je, ocjenjujući da su to katkad malo vrednovana postignuća. Smatra i da su mirna reintegracija, Erdutski sporazum i Pismo namjere prvi put "stvorili osnove za međusobno priznanje i suradnju Hrvatske i Srbije, kao i definiranje okvira za tu suradnju". "To je od velike važnosti i za Hrvatsku, i za srpsku zajednicu, i za odnose između Hrvatske i Srbije", dodao je. Svi oni koji su, kaže, proteklih godina prizivali mirnodopsku Oluju i oduzimali prava Srbima na ćirilično pismo ili smatrali da je potrebno i dalje organizirati progon Srba po osnovi kaznenog progona za ratne zločine, zapravo rade protiv mirne reintegracije i obveza koje su iz toga proistekle za RH. Napominje da je Hrvatska mirnom reintegracijom iz rata izišla kao reintegrirana zemlja, što se ne može reći za neke druge zemlje bivše Jugoslavije, a što se, po njemu, može zahvaliti i nekima koji su u ime srpske zajednice vodili taj proces. Izdvojio je bivšeg predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića koji, kako je rekao, za to nikada nije dobio zasluženo priznanje od nekih politika, osim predsjednika Tuđmana. U vezi s obljetnicom međunarodnog priznanja, ocijenio je kako je ono čvrsto povezano s pitanjem manjinskih prava, posebice srpske manjine. "Donošenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina 1992. je bio predtekst za to", ističe Pupovac.

Predsjednik Zajedničkog vijeća općina Dejan Drakulić rekao je da proces mirne reintegracije još traje jer su ostala neriješena neka pitanja važna za srpsku zajednicu, poput autonomije obrazovanja i nekih statusnih pitanja. "Naš je zadatak da ističemo značenje mirne reintegracije i potrebu za razvijanjem demokratskog i tolerantnijeg društva", kaže. Zamjenica predsjednika SNV-a i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov istaknula je da je mirnom reintegracijom zaustavljen rat i rođen mir. U povodu svega toga, u Parohijskom domu u Vukovaru održana je i sjednica SNV-a i ZVO-a. H
Svi oni koji su prizivali mirnodopsku Oluju rade protiv mirne reintegracije, rekao je Milorad Pupovac

Možda ste propustili...

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda

PRVI KRUG PREGOVORA O SASTAVLJANJU HRVATSKE VLADE

DP: Razgovori su konstruktivni, a od načela ne odustajemo