Novosti
OBŽ: REKORDAN BROJ POZITIVNIH U DANU

U dijelovima zemlje s manje cijepljenih građana očekuje se veće opterećenje bolnica
Objavljeno 14. siječnja, 2022.
Broj preminulih u Hrvatskoj zbog koronavirusa premašio je prag od 13 tisuća osoba

Omikron-varijanta koronavirusa velikom se brzinom širi Hrvatskom i stručnjaci smatraju da uskoro možemo očekivati njezin znatniji utjecaj na funkcioniranje zdravstvenog sustava.



Prema podatcima koje je Nacionalni stožer civilne zaštite objavio u četvrtak, u Hrvatskoj je zabilježeno 9157 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, umrle su 23 osobe, a broj aktivnih slučajeva sada je 55.500. Među oboljelima je 1755 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih na respiratoru 216. U samoizolaciji su trenutno 22.292 osobe.

Dvostruko više


O tome je u četvrtak na sjednici Vlade govorio i premijer Andrej Plenković istaknuvši da u proteklih sedam dana imamo više od 48.600 slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći broj u jednom tjednu u protekle dvije godine koliko epidemija traje. "To je dvostruko više nego što je bilo prije dva tjedna, a broj umrlih u Hrvatskoj premašio je prag od 13 tisuća ljudi", upozorio je Plenković.

Od tri milijuna novih slučajeva COVID-19 svakoga dana u svijetu, milijun i pol, dakle polovina, odnosi se na Europu. Svjetska zdravstvena organizacija prognozira da bi u sljedeća dva mjeseca omikron, nastavi li se ovako širiti, mogao zaraziti pola europskog stanovništva.

Ministar zdravstva Vili Beroš upozorava da broj zaraženih među testiranima iznosi 46,28 posto, a područja s najmanje cijepljenih bilježe najveći broj hospitalizacija. "Povećan je broj pacijenata u bolnicama diljem obale. KBC Split bilježi dosad najveće opterećenje kapaciteta te su dodatno reducirali hladni pogon, rekao je Beroš naglasivši kako je pogoršana situacija i u Općoj bolnici Zadar, za koju su osigurana tri dodatna respiratora. Najveći broj pacijenata zabilježen je u KBC-ima Split, Zagreb i Rijeka.

Ministar je iznio podatak kako je dosad utrošeno 4,9 milijuna cjepiva, a da je dodatnom dozom cijepljeno 642.406 osoba. "Zbog usporavanja cijepljenja od lipnja do danas umrlo je 5000 građana, od kojih bi najveći broj bio živ da su se zaštitili cjepivom", smatra Beroš. Da bi se u tom smjeru napravilo nešto više, patronažna djelatnost je u proteklom tjednu kontaktirala 1611 starijih osoba, od kojih je njih 643 ili 40 posto pristalo na cijepljenje. Beroš je najavio širenje kapaciteta za testiranje unutar zdravstvenog sustava, pri čemu je mreža primarne zdravstvene zaštite, smatra on, jedini logičan modus operandi. Obiteljski liječnici, međutim, ne žele obavljati testiranja brzim testovima u svojim ordinacijama navodeći kako nitko nije analizirao na koji bi se način organizacijski i operativno to moglo provesti. Beroš je odbacio tvrdnje da je "u ratu s obiteljskim liječnicima" i poručio: "Ja sam u ratu s virusom, a oni su moji suborci."

"U Hrvatskoj je trenutno 53.051 aktivni slučaj zaraze, što znači da je grad veličine Karlovca trenutno obolio od COVID-a. Kad tome dodamo više od 22.000 sugrađana koji su u samoizolaciji, grad veličine Zadra je suspendiran u svakodnevnim aktivnostima. Epidemiolozi očekuju da će omikron zaraziti najveći dio stanovništva, no kod cijepljenih će izazvati najčešće samo blage simptome, dok će kod necijepljenih mnogo češće izazvati teške oblike bolesti, pa i smrtni ishod. Nema razloga preuzimati taj rizik kada imamo cjepivo svima dostupno i besplatno", poručio je Beroš.

Veći interes


Premda je na području Osječko-baranjske županije procijepljenost stanovništva veća od hrvatskog prosjeka, podatci županijskog stožera civilne zaštite objavljeni u četvrtak pokazali su rekordan broj pozitivnih na koronavirus u jednom danu od početka pandemije. Naime, u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obrađeno je 1012 uzoraka od kojih je 463 pokazalo pozitivan rezultat. Do sada je rekord zabilježen 9. prosinca 2020., kada su u jednom danu bila 433 pozitivna nalaza. Podsjetimo, međutim, da se tada nije još krenulo s cijepljenjem. "Povećan broj novopozitivnih nije utjecao na veći priljev pacijenata i povećanje broja hospitaliziranih", komentirao je načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ-a Mate Lukić. Ustvrdio je kako se posljednjih dana povećao broj zainteresiranih za cijepljenje. "Samo u prošlom tjednu cjepljeno je 7000 osoba od kojih 5300 trećom dozom, a ostali prvom dozom", naglasio je Lukić.

Od posljedica zaraze koronavirusom preminula je jedna 50-godišnja osoba iz Osijeka. Na bolničkom liječenju trenutačno su 72 osobe, i to 54 u osječkom KBC-u i 18 u Općoj županijskoj bolnici Našice. Zbog pojačanih tegoba 10 pacijenata je u Respiracijskom centru. U samoizolaciji su 832 osobe. Posljednja tri dana udio pozitivnih nalaza u ukupnom broju obrađenih je iznad 50 posto, što znači da je svaka druga testirana osoba pozitivna. No, bilježi se manje smrtnih slučajeva prouzročenih COVID-om te pad broja hospitaliziranih. Prije pet dana hospitaliziranih je bilo 88, a sada ih je 72.


Tomislav Prusina
"Suborci"
BEROŠ: NISAM U RATU S OBITELJSKIM LIJEČNICIMA

USPOREN DNEVNI RITAM CIJEPLJENJA
Premijer Andrej Plenković upozorio je na sjednici Vlade da se dnevni ritam cijepljenja usporava. "Od početka ožujka do kraja svibnja cijepljeno je milijun i 140 tisuća osoba, a od tada do danas nešto manje od milijun osoba prvom dozom", rekao je Plenković i dodao kako od lipnja imamo usporeno cijepljenje i dio građana koji se ne žele cijepiti. "To je štetno za njih same, pogotovo za one koji su se zarazili, a nisu se cijepili, a neki od njih su izgubili i život. Samo kombinacijom cijepljenja, booster doze i pridržavanja epidemioloških mjera možemo doći u situaciju da budemo bolje zaštićeni", kazao je premijer pozivajući građane da se cijepe, poklone povjerenje znanosti, struci, liječnicima, epidemiolozima, infektolozima koji ulažu enormne napore na zaštiti zdravlja građana sve ovo vrijeme.

NAČIN PLAĆANJA BRZIH TESTIRANJA
Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donijelo je u četvrtak odluku o načinu plaćanja testiranja brzim antigenskim testom (BAT) u ordinacijama opće/obiteljske medicine i zdravstvene zaštite predškolske djece. Utvrđeno je da za postupak BAT-a koji uključuje i trošak testa cijena iznosi 62,05 kuna, dok postupak BAT-a bez troška testa (kada testove distribuiraju županijski zavodi za javno zdravstvo) stoji 41,30 kuna, priopćio je HZZO. Testiranje BAT-om u oba postupka bit će plaćeno ordinacijama opće/obiteljske medicine i zdravstvene zaštite predškolske djece izvan maksimalnog iznosa sredstava za provedbu dijagnostičko-terapijskih postupaka (limita), utvrđenog u skladu sa sklopljenim ugovorima o provedbi zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja.

Možda ste propustili...