Crna kronika
TRAGEDIJA KOD ŽUPANJE

Pijani vozač auta kriv je za pogibiju 55-godišnje žene
Objavljeno 13. siječnja, 2022.
Županjkin auto bio je zaustavljen uz cestu kada je na njega Audijem naletio pijani 22-godišnjak

Pijana vožnja uzrok je cestovne tragedije u kojoj je život izgubila 55-godišnja Županjka. Tragičan sudar skrivio je 22-godišnji mladić koji je, pokazao je alkotest, imao više od jednog promila alkohola u krvi. Prometna se nesreća, priopćila je Policijska uprava vukovarsko-srijemska, dogodila u prvom satu četvrtka, točnije 25 minuta nakon ponoći, na županijskoj cesti Ž4218 između Županje i Štitara.



- Dvadesetdvogodišnjak iz Štitara upravljao je automobilom Audi A4 županjskih registracija krećući se kolnikom županijske ceste iz smjera Štitara u smjeru Županje. Zbog neprilagođene brzine kretanja stanju kolnika i vremenskim uvjetima nije pravovremeno uspio zaustaviti vozilo te je prednjim dijelom vozila udario u stražnji dio automobil Opel Astra, također županjskih registracija, koji se nalazio zaustavljan uz desni rub kolnika, a u kojemu je za upravljačem sjedila 55-godišnjakinja iz Županje - doznajemo od Dragoslava Živkovića, glasnogovornika Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Pri sudaru vozila došlo je to odbacivanja Opel Astre na betonski most i rotacije vozila koje se zaustavilo na oranici pokraj ceste, dok se Audi u nastavku kretanja prevrnuo na krov zaustavivši se u kanalu. U prometnoj nesreći smrtno je stradala 55-godišnjakinja; 22-godišnji vozač Audija je lakše ozlijeđen, dok putnik u vozilu 22-godišnjaka nije ozlijeđen. Ubrzo nakon nesreće na mjesto sudara izišla je ekipa hitne pomoći i policija. Nažalost, liječnik je samo mogao konstatirati smrt 55-godišnjakinje, a mladom vozaču pružena je prva pomoć, a kako nije bilo potrebe za njegovom hospitalizacijom, preuzeli su ga djelatnici Policijske postaje Županja.

- Očevidom kojim je rukovodila zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Vukovaru utvrđeno je kako je 22-godišnjak upravljao vozilom uz prisutnost alkohola u organizmu od 1,16 promila - rekao je glasnogovornik PU Dragoslav Živković. Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru naložilo je obdukciju tijela preminule osobe, a policajci provode izvide radi utvrđivanja svih okolnosti koje su dovele do te stravične prometne nesreće.

Još jednom se pokazalo kako je pijanstvo vozača rezultiralo nesrećom s tragičnim posljedicama. Kazneni zakon za ovakvo izazivanje prometne nesreće predviđa zatvorsku kaznu u trajanju od tri do 15 godina, a kolika će biti kazna u konačnici za 22-godišnjaka, ovisiti će o sudu.


Sandra Lacić
apel
PIJANSTVO I VOŽNJE NE IDU SKUPA

MALO TKO RAZMIŠLJA O POSLJEDICAMA
Unatoč apelima policije da vozači ne sjedaju za upravljače svojih automobila ako su pili alkohol, svakodnevno ih se zaustavlja na prometnicama Slavonije i Baranje. Malo tko od njih razmišlja o posljedicama koje može donijeti pijana vožnja. Kada stradavanja nema, sve se završava s novčanom kaznom većom od 10.000 kuna ili pak zatvorskom kaznom do dva mjeseca ako je vozač ne može platiti. Vozača čeka i zabrana vožnje vozilima B-kategorije, o čemu odlučuje nadležni sud. Mladog vozača iz Štitara sada čekaju teški dani i očekivanje, posve sigurno, ako se potvrde rezultati očevida da je kriv za smrt 55-godišnjakinje, zatvorske kazne. A sve to se moglo izbjeći da nije sjeo za upravljač svog Audija - pijan.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike