Novosti
ISTRAGA ZBOG RATNOG ZLOČINA U KARANCU

Zarobljene civile tukli, ubadali bajunetom i fingirali strijeljanje
Objavljeno 14. siječnja, 2022.
Nakon nedavnog uhićenja i pritvaranja 57-godišnjaka Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku pokrenulo je istragu protiv još pet osoba zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u baranjskom mjestu Karanac, koji se dogodio 1991. i 1992. godine. Istraga je pokrenuta, osim protiv prvookrivljenog 57-godišnjaka, protiv još dvojice 57-godišnjaka, 65-godišnjaka, 48-godišnjaka i 64-godišnjaka. Odvjetništvo sumnja da su njih šestorica, od kraja kolovoza 1991. do travnja 1992. godine u Karancu, nakon neprijateljske agresije i okupacije mjesta od strane tzv. JNA i srpskih paravojnih postrojbi, kao pripadnici teritorijalne obrane sudjelovali u nezakonitim uhićenjima i zlostavljanju civila nesrpske nacionalnosti.

Osnovano se sumnja da su četvorica okrivljenika u domu kulture vezali sada 61-godišnjaka lisicama za stolicu, ispitivali i fizički zlostavljali, stavljali mu nož pod vrat, zadavši mu tako reznu ranu u predjelu vrata te ga držali nekoliko dana i noći u prostorijama ondašnjeg štaba, pri čemu su ga danju tukli njemu nepoznati pripadnici teritorijalne obrane, a noću su ga držali vezanog lisicama za ogradu stepenica. Postoji osnovana sumnja da su prvookrivljeni 57-godišnjak, 48-godišnjak i 64-godišnjak u travnju 1992. godine, zajedno s više nepoznatih pripadnika TO-a Karanac, došli do obiteljske kuće sada 56-godišnjaka gdje su ga šamarali i udarali po cijelom tijelu, a zatim uhitili, priveli u štab TO Karanac u domu kulture, kao i da su ga putem ubadali bajunetom po leđima, da bi ga potom šamarali i postavili uz zid doma pred vod za strijeljanje fingirajući pogubljenje. S.Lacić
PETORICA U BIJEGU
Do početka procesuiranja ratnih zločina iz Domovinskog rata u Karancu, došlo je nakon što je 57-godišnjak uhićen 8. siječnja, na graničnom prijelazu sa Srbijom, kada je pokušao ući u Hrvatsku, i to u zajedničkoj koordiniranoj akciji Policijske uprave osječko-baranjske, Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku i Sigurnosno-obavještajne agencije Centar Osijek. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja u policiji, 57-godišnjak je predan sucu istrage Županijskog suda u Osijeku koji mu je odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega (obitelj mu živi u Velikoj Britaniji), i opasnosti od ometanja istrage. Pedesetsedmogodišnjak je godinama živio u Velikoj Britaniji, no povremeno je dolazio u Hrvatsku. Ostala petorica okrivljenika su u bijegu te nisu dostupni hrvatskim državnim tijelima.

Možda ste propustili...

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren

Najčitanije iz rubrike