Ekonomija
PRAVE PLAN ZA IDUĆIH DESET GODINA

Osigurali dovoljno sirovine, povećat će broj zaposlenih
Objavljeno 14. siječnja, 2022.
Svakodnevno se desetak tegljača natovarenih trupcima dovoze na obradu u Spačvu

Teško je u šest mjeseci napraviti značajne promjene, budući da je Spačva veliki sustav te za bilo kakvu promjenu treba vremena, a to uključuje upoznavanje sustava, ljude, potencijale, analize postojećeg poslovanja i buduće planove.



Protekla godina za Spačvu je bila izuzetno uspješna i završila je s prihodom od više od 260 milijuna kuna, od toga je 75 posto od izvoza i 25 posto s domaćeg tržišta. Izjavio je to sve, između ostaloga, Vladimir Bataković, predsjednik Uprave Spačve. Kad je riječ o izvozu, Bataković pojašnjava da on uključuje prodaju furnira, peleta, podova i ulaznih vrata na tržište Italije, Srbije, Rumunjske, Francuske i mnogih zemalja Europske unije.

- U našim dugoročnim planovima Spačva je "točka na i" što se tiče akvizicija i dodatnih širenja, premda se nikad ne zna. Time smo osigurali dovoljne količine sirovine za sve naše buduće proizvode koji se mjere u milijunima kvadrata podova i drugih gotovih proizvoda. Ne možemo pričati o planu za jednu godinu, nego o planu u idućih deset godina, što uključuje povećanje broja zaposlenih, desetke milijuna eura ulaganja u nova postrojenja, nove tehnologije, automatizaciju i implementaciju novih proizvoda u odnosu na današnji proizvodni program. Od novih proizvoda u planu su nam oplemenjene širinski i dužinski lijepljene ploče, lamele za podove woodura furnir, klik namještaj te niz novih proizvoda. A sve to uz veliku podršku koju imamo od našeg R&D centra u Vikenu, u Švedskoj - kaže Bataković.

Podsjetimo, u lipnju prošle godine tvrtka Pervanovo, švedsko-hrvatskog poduzetnika i "kralja laminata" Darka Pervana, za ukupno 40 milijuna eura kupila je 98,6 posto dionica vinkovačkog i vodećeg hrvatskog drvoprerađivača Spačvu d.d. Najveći broj dionica Spačve tvrtka Pervanovo preuzela je od private equity fonda Quaestus Borislava Škegre, koji je dosad držao većinski udjel od 75,8 posto u Spačvi, a od Hrvatske poštanske banke kupilo je dodatnih milijun dionica Spačve koje čine 18,9 posto temeljnog kapitala te od alternativnog investicijskog fonda MWM 1 još 206 681 dionicu Spačve, što čini 3,9 posto temeljnog kapitala. Sveukupno, Pervanovo je sada imatelj 5.206.681 redovne dionice Spačve s pravom glasa koje čine 98,6 posto temeljnog kapitala vinkovačke drvne industrije. Osim Drvne industrije Spačva d.d., Darko Pervan u Hrvatskoj je vlasnik i tvrtke Bjelin, koja je nastala nakon što je preuzeo Tehno drvo s pogonima u Bjelovaru i Ogulinu, gdje je imao i velike investicije te Tvornice furnira Otok, nedaleko od Vinkovaca.

U početku ostvarenja ideje o kupnji Spačve, švedski poduzetnik nije, priznat će Darko Pervan u jednom od rijetkih intervjua, a kada mu je ponuđena kupnja Spačve, bio previše oduševljen tom idejom, ali kada je čuo da je konkurent kupac iz Poljske, postao je ozbiljno "zagrijan" za ulazak u vinkovačkog drvoprerađivača te odlučio ući u posao. Pervanovo, koje u Hrvatskoj već posjeduje nekoliko drvoprerađivačkih tvrtki, imalo je dilemu kako uklopiti proizvodni program Spačve u njihov proizvodni program i poslovanje, a kao Spačvina najveća prednost isticala se kvalitetna sirovinska baza, odnosno njezin ugovor s Hrvatskim šumama o redovitoj opskrbi trupcima. Vinkovčani se svakodnevno mogu uvjeriti kako bar desetak teških tegljača natovarenih trupcima svakog dana dovoze u Spačvu sirovinu iz slavonskih, najčešće spačvanskih šuma. Za posjeta Spačvi d.d., u srpnju 2021., mjesec dana nakon što ju je preuzeo, Darko Pervan je rekao kako je jako zadovoljan najnovijom akvizicijom.

- Zadržana je vrijednost koju je Spačva imala u tom trenutku, a imala je zaliha od 80 milijuna kuna te 50 milijuna kuna na računu. Dakle, zatečena vrijednost robe i novca u Spačvi iznosila je oko 18 milijuna eura - rekao je tada vlasnik, dodajući kako nastavljaju modernizirati preuzete pogone i ulagati u suvremenu tehnologiju. Do 2030. namjeravaju završiti sve investicije i od tada će se, tako bar planiraju, potpuno posvetiti dnevnom poslovanju. Već 2025. namjeravaju završiti prvu fazu vezanu uz proizvodnju novih podova i integrirati proizvodne procese. Integrirat će Ogulin 1, Ogulin 2, Bjelovar, Otok i Spačvu.
Miroslav Flego
U planu su i novi proizvodi - oplemenjene lijepljene ploče, lamele za podove, klik namještaj...

Najčitanije iz rubrike