Svijet
SANKCIJE EU-A?

Stopirana novčana potpora BiH
Objavljeno 13. siječnja, 2022.
Europska komisija zaustavila je isplatu 125 milijuna eura koje su entiteti u BiH trebali dobiti kao pomoć za oporavak od posljedica pandemije, objavili su u srijedu lokalni mediji. Ta je informacija potvrđena nakon što je iz Bruxellesa stiglo upozorenje da bi sankcije mogle biti odgovor na secesionističku politiku vlasti Republike Srpske.

Europska komisija i vlasti BiH u prosincu 2020. potpisali su sporazum o paketu pomoći vrijednom 250 milijuna eura, namijenjenom Federaciji BiH, RS-u i distriktu Brčko. Polovina tog iznosa isplaćena je 2021., a ostatak je trebao biti prebačen na račune u BiH tijekom siječnja ove godine, no to se nije dogodilo, a neizvjesno je kada, i hoće li uopće taj novac biti isplaćen. Predstavnici Delegacije EU-a u BiH za banjolučke "Nezavisne novine" pojasnili su kako je isplata drugog dijela paketa pomoći Unije suspendirana na temelju kriterija o uvjetovanosti te pomoći poduzimanjem mjera na planu ekonomskog upravljanja i izgradnje institucija, stabilnosti financijskog sektora, transparentnosti, ali i borbi protiv korupcije, kao i boljeg funkcioniranja tržišta rada. "Provedba ovih mjera i politika zahtijevat će blisku suradnju svih razina vlasti. EU će idućih mjeseci izvršiti procjenu usklađenosti s uvjetima za dodjelu makrofinancijske pomoći", pojašnjenje je Delegacije EU-a. BiH je do sada iz europskih fondova dobila 345 milijuna eura za suočavanje s posljedicama pandemije prouzročene koronavirusom.

Glasnogovornik EK-a Peter Stano u utorak je potvrdio kako bi zaoštravanje političke krize u BiH, prouzročeno destruktivnim postupcima vlasti RS-a, moglo navesti Uniju na posezanje za kaznenim mjerama protiv odgovornih. "Opredijeljeni smo omogućiti dijalog koji bi pridonio uklanjanju zapreka stvarnom napretku na europskom putu BiH za dobrobit svih građana i zemlje. Ako se situacija dodatno pogorša, EU raspolaže širokim paketom alata, uključujući postojeći okvir sankcija EU-a i reviziju ukupne pomoći EU-a", kazao je Stano. H
Možda ste propustili...

POVIJESNO SUĐENJE BIVŠEM PREDSJEDNIKU

Trump cijeli mjesec na sudu zbog podmićivanja

OBJAVA U LISTOPADU NA 11 JEZIKA

Navaljni prije smrti dovršio autobiografiju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana