Novosti
SPORNO TRGOVANJE VRIJEDNOSNIM PAPIRIMA

Hanfa pokrenula nadzor,
HNB će se očitovati i
saborskom odboru za financije
Objavljeno 12. siječnja, 2022.

Iz Hrvatske agencija za nadzor financijskih usluga u srijedu su izvijestili kako su nakon članka objavljenog na portalu Index pokrenuli nadzor kako bi se utvrdilo jesu li zaposlenici Hrvatske narodne banke prekršili odredbe Uredbe o zlouporabi tržišta i Zakona o tržištu kapitala, odnosno je li prilikom trgovanja vrijednosnim papirima došlo do trgovanja na temelju povlaštenih informacija.



"Kako bi mogla utvrditi potpuno i točno činjenično stanje, Hanfa je započela s prikupljanjem relevantne dokumentacije i očitovanja od osoba koje imaju informacije od interesa za provođenje nadzora te će temeljem tih saznanja provesti analize i donijeti zaključke", izvijestili su iz ovog regulatornog tijela te dodali kako će o rezultatima nadzora izvijestiti javnost i, ovisno o rezultatu nadzora, podnijeti odgovarajuće prijave nadležnim državnim tijelima.

Prema Uredbi o zlouporabi tržišta, Hanfa kontinuirano prati i provodi nadzor moguće zlouporabe tržišta i samostalno reagira ako primijeti transakcije, događaje i postupanja koji mogu upućivati na trgovanje na temelju povlaštenih informacija, no zaprima i prijave na sumnju na zlouporabu tržišta. Takve sumnje Hanfi uvijek može prijaviti Zagrebačka burza, investicijsko društvo, ali i bilo tko od drugih privatnih ili javnih institucija te građani imenom ili anonimno. Hanfa u priopćenju ističe kako "kršenje Zakona o HNB-u i internih pravila od strane zaposlenika HNB-a na način da se trguje vrijednosnim papirima kreditnih institucija ne znači nužno i zlouporabu tržišta u smislu Zakona o tržištu kapitala i Uredbe o zlouporabi tržišta". Dodaje i kako u dijelu eventualnog kršenja Zakona o HNB-u i internih pravila HNB-a nemaju ovlasti za pokretanje nadzora.

Premijer Andrej Plenković u srijedu nije želio detaljnije komentirati otkriće portala Index o tome da je više dužnosnika HNB-a trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor HNB zadužen, rekavši da je "stvar kompleksna" te da će sve komentirati kada dobije cjelovitu informaciju. Plenković je rekao da je u utorak nazvao guvernera Borisa Vujčića, ne znajući da će guverner neposredno nakon toga gostovati na Dnevniku HTV-a. "Tako sam u biti većinu onog što mi je rekao ponovno čuo u njegovu nastupu na Dnevniku", napomenuo je predsjednik Vlade. Plenković je izvijestio da je predsjednica Odbora za financije Hrvatskog sabora Grozdana Perić formalno zatražila očitovanje od HNB-a kako bi se vidjelo kako središnja banka i njezino vodstvo vide cijelu situaciju. "Nakon toga ćemo vidjeti što će se zbivati. Ja u ovom trenutku o ovoj temi imam informacija otprilike koliko i vi", rekao je Plenković, dodajući da će vjerojatno i Hanfa, sukladno svojim zakonskim nadležnostima, provjeriti i analizirati tu temu. "Nakon toga ćemo imati cjelovitiju sliku. U ovom trenutku nekih drugih informacija ili saznanja nemamo", zaključio je Plenković. Podsjetio je da je HNB u nadležnosti Sabora, kao i pod nadzorom Hanfe. "Ovo su stvari koje u biti nemaju nikakve izravne veze s Vladom, ali ćemo se informirati", izjavio je predsjednik Vlade. Na opetovana novinarska pitanja Plenković je rekao da je "stvar kompleksna" i da ju detaljno treba sagledati te da će se u ovoj fazi suzdržati svih komentara i špekulacija. "Kada dobijemo cjelovitu informaciju, onda ćemo komentirati. Na temelju onoga što čitamo u medijima, to meni nije dovoljno da bih mogao komentirati", rekao je Plenković, koji trenutačno nije želio odgovoriti ni na pitanje ima li guverner Vujčić njegovo povjerenje. D.Kuštro/H
OPORBA TRAŽI OSTAVKE ČELNIKA BANKE
Saborski Klub socijaldemokrata poručio je u srijedu kako je stanje u Hrvatskoj narodnoj banci “neprihvatljivo”, kako očekuju “određene reakcije” i kako bi najbolje bilo kada bi sami čelnici Banke odstupili sa svojih dužnosti. “Smatramo da je to što se događa vrlo, vrlo nemoralno, a osim što je nemoralno, čak je i kazneno utemeljeno za progon i ovdje jednostavno ne može biti nikakve isprike, nego očekujemo konkretne reakcije”, rekla je predsjednica Kluba Ivana Posavec Krivec, referirajući se na medijske tvrdnje da je više od 40 zaposlenika HNB-a, među njima i čelnici te banke, trgovalo vrijednosnim papirima banaka koje HNB nadzire.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike