Regija
VALPOVO SE PRISJEĆA SVOG VELIKANA

Stoljeće od smrti Ante Evetovića Miroljuba
Objavljeno 13. siječnja, 2022.
Ante Evetović bio je valpovački župnik, pjesnik i hrvatski preporoditelj koji je ostavio dubok trag u životu Valpovštine
VALPOVO - Premda je za širu javnost zbog epidemije koja je bila u središtu zanimanja prošlo pomalo "ispod radara", 2020. navršilo se 100 godina od smrti poznatog valpovačkog župnika i hrvatskog preporoditelja iz Vojvodine Ante Evetovića Miroljuba. Zbog njegove važnosti i neizbrisivog traga koji je ostavio u Valpovu, gdje je župnikovao, i okolnim mjestima, po njemu je nazvana valpovačka Ustanova za kulturne djelatnosti. Godišnjica njegove smrti u Valpovu znatnije će se obilježiti tijekom ove godine.

Na sve to javnost su svojim objavama podsjetili i iz Valpovačke baštine i iz Muzeja Valpovštine, odakle su napomenuli kako je izvorno bilo zamišljeno da se u veljači prošle godine, na godišnjicu Evetovićeve smrti, održi i prigodno javno predavanje. No budući da zbog tadašnjih epidemioloških mjera to nije bilo moguće, odlučeno je da se ono održi u veljači ove godine i tako podsjeti na značenje tog velikana za valpovački kraj.

Kako navode u Muzeju Valpovštine, Ante Evetović Miroljub rođen je 12. lipnja 1862. godine u Bačkom Aljmašu kao Franjo Evetović. Stupivši u franjevački red 1881. godine uzima ime Ante, a kao pjesničko ime uzet će Miroljub. Novicijat provodi u Beču, a 1886. godine nakon završetka školovanja biva zaređen za svećenika. Iste godine na učilištu u Fedvaru postaje lektor filozofije, a dvije godine poslije u Baji postaje profesor crkvenog prava i crkvene povijesti. Svoju prvu misu u Valpovštini služio je u Veliškovcima, gdje je s pomoću financijskih sredstava grofa Rudolfa Normann-Ehrenfelsa počeo gradnju impozantne župne crkve. Godine 1904. dolazi na mjesto župnika u Harkanovcima, gdje ostaje do 1912., kada prelazi na službu u Valpovo. U vrijeme djelovanja u Harkanovcima sudjeluje u osnivanju nekoliko gospodarskih udruga, mjesnog DVD-a, harkanovačkog Sokolskog društva, a u tom razdoblju objavljuje i zbirku pjesama "Sretni i nujni časi". Zbirka je posvećena valpovačkoj grofici Julijani Normann-Ehrenfels, a tiskanje je financirao grof Rudolf Normann-Ehrenfels.

Ante Evetović sudjelovao je i u osnivanju osječkog Kluba hrvatskih književnika i umjetnika, a bio je aktivan i u radu Hrvatske čitaonice i knjižnice u Valpovu. Osim pastoralnoga rada Evetović je angažiran i u radu Crvenog križa. Inicirao je i priredbe na kojima su se, uz njegove, recitirale pjesme mnogih hrvatskih pjesnika. Preminuo je u 59. godini 24. veljače 1921. u Valpovu, navode u Muzeju Valpovštine ističući da su posmrtno objavljene zbirke njegovih pjesama “Iz pjesama Ante Miroljuba Evetovića” i “Spomen izdanje Ante Evetovića Miroljuba”. U svojim pjesmama posebno se isticao Hrvatom naglašavajući pripadnost Bunjevaca i Šokaca hrvatskom narodu, a zastupnik je lirskog domoljubno-religioznog pjesništva.



Lidija Aničić
Prijateljstvo s Normann-Ehrenfelsovima
U Muzeju Valpovštine ističu podatak da je 1899. godine Ante Evetović Miroljub postao svećenikom Pečuške biskupije te se od tog razdoblja prati njegova snažna prisutnost u Valpovštini. Obnašajući dužnost kapelana u Donjem Miholjcu i Valpovu, sprijateljuje se s grofovima Normann-Ehrenfels, s kojima ostaje u dobrim odnosima sve do smrti. Zbog obrazovanosti postat će i učiteljem grofove djece, a u znak prijateljstva spjevao je i pjesmu koja je objavljena i koja se čuva u Muzeju Valpovštine u povodu proslave srebrnog pira grofovskog para.

U Subotici ispred katedrale sv. Terezije Avilske postavljeno je Evetovićevo poprsje, rad Ivana Meštrovića

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

Najčitanije iz rubrike