Regija
SANITET DOMA ZDRAVLJA ŽUPANJA

Lani prevezli čak 7686 pacijenata i prešli 551.985 km
Objavljeno 13. siječnja, 2022.
Sve je veća potreba za sanitetskim prijevozom u županjskoj Posavini, udaljenoj od svih bolničkih centara
ŽUPANJA - Jedna od bitnih karika za osiguranje kontinuiteta pružanja zdravstvene zaštite i funkcioniranje sustava zdravstva u županjskoj Posavini, posebice u njezinu istočnom dijelu - zemljopisno i prometno izoliranom području na granici Hrvatske s BiH i Srbijom, udaljenom od svih bolničkih centara - sanitetski je prijevoz.

U Domu zdravlja Županja rade četiri tima - po dva vozača i medicinska sestra, koji svakodnevno pružaju usluge sanitetskog prijevoza pacijentima iz Županje i 15 naselja u osam općina u županjskoj Posavini. Za njih je i prošla, kao i 2020. godina, bila vrlo zahtjevna, morali su se prilagođavati situaciji prouzročenoj koronavirusom, epidemiološkim mjerama i ispunjavati sve postavljene uvjete. Jako je puno sredstava utrošeno na zaštitnu odjeću, dezinficijense, održavanju vozila pridaje se maksimalna pozornost i sve se drži pod kontrolom, uredno i sterilno. Vozačima je na raspolaganju ukupno devet vozila.

Sve je više pacijenata, povećan je i opseg poslova, ali djelatnici saniteta odradili su svaku zadaću koja je pred njih stavljena. I svakom je pacijentu na vrijeme pružena usluga, svi su stigli na svoje odredište, i to je, naglašava ravnateljica Doma zdravlja, Luca Lešić, ono najvažnije, to je i svrha sanitetskog prijevoza. Napominje da je prošla godina bila vrlo teška i složena. Radilo se maksimalno i nastojalo sve dobivene naloge odraditi u najkraćem mogućem roku.

Zadovoljno ističe da su svi timovi besprijekorno funkcionirali i ponovno bili na visini zadatka. Najozbiljnije su shvatili situaciju, nitko nije pitao za radno vrijeme, za relacije, i u slučaju potrebe bez problema "uskakali" su jedni drugima. Pokrivaju veliko područje, gdje je sve više staračke populacije, i sanitet je, ustvrdila je, za njihove pacijente, koje s kućnog praga odvoze u bolnicu ili u ustanove na pregled, obradu ili smještaj, velika sigurnost jer ne mogu sami liječniku. To su odlasci na komoterapije, zračenja, operacije, tu su nepokretne i teško pokretne osobe...

- Bude dosta naporno, ali sve uspijevamo, iako smo najudaljeniji. Premještaje pacijenata iz bolnice u bolnicu rade i noću, to se ne može čekati, ide se odmah. Bilo je i transplantacija naših sugrađana, i tu se, nakon poziva, u roku 10 minuta mora krenuti. Sve je organizirano, svaka je minuta značajna i upravo je tu sanitetski prijevoz vrlo bitna karika – ističe Lešić.

Njezine nam riječi potvrđuje i majka 15-godišnjeg Županjca kojemu je na Badnjak transplantirano novo srce. Puna je hvale za vozača koji je svoj posao, kazala je, odradio vrlo odgovorno i savjesno, dovezao ih je do Zagreba u najkraćem mogućem roku i puno im je pomogao.

Prema podatcima voditelja voznog parka Franje Šerbetara iz godišnjeg izvješća za 2021. godinu, vozila sanitetskog prijevoza Doma zdravlja Županja lani su ukupno prešla čak 551.985 kilometara, gotovo 20.000 kilometara više u odnosu prema 2020. godini. U prosjeku su prevaljivala 1512 kilometara dnevno. Prevezla su ukupno 7686 pacijenata. Njih 3240 pacijenti su koje svakodnevno dovoze u Centar za dijalizu u Županju i nakon postupaka hemodijalize, kojih je u prošloj godini obavljeno više od 4000, vraćaju kući. S dijaliziranim pacijentima vozila su lani prešla 92.480 kilometara.

- Stvarno se trudimo, nastojimo biti što bolji i puno ulažemo u kvalitetu rada - zaključuje ravnateljica. Ponosno dodaje da imaju odličnu suradnju s bolnicama koje hvale županjske timove sanitetskog prijevoza, da su susretljivi, da brinu o pacijentima i pomažu im u svemu.



Marija Lešić Omerović
TKO IMA PRAVO NA SANITETSKI PRIJEVOZ
Pravo na sanitetski prijevoz radi korištenja zdravstvene zaštite ostvaruje osigurana osoba koja je nepokretna, teško pokretna i kojoj zbog prirode bolesti nije preporučeno samostalno kretanje. Riječ je o ljudima s teškim dijagnozama, koji ne mogu uz putni nalog samostalno ići javnim prijevozom. Pravo ostvaruju na temelju naloga liječnika obiteljske medicine koji je izdao uputnicu za traženu zdravstvenu zaštitu.

Možda ste propustili...

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

ZA ODGOJNO-OBRAZOVNE DJELATNIKE

Kako komunicirati s roditeljima

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana