Crna kronika
ZABRINJAVAJUĆI PODATAK IZ SL. BRODA

Puno nastradalih se ne veže pojasom
Objavljeno 13. siječnja, 2022.
Policajci su u utorak na području Slavonskog Broda proveli akciju usmjerenu na korištenje sigurnosnog pojasa i nepropisno korištenje mobitela tijekom vožnje. Akcija je trajala četiri sata, pri čemu je utvrđeno 10 nevezanja zaštitnog sigurnosnog pojasa, devet na prednjim i jedno na stražnjem sjedalu, te tri nepropisna korištenja mobitela u vrijeme vožnje.

Iako mnogi ovu akciju smatraju samo kao punjenje državnog proračuna kaznama, malo je poznato da velik postotak osoba koje su stradale u prometnim nesrećama nije bio vezan. A da jesu, ozljede, posve sigurno, ne bi bile teške. "Svrha akcije je podizanje razine sigurnosti u prometu te smanjenje prometnih nesreća u kojima su posljedice prouzročene nekorištenjem zaštitnog sigurnosnog pojasa ili nepropisnim korištenjem mobitela tijekom upravljanja vozilom. Na području u nadležnosti rada Postaje prometne policije Slavonski Brod broj sudionika prometnih nesreća koji nisu koristili sigurnosne zaštitne pojasove tijekom vožnje u povećanju je za 30,76 posto, sukladno s usporedbom podataka iz 2021. godine u odnosu prema prethodnoj, 2020. godini, doznajemo od Kate Nujić, glasnogovornice PU brodsko-posavske.

- Broj utvrđenih prekršaja nekorištenja zaštitnog sigurnosnog pojasa u nadzorima prometa u smanjenju je za 1,29 posto na temelju podataka iz 2021. godine, kada je utvrđen 2381 prekršaj, u odnosu prema 2020. godini kada ih je utvrđeno 2412. Uspoređujući podatke 2021. godine u odnosu prema 2020. godini, utvrđeno je da nije bilo prometnih nesreća u kojima je u vrijeme vožnje korišten mobitel, dok je broj utvrđenih prekršaja korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom u nadzorima isti, dakle i prošle i pretprošle godine utvrđeno je 613 spomenutih prekršaja - kaže glasnogovornica PU.

Iz Slavonskog Broda policajci poručuju da će i dalje pojačano nadzirati promet s naglaskom na prekršaje iz tzv. skupine "četiri glavnih ubojica u prometu" te podsjećaju sudionike u prometu na obvezu poštovanja prometnih propisa, a posebno onih čije je nepoštovanje najčešći uzročnik prometnih nesreća i stradavanja osoba u njima. "Svaki sudionik u prometu svojom pažnjom, strpljivošću i poštovanjem prometnih propisa pridonosi višoj razini sigurnosti", poručuju iz policije.

S.Lacić
Možda ste propustili...

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

PIJANI VOZAČI “AKTIVNI” ZA VIKEND

Visoke kazne ne sprječavaju ih da počnu voziti

Najčitanije iz rubrike